

Jesen je zvanično označila početak sezone cimet rolnica. Reč je o desertnom pecivu koje je jedno od najpopularnijih u gotovo svim krajevima sveta, a koje nas asocira na cozy jesenju sezonu. Cimet rolnice se idealno kombinuju uz čaj i kafu, te su u isto vreme i slatki comfort food kom sladokusci ne mogu da odole. No, nakon što smo isprobali klasične cimet rolnice, ovaj put se u našem fokusu nalazi cinnamon roll kolač. Da, dobro ste pročitali – u pitanju je kolač inspirisan cimet rolnicama koji je još ukusniji nego što zvuči na prvu pomisao, ako je to ikako moguće.
Cinnamon roll kolač je idealna jesenja poslastica.
Cimet rolnice su nastale u Švedskoj početkom 20. veka, a vremenom su se pojavile brojne varijacije inspirisane originalnim receptom. Nakon što su osvojile skandinavske zemlje, cimet rolnice počele su da se prave i jedu i u drugim krajevima sveta. Međutim, o njihovoj popularnosti u Švedskoj dovoljno govori činjenica da je cimet rolnicama posvećen ceo jedan dan – Dan cimet rolnica – koji se slavi 4. oktobra.
Ipak, ako ste isprobali standardne cimet rolnice, vreme je za cinnamon roll kolač. Sastojci su gotovo isti, a ono što se menja je njihova količina, kao i koraci u pripremi. Štaviše, dolazak jesenje sezone otvorio je mogućnost da cinnamon roll kolač postane (nova) viralna poslastica, a već sada se čini da će ovaj kolač obeležiti predstojeći period. Stoga, ako ste ljubitelji ovog desertnog peciva, u nastavku donosimo recept za kolač koji je inspirisan rolnicama, a koji smo pronašli na TikTok profilu @foodbykhan.
Sastojci
/ Sastojci za testo /
- 180g brašna
- pola supene kašike praška za pecivo
- pola kafene kašike sode bikarbone
- četvrtina kafene kašike soli
- dva jajeta
- 150g šećera
- 60ml ulja
- 60g putera
- supena kašika ekstrakta vanile
- 180g pavlake
/ Sastojci za mešavinu cimeta i šećera /
- 70g smeđeg šećera
- supena kašika cimeta
/ Sastojci za glazuru od krem sira /
- 40g šećera u prahu
- 60g krem sira
- dve kafene kašike mleka
@foodbykhan This Cinnamon Roll Cake tastes exactly like a Cinnabon – soft, gooey, and loaded with that signature cinnamon swirl! 🍰✨ The perfect cozy treat in cake form! Ingredients for Cake Batter: - 1 and 1/2 cup flour - 1/2 tbsp baking powder - 1/2 tsp baking soda - 1/4 tsp salt - 2 large eggs - 3/4 cup sugar - 1 tbsp vanilla extract - 1/4 cup oil - 1/4 cup butter - 3/4 cup sour cream Ingredients for cinnamon sugar filling: - 1/3 cup brown sugar - 1 tbsp cinnamon powder Bake at 350F for 50 minutes Ingredients for Cream Cheese glaze: - 1/3 cup powder sugar - 2 oz cream cheese - 1-2 tbsp heavy cream or milk #cinnamon #cinnamoroll #cinnamoncake #loafcakes #loafcakerecipe #beginnerbaking #easycake #easybakingrecipes #creamcheesefrosting #tiktokpartner #canadiantiktok #canadiancreator #foodbykhan
♬ original sound - Sara Khan
Priprema
Pažljivo sjedinite sve sastojke za testo, te ih – mešajući – postepeno dodajte dok ne dobijete kompaktnu smesu. Polovinu ulijte u vatrostalnu posudu, potom pospite pola mešavine cimeta i šećera, a nakon toga dodajte drugu polovinu smese za testo i mešavine cimeta i šećera. Kolač pecite oko 50 minuta u rerni zagrejanoj na 175 stepeni. Ipak, konstantno proveravajte stanje. Naposletku, na ispečeni kolač dodajte prethodno pripremljenu glazuru od krem sira.
Foto: Instagram (@wellnesswithsaraah_, @michellek23_), TikTok (@foodbykhan)