Francuski croque monsieur sendvič
Francuski croque monsieur sendvič

Francuski croque monsieur sendvič

Sendvič croque monsieur jednostavan je za pripremu, pa će ova delicija francuske kuhinje brzo postati vaš prvi izbor za ukusan slani doručak.

croque monsieur

Sastojci

  • 1/2 pakovanje maslaca
  • 1/4 šolje brašna
  • 1 i po šolja punomasnog mleka
  • so i sveže mleveni biber
  • 1/4 kašičice senfa
  • prstohvat mlevenog muskatnog oraščića
  • 8 kriški hleba, tanko stečenih
  • oko 8 listića pršute
  • oko 2 i po šolje rendanog Emmental sira
  • 1/4 šolje svežeg rendanog parmezana
  • 4 jaja (po želji)

Priprema

Najpre je potrebno napraviti bešamel sos, a to ćete učiniti tako što ćete maslac istopiti na srednjoj temperaturi. U tiganj zatim dodajte brašno i mešajte tri minuta, uz konstantno mešanje. Postepeno dodajte mleko u tiganj, pa mešajte dok smesa ne postane glatka. Mešajte na vatri dok sos ne dobije na gustini. Pre nego sklonite sa vatre, začinite solju i biberom. Sklonite sa vatre, pa dodajte senf i prstohvat muskatnog oraščića, pa sjedinite. Ostavite sa strane kako bi se smesa ohladila. Kriške hleba premažite pripremljenim sosom, razmazujući ga celom površinom hleba. Tako pripremljenih četiri kriške postavite na pleh, prethodno obložen papirom za pečenje. Na svako parče hleba dodajte narezak pršute pa pospite narendanog Emmental sira. Preko dodajte drugih četiri kriški, premazanih bešamel sosom sa gornje strane. Zatvorite sendvič pa pospite parmezan preko. Sendviče ubacite u rernu prethodno zagrejanu na 220 stepeni, pa pecite 5-6 minuta dok se sir ne istopi. Potom ih okrenite pa pecite još 2-4 minuta, dok se sir ne zapeče i sendviči dobiju zlatnu boju. Po želji, preko možete dodati isprženo jaje. Uživajte!

Foto: Unsplash / Profimedia

Učitati još
Zatvori