Unosimo kultni komad nameštaja u dom – Wassily stolica je enterijersko umetničko delo koje ima dugačku istoriju
Unosimo kultni komad nameštaja u dom – Wassily stolica je enterijersko umetničko delo koje ima dugačku istoriju

Unosimo kultni komad nameštaja u dom – Wassily stolica je enterijersko umetničko delo koje ima dugačku istoriju

Nakon Togo fenomena, odlučili smo da se posvetimo istraživanju kultnih komada nameštaja. Sada ćemo se pozabaviti fenomenom Wassily stolice, koja vam je makar jednom iskočila na nekom feed-u i ostala sačuvana kao must-have item. Wassily stolica, takođe poznata kao B3 stolica, predstavlja jedan od ključnih elemenata modernog dizajna koji je nastao iz Bauhaus pokreta. Dizajnirana 1925. godine od strane Marcela Breuera, ova stolica je rezultat njegove inovativne upotrebe čeličnih cevi i geometrijskih oblika. Početno nazvana B3, stolica je bila deo eksperimentalne serije namenjene Bauhaus studentima. Bez suvišnih ukrasa i komplikovanih detalja, stolica naglašava čistotu linija i oblika, čineći je idealnim dodatkom za moderne enterijere. Ova jednostavnost omogućava stolici da se uklopi u različite stilove i ambijente, od minimalističkih do industrijskih.

the wassily chair


Savijene čelične cevi činile su osnovu rama stolice, omogućavajući Breueru da postigne lakoću i izdržljivost u dizajnu. Ova tehnika takođe je otvorila vrata masovnoj proizvodnji stolice, što je predstavljalo revoluciju u industriji nameštaja tog vremena. Wassily stolica je bila prva u istoriji koja je koristila ovu tehniku, postavljajući nove standarde za moderni industrijski dizajn. Njena praktičnost bila je jednako važna kao i njen inovativni dizajn. Oblik i konstrukcija stolice omogućavali su udobno sedenje uz stabilnost i podršku, čineći je idealnom za različite prostore, od domova do kancelarija.

B3


Ova stolica ima svoje uticajno nasleđe i ono je u svetu dizajna nameštaja i dalje prisutno. Takođe, ostaje inspiracija za nove generacije dizajnera širom sveta. Bez obzira na svoju jednostavnost, ona ostaje ikoničan primer kako dizajn može da bude istovremeno funkcionalan, elegantan i inovativan.

Wassily stolica je postala simbol modernog minimalizma, čija je popularnost prešla granice Bauhaus pokreta i proširila se širom sveta. Njena jednostavna forma i upotreba modernih materijala postavila je temelje za kasnije inovacije u industriji nameštaja. Danas, ova stolica ostaje relevantna i inspirativna, ne samo zbog svog revolucionarnog dizajna, već i zbog svoje funkcionalnosti i udobnosti. Jedan od ključnih elemenata koji čini Wassily stolicu tako prepoznatljivom jeste njen geometrijski dizajn koji pruža jednostavnost i eleganciju.
Pored svog estetskog kvaliteta, Wassily stolica je takođe poznata po svojoj funkcionalnosti i udobnosti. Čelična konstrukcija obezbeđuje stabilnost i izdržljivost, dok je presvlaka od kože ili platna pruža udobnost tokom dugotrajnog sedenja. Ova kombinacija čini stolicu idealnim izborom za kućn i poslovne prostore, gde se ističe kao simbol sofisticiranosti i moderne elegancije. Wassily stolica ostaje inspiracija za nove generacije dizajnera koji nastavljaju da istražuju granice modernog dizajna.
Učitati još
Zatvori