

Jesen je tu, a sa njim i najcozy recepti – a kada je o cozy jesenjim receptima reč, šta je bolje od deserta sa jabukama? Sezona jabuka je tu – i nije samo činjenica da je ovo voće u superfood kategoriji razlog zašto ga volimo. Jabuke su zdrave, bogate vitaminima C i A, gvožđem, kalcijumom i kalijumom. Zbog prebiotika i probiotika koje sadrže u sebi, jabuke su veoma zdrave za stomak. Dodatni plus je i što se savršeno slažu uz brojne deserte. Danas, naš izbor je čizkejk sa jabukama – i to onaj koji se jednostavno priprema u čaši, što znači i da je idealan desert koji možete poneti to go.
Sastojci
Smesa za čizkejk sa jabukama
- 150 g (oko 3/4 šolje) slatke pavlake
- 226 g krem sira, sobne temperature
- 100 g (oko 1 šolja) prah šećera
- 100 g (1/2 šolje) kisele pavlake
- prstohvat soli
Sloj od jabuka
- 450 g (oko 3 velike) jabuka, oljuštene, očišćene i isečene na kriške debljine oko 0.5 cm
- 45 g (3 kašike) putera
- 100 g (oko 1/2 šolje) smeđeg šećera
- 1 i 1/2 kašičica cimeta
- 2 kašičice ekstrakta vanile
- 2 kašičice jabukovog sirćeta
Za mrvice (crumbl)
- 100 g (oko 3/4 šolje) mekog (glatkog) brašna
- 25 g (oko 1/4 šolje) ovsenih pahuljica
- 50 g (oko 1/4 šolje) seckanih oraha ili pekan oraha
- 50 g (oko 1/4 šolje) belog šećera
- 113 g (1 štapić ili 8 kašika) hladnog putera, isečenog na kockice
- 12 g (oko 2 kašike) hladne vode
Sos od karamele
- 100 g (1/2 šolje) šećera
- 30 g (2 kašike) putera
- 100 g (1/2 šolje) slatke pavlake
- prstohvat soli
Zamene za sastojke
Ako imate alergije ili vam neki od originalnih sastojaka nisu dostupni, postoje alternative za baš svaki sastojak u ovom receptu. Donosimo listu.
Umesto slatke pavlake možete koristiti punomasnu kokosovu pavlaku. Umesto krem sira, možete kupiti veganski krem sir, ali i izblendati potopljeni indijski orah, pa čak i tofu (za tofu, dodajte šećer). Umesto kisele pavlake možete koristiti punomasni grčki jogurt ili veganski jogurt. Ako pak niste ljubitelj jabuka, možete koristiti kruške, breskve, šljive ili drugo voće po izboru. Umesto putera možete koristiti veganski puter, a umesto smeđeg šećera – beli šećer. U opticaju je čak i javorov sirup (ali onda vam je potrebna manja količina nego šećera, gledajte po težini). Zamena za jabukovo sirće bio bi limunov sok, dok bi zamena za obično brašno bilo bezglutensko brašno. Ovsene pahuljice možete zameniti instant ovsenim pahuljicama. Na kraju, umesto oraha ili pekan oraha možete izabrati semenke po izboru – ili taj sastojak potpuno izostaviti. Ako ne želite da pravite sopstveni karamel sos, kupovni je vaša opcija.
Priprema
Umutite slatku pavlaku u čvrsto stanje, koristeći ručnu mutilicu, mikser ili stoni mikser. U drugoj posudi sjedinite krem sir i šećer u prahu, pa umutite dok ne postane penasto. Dodajte kiselu pavlaku i promešajte dok se ne sjedini. Postepeno dodajte umućenu pavlaku u smesu od krem sira, nežno mešajući špatulom ili drvenom kašikom dok se sve ne sjedini. Rasporedite krem u 6 čaša od 210–220 ml, pomoću kašike ili poslastičarskog šprica. Stavite ih u frižider da se hlade.
Sloj od jabuka
U velikom tiganju na srednje jakoj vatri, pomešajte puter, jabuke, šećer, cimet, vanilu i sirće. Kuvajte, povremeno mešajući, 12 do 15 minuta, dok jabuke ne omekšaju i postanu nalik na džem. Ostavite da se ohladi.
Mrvice (krambl)
Zagrejte rernu na 190°C. U činiji pomešajte brašno, ovsene pahuljice, seckane orahe i šećer. Dodajte hladan puter i utrljajte ga prstima dok ne dobijete teksturu nalik pesku. Dodajte hladnu vodu i blago izmešajte dok se ne formiraju krupnije mrvice. Obložite pleh papirom za pečenje. Istresite smesu i pritisnite rukama u veliki pravougaonik. Pecite 13 do 15 minuta, dok ivice ne postanu zlatno-smeđe. Ostavite da se kratko ohladi, pa izdrobite rukama.
Karamel sos
U šerpi od nerdjajućeg čelika, na srednje tihoj vatri, dodajte šećer. Nemojte mešati, već povremeno nagnite i protresite šerpu da se šećer ravnomerno otopi. Kada šećer dobije zlatnu boju, pažljivo dodajte puter i promešajte drvenom kašikom. Polako sipajte slatku pavlaku uz stalno mešanje. Dodajte prstohvat soli i ostavite da se malo ohladi.
Na kraju, vreme je za spajanje svega.
Izvadite čaše sa ohlađenim čizkejk filom iz frižidera. Pospite nekoliko kašika mrvica, dodajte kašiku kuvanih jabuka, još malo mrvica preko i prelijte karamel sosom. Poslužite i uživajte!
Foto: Instagram (@carolinagelen / @emmawinterhagen)