

Savršeni kolač uz kafu ne postoji? Sočan i sa bogatim slojem kreme od sira – carrot cake, ili kolač od šargarepe, je naš omiljeni izbor. Cimet, orašasti plodovi, sočna tekstura i nežna slatkoća savršeno se slažu uz šolju kafe.
U čemu je tajna? Osim bogatog ukusa, carrot cake ima savršenu vlažnost zahvaljujući narendanoj šargarepi, ulju i voćnim dodacima, što ga čini svežim i danima nakon pripreme. Nije previše sladak, a njegova rustična, ali sofisticirana aroma čini ga idealnim saputnikom uz popodnevnu kafu, čaj ili kapućino.
Bilo da volite klasičnu verziju, vegansku ili modernu izvedbu, ovo su mesta u Beogradu gde možete uživati u carrot cake kolaču.
Ispeci pa reci
Ako Beograd ima svog amabasadora za kolač od šargarepe – onda je to ovaj mali, šarmantni lokal na Dorćolu. U nežnim pastelnim tonovima i mirisima koji mame s ulaza, Ispeci pa reci je mesto gde se sve pravi na licu mesta i s puno pažnje. Njihov carrot cake je jedan od najtraženijih u gradu – sočan, aromatičan i s prepoznatljivom kremastom glazurom od krem sira.
Pored toga, nude i američke pite s voćem, keksiće i karamel-bombu po imenu karmelitas. Bilo da želite da uživate u slatkišu na licu mesta, ili da ga ponesete sa sobom, ovde nećete pogrešiti. Bonus? Njihovi kolači stižu i u brojne beogradske kafeterije – možda ste ih već probali, a da toga niste ni bili svesni.
Fini fini
Skrivena u jednoj od dorćolskih ulica, ova poslastičarnica donosi dašak Pariza i Beča među beogradske fasade. Fini Fini neguje klasično evropsko poslastičarstvo i sve odiše elegancijom – od vitrina ispunjenih kolačima do baštice u kojoj se pije kafa. Njihov carrot cake je nežan i mirisan, s finim balansom začina i laganim kremom. Stoga je idealan za one koji ne vole preslatke kolače.
U letnjim mesecima možete uživati u hladu bašte, uz kapućino. S druge strane, ako vam zatreba i nešto konkretno pre deserta, tu su njihova slana peciva, kiševi i fokače – prava mala gozba.
Iva i Dragoljub – New Balkan Cuisine
Za one koji žele nešto malo drugačije, predlažemo Iva New Balkan Cuisne ili Dragoljub New Balkan Cusine, koji nude verziju carrot cake kolača u svom prepoznatljivom New Balkan Cuisine maniru.
Sočan kolač od šargarepe spojen je s kajmakom, kompotom od kruške koji je natopljen rtanjskim čajem, i osvežen mirisnim matičnjakom. Ne samo da izgleda kao umetničko delo, već pruža slojevito i nezaboravno iskustvo – svaki zalogaj je novo otkriće.

VegANGELove
Ovaj mali restoran u Jovanovoj specijalizovan je za veganska, gluten-free jela, a njihova poslastica od šargarepe dolazi u jedinstvenoj varijanti – veganski carrot cheesecake. Napravljen od šargarepe, kokosa, lešnika i semenki golice, ovaj kolač je kremast, bogat, a opet lagan. Samim tim, idealan je za sve koji žele desert bez griže savesti. Kombinacija orašastih tonova i prirodne slatkoće šargarepe pruža pun, zadovoljavajući ukus, ali i zanimljivu teksturu.
Foto: Instagram (@_ispecipareci / @fini.rs / @vegangelovi)