Burbon i borovnice: Mladi pečeni krompir s pestom od rikole
Burbon i borovnice: Mladi pečeni krompir s pestom od rikole

Burbon i borovnice: Mladi pečeni
krompir s pestom od rikole

Ovo je definitivno jedna od naših omiljenih kombinacija – slatki pečeni mladi krompir s osvežavajućim pestom od rikole i indijskih oraščića. Savršena letnja večera koju možete jesti samostalno ili poslužiti kao bogati prilog. Uveravamo vas da na ovo jelo niko neće ostati ravnodušan!

Sastojci:

  • 500 grama mladog krompira
  •  maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu

Za pesto:

  • 100 grama rikole
  • snop svežeg bosiljka
  • 2 češnja belog luka
  • 2-3 mlada luka ( i beli i zeleni deo)
  • 40  grama indijskih oraha ( umesto njih možete koristiti pinjole, semenke suncokreta, orahe, bademe, lešnike….)
  • sok manjeg limuna
  • korica pola limuna, rendana
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • po želji: nekoliko kapi ljutog umaka

Priprema:

Zagrejte rernu na 180 stepeni. Krompire dobro operite i nasecite na polovine ako su manji, odnosno na četvrtine ako su veći. Prelijte ih maslinovim uljem pa dodajte so i biber i dobro promešajte. Posložite u jednom sloju u tepsiju koju ste obložili papirom za pečenje.

Pecite 15 minuta, okrenite krompir pa pecite još 15ak minuta.

Sve sastojke za pesto ubacite u blender ili multipraktik pa kratko izblendajte do željene teksture. Po potrebi dodajte par kašika hladne vode kako bi lakše izblendali. Probajte pa doradite začinima.

Gotov krompir ostavite kratko da se ohladi (oko 10 minuta) pa ga prelijte pestom. Po želji poslužite sa svežom rukulom, biljnim feta sirom i svežom chilli papričicom.

Recept nam donosi Nataša Rajčević s bloga Burbon i borovnice. Još odličnih recepata pronađite na njenom blogu ili Instagram profilu.

Foto: Nataša Rajčević

Učitati još
Zatvori