Evo zašto ovoga leta svi nabavljamo aloe veru za svoje domove
Evo zašto ovoga leta svi nabavljamo aloe veru za svoje domove

Evo zašto ovoga leta svi nabavljamo
aloe veru za svoje domove

Aloe vera je kraljica naših vrtova, a neretko se u manjim oblicima uzgaja i u našim domovima. Osim što izgleda moćno, ona to i jest. Njena lekovita svojstva otkrivena su kada i ona sama, a to ide u daleku istoriju čak 3000 godina pre Hrista u drevnu Kinu i Sumeru. Od tada ova biljka nezaobilazna je u domovima i svako od nas bi trebao posedovati barem jednu. Donosimo zašto.

Lekovita aloe vera

Aloe vera je ona biljka koju često susrećete u brojnim kozmetičkim preparatima upravo zbog njenih lekovitih svojstava. Ustanovljeno je da gel aloe sadrži preko 240 hranjivih i lekovitih sastojaka i među njima vitamini A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E i folnu kiselinu, više od 20 minerala, zatim magnezijum, mangan, cink, bakar, hrom, kalcijum, kalijum, kao i 20 vrsta aminokiselina. Zovu je i kraljicom zdravlja, a ublažiće brojne tezgobe kao što su probavni i gastroi problemi, opekotine, rane, ogrebotine. Pomaže u zaceljivanju kože, ali i za rast kose.

Briga i uzgoj

Ovu biljku možete uzgajati na osunčanim daskama južnih ili istočnih prozora, a mlade biljke dobro je neko vrieme držati u senu dok ne stasaju. Ima plitak koren stoga ju je dobro posaditi u pliću i širu posudu. Obavezna je drenaža (kamenje, pesak) pa tek onda zemlja. S obzirom na to da njeni mesnati listovi dobro zadržavaju vodu, zimi je potrebno zalivati tek jednom mesečno dok je leti to najbolje raditi jednom nedeljno. Temperatura u kojoj držite aloe veru nikada ne sme pasti ispod pet stupnjeva, to uvek imajte na umu.

Učitati još
Zatvori