Jesenja sezona je donela poprilično neočekivani [ gastro ] trend – deserti sa kremom od pistaća. Iako ovu pretežno kišnu sezonu vezujemo za deserte sa aromama pekan oraha, jabuka i javorovog sirupa, ovog puta se odlučujemo za pistać krem. Uzimajući u obzir ove trenutno viralne deserte, izdvojili smo dva favorita – cimet rolnice i čizkejk sa pistaćima, preciznije sa pistać kremom. Nedavno smo govorili na kojim mestima u Beogradu pronalazimo cimet rolnice, dok sada odlučujemo da ih napravimo kod kuće, i to sa kremom od pistaća, a u nastavku otkrivamo i kako.
Čizkejk sa kremom od pistaća
Čizkejk predstavlja omiljeni desert mnogih, a neretko nailazimo na iskaze da je komplikovan za samostalno pravljenje kod kuće. Čizkejk sa kremom od pistaća definitivno ne spada u kategoriju kompleksnih deserta. Glavna zvezda će biti naravno pistać krem kom ove sezone ne možemo da odolimo, a evo i koji sastojci ga čine.
Sastojci
- 180g čajnih keksića
- 40g pistaća
- 90g istopljenog maslaca
- 350g krem sira
- 250g pavlake za kuvanje
- 2 jajeta
- štapić vanile
- 60g šećera
Priprema
U pomenutu količinu pavlake za kuvanje potrebno je dodati jedan štapić vanile. Čajne keksiće je potrebno sjediniti i dodati u posednu posudu uz pistaće i malo limunovog soka. Pleh ćete obložiti pek papirom, i u isti dodati smesu sa keksom koji će se kasnije pretvoriti u koru deserta. Keks je potrebno pažljivo utisnuti dok se u drugoj posudi pravi fil za kolač.
Pomenutu količinu istopljenog maslaca, sira, šećera i jaja je potrebno sjediniti sa predhodno napravljenim filom od vanile. Ovu smesu stavite u pleh i peći na 150 stepeni od 40-50 minuta.
Za kraj, obložite kolač pistać kremom i odstranite ga u frižider, na četri sata, kako bi se ohladio.
Cimet rolnice sa kremom od pistaća
Cimet rolnice predstavljaju prvu pomisao mnogih kada su jesenji deserti u pitanju. Ovog puta, onim klasičnim dodajemo twist, te ih pravimo sa kremom od pistaća, a u nastavku otkrivamo i kako.
Sastojci
- 32g meda
- 340ml mleka
- 525g brašna
- 55g crnog šećera
- 60g putera
- prstohvat soli
- 80g krema od pistaća
- prstohvat cimeta
Priprema
Sve gorepomenute suve sastojke je potrebno sjediniti u činiju koju ćete potopiti mlekom. Uporedno pripremite testo i pustite ga da odstoji. Testo je potrebno obložiti kremom od pistaća, izmlevenim pistaćima i cimetom. Kasnije je potrebno urolati testo i iseći ga na sedam do osam rolnica koje ćete posložiti u pleh. Ostatak pistać krema sjedinite sa šećerom i obložite rolnice sa istim. Za kraj, dodajte malo pistaća kao final touch.
Foto: TikTok / @on_est_gourmands, @emilygough__ /