

Idete u Beč ili Salzburg? Probajte ovaj tradicionalni austrijski kolač, lagan, sladak i mekan kao oblak.
Postoje deserti koji nisu samo poslastica već i priča o tradiciji. Salzburger Nockerl je upravo takav austrijski desert, lagani penasti sufle koji je vekovima sinonim za austrijsku eleganciju, tradiciju i toplinu domaće kuhinje. Kada se na stolu pojave zlatnosmeđe planine od pene posute belim šećerom, svako ko ih proba oseti duh starog Salzburga. Grada Mocarta, barokne umetnosti i klasičnog sjaja.
Ovaj austrijski kolač izgleda toliko savršeno da bismo se samo zbog njega zaputili do Salzburga, ili do Beča, gde se takođe priprema i poslužuje u tradicionalnim restoranima.
Salzburger Nockerl: Tradicionalan austrijski desert
Salzburger Nockerl potiče iz srca Salzburga, a prvi put se pominje u 19. veku. Legenda kaže da je desert osmislila bečka kuvarica i ljubavnica princa-arhiepiskopa Wolfganga Theodorusa, koja je želela da stvori nešto što će predstavljati lepotu i gracioznost grada u kojem je živela.
Oblikovala je tri visoke kupole od snega od belanaca, koje su simbolizovale tri planine koje čuvaju Salzburg – Gaisberg, Mönchsberg i Kapuzinerberg. Svaka planina odražavala je ponos, mir i duhovnost grada, a desert je ubrzo postao njegov zaštitni znak.
Iako izgleda kao pravo kulinarsko čudo, austrijski kolač zapravo se priprema od vrlo jednostavnih sastojaka. Potrebna su sveža jaja, šećer, malo brašna, vanila, maslac, mleko i prstohvat soli. Belanca se mute u čvrst sneg dok ne postanu sjajna i stabilna, a zatim se pažljivo umešaju sa smesom žumanaca, šećera i brašna. Smesa se potom oblikuje u tri velike, šiljate kupole koje podsećaju na planinske vrhove. Desert se peče kratko, samo dok površina ne dobije zlatnosmeđu boju, a unutrašnjost ostane prozračna i mekana.
Kako se poslužuje?
Salzburger Nockerl se poslužuje odmah nakon pečenja, dok je još topao i napuhan poput oblaka. Na vrh se obično posipa šećer u prahu koji simbolizuje sneg na planinskim vrhovima, a uz desert se često služi sos od toplih malina, ribizli ili kajsija. Ta kombinacija slatkog i blago kiselkastog voća stvara savršenu ravnotežu ukusa i čini svaki zalogaj nezaboravnim.
Ono što Salzburger Nockerl izdvaja od drugih poslastica jeste njegova estetska prezentacija. Ipak, ona traje kratko – nekoliko minuta nakon što se izvadi iz rerne, desert se lagano spušta i gubi svoj volumen. Upravo ta prolaznost čini ga posebnim, jer ga treba doživeti u trenutku, dok je svež, topao i mirisan. Njegova penasta struktura i nežna tekstura simbolizuju sve ono što austrijska kuhinja najviše voli.
Gdje ga probati u Beču?
Danas se Salzburger Nockerl može pronaći u mnogim austrijskim restoranima, ali i u modernim interpretacijama poznatih šefova kuhinje. Neki ga poslužuju sa čokoladnim prelivom, neki sa karamelizovanim orasima, dok drugi dodaju blagu notu ruma ili koricu limuna. U Salzburgu se ovaj desert smatra delom lokalnog identiteta, a mnogi restorani s ponosom ističu da upravo oni prave “najbolji Nockerl u gradu”.
Pored Salzburga, i Beč postaje sve popularnije mesto za isprobavanje ove delicije, a nas je privukla verzija koju služe u restoranu Meissl & Schadn.
Foto: Instagram (@meisslundschadn, @margauxthecook, @queenadwong, @annaknowsvienna)





