Journal.rs

Počinje sezona cimet rolnica, a ovo je jedini recept koji vam je potreban

Jesenji period znači da ne samo da maštamo o putovanjima u neke toplije krajeve, već i da smo zbog hladnoće napolju unutra, ušuškani uz šolju čaju i ukusan obrok. Ovih dana, maštamo o odlasku u Stokholm ili Kopenhagen – a sa time dolazi i želja za najukusnijim cimet rolnicama. Cimet rolnice su desertno pecivo koje nas najviše asocira na cozy jesenju sezonu. Savršeno se uklapaju uz čaj ili kafu i predstavljaju idealni jutarnji ili popodnevni pick me up. Popularne su širom sveta zbog svog unikatnog ukusa. Puteraste, cimetaste, neodoljive – donosimo ultimativni recept za cimet rolnice koje ćete praviti iznova i iznova.

Cimet rolnice nije komplikovano napraviti. Evo šta vam je potrebno.

  • 120ml vode
  • 2 kašike šećera
  • 50gr kvasca
  • 450ml toplog mleka
  • 2 jaja
  • 1 kašičica soli
  • 100gr šećera
  • 50gr putera
  • 700gr brašna
Za fil će vam trebati nekoliko kašika mleka, žuti šećer i cimet, a za glazuru 150gr šećera u prahu, vanila i mleko.

Prvi korak je da u toploj vodi sa dve kašike šećera stavite kvasac da naraste. Potom je sa ostalim sastojcima potrebno zamesiti testo, te ostaviti da duplo naraste. Za dve rolne – testo podelite na dva dela. Stavite brašno na kuhinjsku površinu i razvucite koru. Potom je premažite mlekom, pospite žutim šećerom i cimetom. Obe smese odvojeno zavijte u rolnu i isecite na deset delova. U pleh ih poređajte da se jedva dodiruju, a potom, kao na videu, izvucite delove da predstavljaju zečije uši. Stavite ih u rernu i pecite na 200 stepeni dok ne porumene. Pečene cimet rolnice ohladiti desetak minuta, pa ih premazati glazurom.

Za glazuru je potrebno da pomešate šećer i vanilu, a potom dodajte malo mleka da se dobije gusta masa. Možete ih dekorisati kako želite ili ih samo u potpunosti preliti glazurom. Et voila – cimet rolnice su spremne!

Foto: Instagram (@oficina.amsterdam / @emma.ranne)