

Novi trend u svetu doručaka je ovsena kaša s ukusom Earl Grey čaja: Isprobali smo je, imamo recept
Ako postoji jedan obrok u danu kom se poslednjih godina posvećuje sve više pažnje, to je doručak. Od overnight oats koje se pripremaju veče pre, do sočnih baked oats koje liče na kolač, ovsene pahuljice već su dugo baza za zdrave, zasitne i kreativne recepte. Sada stiže i novi trend koji nas je odmah osvojio – Earl Grey Oats, odnosno ovsene pahuljice koje su kuvane u kombinaciji mleka i Earl Grey čaja.
Ova verzija ovsene kaše donosi topli, mirisni twist u jesenje i zimske jutarnje rutine. Earl Grey čaj daje ovsenoj kaši tople, zemljane note, a u kombinaciji s cimetom, bananom i kremastim mlekom nastaje savršeno balansiran doručak koji greje i puni energijom. Nama je već na prvu pomisao zvučao ukusno, pa smo ga i isprobali. U nastavku donosimo recept koji je nas osvojio, a verujemo da će i vas.
Earl Gray Oats: Recept
Naravno, već postoji bezbroj različitih verzija i recepata za Earl Grey Oats. Kao i inače, kada pripremate ovsenu kašu, sastojke prilagodite ličnim preferencijama i onim što već imate kod kuće.
Sastojci
- šolja mleka (kravljeg ili biljnog po izboru)
- šolja vode
- štapić cimeta ili kašičica mlevenog cimeta
- kesica Earl Grey čaja
- šolja ovsenih pahuljica
- mala banana, zgnječena ili isečena na kolutiće
- kašičica mlevenih lanenih semenki
- kašičica ekstrakta vanile
- prstohvat soli
Priprema
- U lonac srednje veličine ulijte mleko, vodu, dodajte cimet i kesicu čaja. Pustite da lagano krčka dve ili tri minute kako bi se čaj infuzirao.
- Izvadite kesicu čaja, iscedite višak tečnosti iz kesice nazad u lonac.
- Dodajte ovsene pahuljice, lanene semenke, vanilu i so. Sve dobro promešajte.
- Kuvajte na laganoj vatri od tri do pet minuta uz stalno mešanje, dok kaša ne postane gusta i kremasta.
- Umešajte zgnječenu ili iseckanu bananu.
- Poslužite toplo, po želji obogatite voćem, orašastim plodovima ili kašikom kikiriki putera.
Tips & Tricks
Ne preskačite prstohvat soli. Iako se čini suvišno, on zapravo naglašava prirodnu slatkoću banane i mleka.
Za savršeno kremastu teksturu koristite i mleko, a ne samo vodu.
Foto: Instagram (@cam0miiie, @kaitlinbrady_, @plantbasedrd, @kshu, @stormandindia)