

Na mestu gde je nekada radila prva diskoteka u Beogradu, tik uz Atelje 212 i Dom Jevrema Grujića, preselio se Dragoljub New Balkan Cuisine. Restoran koji slavi kafanu kao instituciju, ali u duhu savremenog trenutka. Iza projekta stoji Vanja Puškar i New Balkan Cuisine koncept, poznat po tome što nasleđe Balkana prevodi u današnji jezik ukusa, forme i doživljaja.
Otvaranje novog Dragoljuba okupilo je sjajnu ekipu prijatelja, saradnika i zaljubljenika u dobru hranu, najavljujući početak još jednog poglavlja ovog restorana.

Restoran Dragoljub je osmišljen kao svojevrsni omaž – evocira vreme kada je kafana bila kulturni i društveni centar. Prostor je podeljen u nekoliko celina: skrivena bašta, ušuškani sprat za intimnija okupljanja, i donji nivo koji prati ritam večeri. Upravo tu od 17h počinje poseban koktel i zalogaj koncept, trenutak kada se gastronomsko iskustvo Dragoljuba pretvara u pravi večernji ritual.

„Želja za reinterpretacijom kafane kao ugostiteljskog formata tinja već dugo, a sada konačno dobija svoje mesto. Oduvek smo hteli da je vežemo za neku od kultnih lokacija, onih koje nose težinu ugostiteljskog nasleđa. A ovaj prostor to zaista jeste”, kaže Vanja.
Od prve diskoteke do Doma Jevrema Grujića
Na istom mestu gde se danas nalazi restoran Dragoljub, sedamdesetih je otvorena prva beogradska diskoteka. Danas, samo nekoliko koraka dalje, nalazi se Dom Jevrema Grujića – spomenik kulture od izuzetnog značaja. U ovoj očuvanoj građanskoj kući iz XIX veka, u kojoj se čuva kolekcija umetnina i predmeta koji pripadaju srpskoj istoriji i aristokratiji, Beograd spaja nasleđe, kulturu i savremeni život.


Jelovnik
Na meniju se nalaze jela koja prizivaju sećanja na klasične kafanske zalogaje, ali u potpuno novom obliku. Tu je dobar doručak za početak dana od zapečenih jaja u ajvaru do cicvare sa bukovačama. Glavni deo donosi ozbiljne interpretacije domaćih specijaliteta. Od junećeg ribića u jagnjećoj maramici i jagnjetine „Kapama stil“, do Leskovačke mućkalice ili pljeskavice sa đubekom.
Par odabranih jela bez mesa sa sezonskim namirnicama poput lavlje grive ili kelja sa misom. Za desert palačinke u vinskom šatou ili kolač sa suvom šljivom i karamelom. Tu su i pažljivo birana domaća vina, rakije i kokteli koji spajaju lokalne sastojke u neočekivanim kombinacijama. U Dragoljubu će svakog dana biti posluživano i jelo dana – kao mali omaž domaćoj kuhinji koja se menja iz dana u dan.


Veče u Dragoljubu
Od 17 sati Dragoljub prelazi u večernji ritam, kada bar i kuhinja zajedno kreiraju poseban doživljaj. U saradnji sa Vladimirom Simićem i školom Bartenders710, razvijen je koktel program koji spaja lokalne sastojke sa modernim tehnikama miksologije. Od koktela sa lipovim medom beogradskih pčela do White Manhattan-a sa belim bermetom. Uz njih dolaze pažljivo osmišljeni zalogaji poput mangulica larda, tosta sa puterom od koštane srži ili vafla sa brizlama, stvarajući atmosferu koja se lagano pretvara u intimni večernji vajb, baš u duhu kafane ispričane na nov način.
Dragoljub u novoj verziji nije samo restoran – on je prostor sećanja, susreta i uživanja. U srcu Beograda, između istorije i teatra, nudi ono što kafana oduvek jeste: mesto gde se hrana, piće i razgovor pretvaraju u iskustvo koje oblikuje duh grada.


Foto: Ljubo Ašćerić, Instagram:/ @DragoljubNewBalkanCuisine /