

Svako ko je posetio Francusku barem jednom i imao prilike da tamo isproba autentične kroasane, po povratku se našao u nezavidnoj situaciji – kako ih pronaći kod nas. Kada nepca jednom osete hrskavost i puteraste arome iz francuskih pekara, kriterijumi dobrog kroasana dobijaju novo značenje. Tako smo i započeli našu potragu, a ona nas je odvela u ove tri beogradske pekare.
La Boulangerie
La Boulangerie je odavno naša destinacija za autentično bistro iskustvo u Beogradu. Dok maštamo o pariskim ulicama i sanjanim prikazima iz omiljenih francuskih filmova, La Boulangerie nam služi kao mesto na kojem, barem ukusima, možemo živeti te scene. Na njihovom meniju pronaći ćete autentične gastro delicije koje asociramo za francusku kuhinju, a među njima – podrazumeva se – i kroasane. Osim „klasičnih“ puter kroasana, ovde ćete moći da probate i različite sendviče i kombinacije slanih i slatkih ukusa sa omiljenim lisnatim proizvodom iz Francuske.
Kod Francuza
Kod Francuza na Kalenić pijaci odlazimo po originalne delikatese i sveže francuske sireve, a Kod Francuza u Čubrinoj 10 upućujemo se u potrazi za svežim, hrskavim kroasanima. Ova destinacija idealna je jutarnja stanica, koja nudi priliku za autentičan francuski doručak – kroasan, sveže ceđena pomorandža i espresso. Ukoliko ste nekada posetili Pariz ili druge gradove u Francuskoj, onda znate da je ovo recept za uspešan početak dana. Nije na odmet, naravno, upariti kroasan i sa pokojim listićem sira iz bogate vitrine Kod Francuza.
L’artisan Pastry
Umetnost pravljenja krosana uz najrazličitije kombinacije ukusa otkrili smo u pekari L’artisan Pastry. I dok su standardni kroasani očekivano hrskavi i puterasti, ovde smo pronašli i spojeve kakve ranije nismo imali prilike da isprobamo. Kremasti filmovi, raznovrsni premazi – od pistaća do malina – te dodatak svežeg voća, ono su što čini L’artisan Pastry jedinstvenom lokacijom u gradu ukoliko ste u potrazi za nesvakidašnjim gastro iskustvom à la française.