Savršeni spoj kafe i sladoleda: Italijanski affogato je sve što nam je potrebno tokom letnjih vrućina
Savršeni spoj kafe i sladoleda: Italijanski affogato je sve što nam je potrebno tokom letnjih vrućina

Savršeni spoj kafe i sladoleda: Italijanski affogato je sve što nam je potrebno tokom letnjih vrućina

Ako volite kafu i sladoled, postoji jedan italijanski klasik koji spaja ova dva divna sveta – affogato. U pitanju je jednostavni desert koji je savršen spoj toplog i hladnog, gorkog i slatkog. U prevodu sa italijanskog, affogato znači udavljen – a u ovom slučaju, kugla vanila sladoleda je potopljena vrućim espressom.

Sladoled u kafi

Affogato potiče iz Italije, zemlje u kojoj je kafa mnogo više od pića – to je ritual, kultura, umetnost. Iako se precizna godina nastanka ne zna, desert je postao popularan tokom 20. veka. Tokom letnjih vrućina, umesto klasičnog napitka, nastala je ideja za desert koji osvežava, ali i budi – affogato.

Danas affogato više nije rezervisan samo za italijanske kafiće – postao je globalni fenomen. U Beogradu se tokom tople sezone može naći u ponudi većine specialty kafeterija. Pored klasične verzije sa vanila sladoledom mogu se praviti i varijacije – sa sladoledom od lešnika, čokolade, karamele i slanim notama poput pistaća sa prstohvatom morske soli. Neki dodaju i kap likera (kao što su amaretto ili Baileys) za dodatno buđenje.

Za razliku od većine italijanskih kafa koje imaju strogo određeno vreme konzumacije (cappuccino samo uz doručak, i do podneva), affogato se pije – kad god vam srce poželi. Najčešće je desert posle ručka ili večere, ali je i popodnevni slatki predah, posebno u toplijim mesecima. Baršunasta tekstura sladoleda u kontrastu s toplim espressom stvara savršenu ravnotežu.

Kako? Sladoled + kafa

Potrebna su vam samo dva sastojka – kvalitetan espresso i dobar sladoled od vanile. Servira se tako što se kugla sladoleda stavi u šolju ili činiju, a zatim se preko nje sipa sveže skuvan espresso. I to je to. Ritual traje minut, ali zadovoljstvo – mnogo duže.

Affogato je najbolji kada se pije polako – pustite da se sladoled delimično otopi, spojite tople i hladne slojeve u jednom zalogaju i dozvolite da vas ovaj desert u šoljici prenese bar na tren u neki šarmantni trg u Italiji.

Foto: Instagram (@vivoli_il_gelato / @7am_roasters@eatalio.jo) / Unsplash (@jojoyuen)

Učitati još
Zatvori