Francuski tost s Nutellom i bananom je sve što želimo za doručak
Francuski tost s Nutellom i bananom je sve što želimo za doručak

Francuski tost s Nutellom i bananom je
sve što želimo za doručak

French toast stuffed with chocolate and banana, fresh milk, clean composition,Image: 528864945, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Petr Štěpánek / Panthermedia / Profimedia

Francuski tost su prženice na koje smo navikli još u detinjstvu, no pažljiva nadogradnja drugim sastojcima čini ih mnogo dekadentnijim odabirom za doručak od uobičajenih parčića suvog hleba umočenog u smesu jaja i mleka. Nito ne zna odakle zapravo ovo jelo potiče jer se u raznim oblicima može pronaći u svim delovima sveta, a nastalo je isključivo iz jednog razloga – da se najefektivnije upotrebe ostaci već starog hleba.

Danas se za francuski tost više ne koristi samo osušeni hleb već najfinija slatka peciva, iapk nemojte da mislite da hleb nije dobrodošao. Iako moguć i u slanoj varijanti, najčešća je ona slatka s dodacima kao što su razni džemovi i marmelade, prelivi, sveže voće, sir itd.

Ovo nije doručak u kojem treba preterivati. U nastavku donosimo recept za francuski tost s Nutellom i bananom, koji, ako ne danas, možete isprobati za vikend.

Sastojci:

  • 8 kriški hleba
  • 2 tanko narezane banane
  • Nutella
  • 4 jaja
  • 1/2 šoljice mleka
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice cimeta
  • 2 kašičice putera za prženje
  • šećer u prahu

Postupak:

U podusi umutite jaja, mleko, cimet i vanilu dok se dobro ne sjedine. Uzmite po dve kriške hleba i namažite ih Nutellom, na vrh dodajte kriške banane i spojite hleb u sendvič. Višak banana ostavite za kasnije.

Na tiganju na umerenoj vatri otopite malo maslaca. Sendviče umočite u smesu jaja i mleka i stavite u tiganj. Neka se prži s jedne strane oko 3-4 minute, a zatim ga pažljivo okrenite na drugu stranu.

Nakon što obe strane porumene, izvadite sendvič iz tave i ostavite ga sa strane. Preostale kriške banane zagrejte nekoliko minuta na laganoj vatri dok ne postanu mekane.

Francuski tost isecite dijagonalno, prelijte bananama i šećerom u prahu i uživajte u doručku!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Loca por la Nutella (@liznutella21) on

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori