Journal.rs

Domaći sneakerhead munchmallow je naša nova izabrana poslastica

Domaći munchmallow inspirisan vizuelnom manifestacijom sneaker kulture je naša nova opsesija.
Donosimo recept.

Sastojci

  • 3 jaja
  • 2 kašike kakaa
  • 450 gr brašna
  • 100 gr šećera
  • 220 gr margarina (ili putera)
  • prstohvat soli
  • 3/4 kašičice praška za pecivo
  • malo sode bikarbone
  • malo cimeta

Pena

  • 4 kašike meda
  • 4 belanca
  • 4 kašike hladne vode
  • 1/2 kašike ekstrakta od vanile
  • 320 gr šećera
  • 10 gr želatina u prahu
  • 120 ml vode

Glazura

  • 300 gr mlečne čokolade
  • 9 kašičica ulja

Priprema

U posudu sipati kakao i brašno (bilo bi dobro da budu ukupne težine 450 gr), zatim dodati „suve sastojke“ i margarin. Izgnječiti sastojke prstima dok se ne sjedine sa margarinom. Kad ste to uradili, dodajte jaja i zamesite testo. Upakovati u najlon kese za zamrzivač i ostaviti u frižideru najmanje sat vremena. Posuti brašno po radnoj površini i izvaditi testo na istu. Razviti ga što tanje. Kakupom iseći testo na male krugove i složiti ih u pleh obložen paliron za pečenje. Peći na 190 stepeni oko 10 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Vreme je za pripremu „pene“. Želatin u prahu namočiti sa 4 kašike hladne vode. Zatim u odvojenoj šerpi izmešati vodu, šećeri med. Staviti da se prokuva na nižoj temperaturi oko pet minuta. Skinuti sa šporeta i sjediniti sa želatinom. Izmutiti belance dok se ne stvori čvrsta pena, pa uz neprestano mešanje polako dodavati med. Na samom kraju dodati ekstrakt od vanile i mutiti dok se ne stvori smesa gustine šlaga.

Filovati keks dobijenom „penom“, a zatim preko fila staviti još jedan keks. Kada to završite, ostavite domaći munchmallow najmanje dva sata na sobnoj temperaturi dok se ne „osuši“.

Došli smo do glazure. Staviti u šerpu malo ulja i mlečnu čokoladu, pa je na laganoj vatri otopiti. Preliti „tortice“ čokoladom i ostaviti na sobnoj temperaturi da se glazura stegne.