Kako je burger postao globalni fenomen – i zašto ga svi žele na Kalemegdanu?
Kako je burger postao globalni fenomen – i zašto ga svi žele na Kalemegdanu?

Kako je burger postao globalni fenomen – i zašto ga svi žele na Kalemegdanu?

Počelo je skromno, negde u Americi 1920-ih, kada je neko jednostavno odlučio da na zapečeni komad mesa stavi parče sira i sve to ušuška u mekano pecivo. Gotovo slučajna kombinacija pretvorila se u jedan od najpoznatijih zalogaja na svetu. Danas se burger jede svuda, od Tokija do Beograda, u najrazličitijim varijacijama koje kombinuju lokalne ukuse i globalnu kreativnost. I ne, nije mit, svake godine se širom sveta stvarno pojede više od 100 milijardi burgera. Enter – Beogradski Burger Festival kao užitak za sva čula (čak i od kuće).

ne čekaj red

Dok su američki diner-i i drive-in restorani obeležili njegovu zlatnu eru, današnji burger je sve samo ne običan i prevaziđen.

Sa terijaki ukusima u Japanu, guacamole dodatkom u Meksiku, pa sve do pažljivo pečenog mesa i brižno biranih lepinja širom sveta, pa i kod nas, burger je postao nezaobilazan deo svakog druženja i uživanja u hrani. Ali ako želite da izbegnete redove na festivalu, znate li gde treba da gledate? U Wolt aplikaciju.

Kao zvanični partner festivala, Wolt omogućava da se naručivanje burgera iz ponude jednostavno preuzme na štandovima izlagača. Nema čekanja, nema nervoze, samo vreo, sveže pripremljen burger koji vas čeka dok vi uživate u atmosferi.

Iz Wolta ističu da burger drži titulu najpopularnijeg jela na njihovoj aplikaciji već godinama.

Ove godine, korisnici su posebno uživali u klasicima poput čizburgera, dok su i lokalne kreativne smash varijante privukle veliku pažnju.

U Woltu od samih početaka osiguravamo da naši korisnici imaju pristup neograničenim kulinarskim opcijama, stvarajući platformu na kojoj se susreću bezvremenski klasici i hrabre kulinarske inovacije, kaže Filip Popović, Head of Restaurant Development, Wolt Srbija. Promatrajući trendove naručivanja, uočavamo zanimljiv kontrast, s jedne strane postoji trajna, gotovo nostalgična privrženost čizburgerima iz globalnih lanaca, ali i sve veće interesovanje za lokalne smash burgere koje s entuzijazmom kreiraju domaće kulinarske zvezde. Naši korisnici podjednako vole proverene ukuse i nova, kreativna iznenađenja. Osim toga, sve češće se naručuju kompleti – burger, prilog i osvežavajuće piće, jer celokupno iskustvo čini razliku, dodaje Filip.

Bez obzira na ukus, jedno je sigurno. Burger više nije samo brza hrana, već ritual, uživanje i stvar ličnog stila.

Na Kalemegdanu se to najbolje vidi.

Beogradski Burger Festival okuplja gurmane, influensere, porodice, strance i lokalce i sve one koji veruju da je dobar zalogaj vredan šetnje, reda, ali i scrollovanja kroz aplikaciju. Jer hrana više nije samo na tanjiru, ona je u storijima, na Reelsima, u razgovorima, preporukama i uspomenama. A burger je, bar na trenutak, postao glavni junak tog urbanog gastronomskog narativa. Bilo da jurite savršeni klasik ili ste u potrazi za nečim neočekivanim, Beogradski Burger Festival na Kalemegdanu je mesto gde možete da uživate u dobrom zalogaju i naravno, da to sve obavite bez stresa, uz malo pomoći Wolta.

Jer burger možda jeste američki klasik, ali Beograd mu daje novi, neodoljivi šmek.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori