Wishlist: Bookworm polica za knjige
Wishlist: Bookworm polica za knjige

Wishlist: Bookworm polica za knjige

Polica zanimljivog naziva Bookworm – u prevodu knjiški crv, implikacija na termin čiji je ekvivalent u srpskom jeziku knjiški moljac, delo je britanskog arhitekte Ron Arada. Postmodernistički pristup enterijeru oslikan je u ovoj specifičnoj polici koja svojom ingenioznom pokretljivošću zavređuje mesto na našoj wishlist-i.

Prvi put je polica ugledala svetlo umetničke javnosti na milanskom Sajmu nameštaja 1993. godine. Mada je Ron Arad incijalno kreirao unikatan komad, pažnja koju je dobio zahtevala je da se otpočne masovna proizvodnja. Ni ne čudi! Kreirana od lako savitljivog materijala, Bookworm je polica koja se može modulirati shodno prostoru u kojem se nalazi, ili pak raspoloženju svog vlasnika. Da li ćete je ispraviti ili izuvijati u skoro pa pravilne koncentrične krugove, izbor je koji Rob Arad prepušta vama. Možda je baš zato ova polica postala, od 1995. godine kad je prvi put puštena u prodaju, njegova najprodavanija inovacija.

Uz pomenutu Bookworm, kreirana je još jedna verzija, nazvana This Mortal Coil, viđena na slici ispod.

Oba modela ponudila su nov način razumevanja knjiške police, pa su zasluženo našla svoje mesto u muzejskim prostorijama širom sveta – od njujorškog Muzeja moderne umetnosti (eng. MoMA) do londonskog muzeja Viktorija i Albert (eng. Victoria & Albert Museum).

Osim zapaženih enterijerskih dela, Ron Arad sarađivao je sa brendovima kao što je Kenzo, dizajnirajući bočicu za njihov prvi parfem, Unidentified Fragrance Object, lansiranog 2009. godine. Tri godine kasnije, sa brendom Swarowski kreirao je jedinstvenu skulpturu dostojnu tendencija u savremenoj umetnosti, nazvanu Digtical Crystal.

Učitati još
Zatvori