Zavirite u divnu kamenu kuću u unutrašnjosti Istre u kojoj vreme kao da je stalo

Zavirite u divnu kamenu kuću u unutrašnjosti Istre u kojoj vreme kao da je stalo

Casa Borut 1865 nalazi se u malom istarskom selu Borut, udaljenom dvanaestak kilometara vožnje od Pazina. Prelazom pruge kod poznatog restorana “2. peron” ulazi se u Cerovlje i nastavlja se ugodnom vožnjom kroz zeleni krajolik prema Borutu. Kuća originalno datira iz 1865. godine i sagrađena je od lokalnog sivog kamena. Gornji sloj krova prekriven je glinenim kupama izrađenim u lokalnoj fabrici crepa i cigle (1905. godine), a sama kuća je u potpunosti renovirana, ostajući verna originalnom rustikalnom izgledu.

Nakon dugotrajne potrage za izvornom kamenom kućom, vlasnici su, kako su nam ispričali, gotovo slučajno naišli na ovu lepoticu koja je bila na prodaju i zaljubili se u nju na prvi pogled. Kući su potom udahnuli novi život, opremivši je stvarima koje su zadnjih godina uglavnom nabavljali i kupovali na raznim buvljacima i salonima nameštaja u Nemačkoj. Ti predivni komadi su čekali baš ovu kuću i svaki je našao svoje mesto na koje se savršeno uklopio. Nastojali smo da stvorimo atmosferu iz bajke koja zapravo samo ističe lepotu debelih kamenih zidova i drvenih greda ove istarske krasotice iz druge polovine 19. veka, kaže vlasnik Goran Lilić.


Kuća iz 1865. sa bajkovitom atmosferom

Casa Borut 1865 se nalazi na parceli od 700 kvadratnih metara koja je u potpunosti okružena mirisnim stablima čempresa i osigurava privatnost i mir. Sama kuća ima 170 kvadrata životnog prostora podeljenih na prostrano prizemlje i sprat. Prizemlje je koncipirano kao open space i sastoji se od velikog prostora za ručavanje, dnevnog boravka s kaminom, kuhinjom i malim kupatilom, dok su na spratu gostima na raspolaganju sve tri spavaonice i veliko kupatilo. Dominiraju zemljani tonovi, nežna bež i bela boja koji stvaraju opuštajuću atmosferu kroz čitav enterijer.

Trpezarija ima masivan drveni sto za koji može da sedne do 14 osoba, centralni deo dnevnog boravka je namešten stilskim nameštajem, a deo uz kamin ima zasebnu sofu za spavanje i kutak za pripremanje kafe i toplih napitaka. Kuhinja je uređena u seoskom stilu, tako da donji prostor ispod sudopere nema ormarić svratima nego pomično platno (zavjesu). Sama kamena sudopera stara je više od 100 godina i prvobitno se nalazila na spratu.

Unutrašnje stepenište vodi na sprat i krasi ga veliko rokoko ogledalo. U galeriji na spratu nalazi se antikni nameštaj – dve prekrasne drvene stolice presvučene kožom, okrugli drveni sto s mermernom pločom, sekretar s fiokama i ugaoni ormar koji služi i kao kućna biblioteka. Sobe imaju poseban šarm, prigušenu rasvetu, velika ogledala i pogled na bazen.

Mesto gde ćete zaboraviti na sve

U vrtu se nalazi zasebna kućica sa spoljašnjim kaminom, prostorom za roštilj i velikim drvenim stolom, a u toplim letnjim večerima pretvara se u savršeno mesto za druženje uz fina istarska vina i ostale lokalne specijalitete (tartufi, pršuta, sir, masline). Uz bazen se, osim natkrivenog sunčališta s drvenim ležaljkama, nalazi i dečje igralište s toboganom i ljuljaškama.

Sama parcela je trougaonog oblika i u gornjem delu se nalaze i dve manje bare koje daju poseban štimung seoskom izgledu vrta i savršeno se uklapaju u ovo prirodno okruženje. Ulaskom u Casu Borut 1865, postajete deo jednog drugog sveta – kuća je idealna za odmor iz snova u kojoj moderni čovek može u potpunosti da se opusti i zaboravi na stres i ubrzani tempo života.

U nastavku zavirite u nju, a sve ostale informacije pronađite na Instagram profilu.

Foto: Dalibora Bijelić

Učitati još
Zatvori