Ovaj stan u Zagrebu dokazuje da je lepota zaista u jednostavnosti
Ovaj stan u Zagrebu dokazuje da je lepota zaista u jednostavnosti

Ovaj stan u Zagrebu dokazuje da je
lepota zaista u jednostavnosti

U rubrici Enterijer meseca trudimo se da pronađemo one koji se ističu posebnim dizajnom i uređenjem. Budući da nam je stigla jesen, a samim time započinjemo i organizaciju prostora te tragamo za idejama kako urediti svoj prostor i pretvoriti ga u pravu jesensku oazu. U potrazi za raznim inspiracijama uređenja, pronalazimo enterijere koji svojim dizajnom i organizacijom odgovaraju našem stilu. Ne mora to biti veliki poduhvat. Dom može dobiti sasvim novi izgled i pokojim novim detaljem koji će podići celokupan enterijer. Dodavanje boja, prirodnih materijala i biljaka uneće dašak svežine. Jedan takav stan u Zagrebu idealna je jesenja oaza.

Zagrebački stan
stan u Zagrebu (1)

Strast prema dizajnu i minimalizmu

Iza uređenja ovoga stana stoji Argu studio. Argu studio je osnovan pre samo dve godine, a uprkos mladom dobu, studio već radi brojne projekte. Specijalizovani su za različite projekte, od enterijera do velikih arhitektonskih zahvata. Ističu se pristupom koji kombinuje strast prema dizajnu i minimalizmu, predanost prema detaljima i prema svakom klijentu. Njihov fokus je stvaranje prostora koji ne samo da izgledaju estetski privlačno, već su i funkcionalni te odražavaju individualne potrebe i želje klijenta.

Marko Gusić je osnivač i vodeći arhitekt u Argu studiju. Nakon dugogodišnjeg iskustva i rada u poznatom hrvatskom arhitektonskoj kancelariji, odlučio je da krene sopstvenim putem i formira mesto gde bi svoje vizije i ideje mogo da prenese u stvarnost na još ličniji način.

stan u Zagrebu
stan u Zagrebu

Stan u mirnom i zelenom delu grada

Pristup dizajnu enterijera ovog studija temelji se na minimalizmu i funkcionalnosti. Kako bi prostor bio prijatan i elegantan on treba biti jasan, čist i neopterećen nepotrebnim predmetima. U primeru ovog zagrebačkog stana je na sloj minimalizma dodat još jedan topli ličniji pečat investitora. Svaki komad nameštaja ima svoju svrhu i mesto. Istovremeno, stvoren je prostor koji je topao, gostoljubiv i u kojem će se budući vlasnici osećati prijatno.

Ovaj stan u Zagrebu, nalazi u mirnom i zelenom delu grada, blizu Maksimira. Prostire se na površini 110 kvadrata. Stan je posebno dizajniran i prilagođen potrebama mladog para, a fokus je stavljen na stvaranje prostora koji će im pružiti udobnost, ali i mogućnost za rast u budućnosti.

Soft minimalizam

Ceo proces uređenja, od konceptualne faze do završetka radova, trajao je oko šest meseci, kažu iz Argu studija. To je uključivalo razne faze: od konsultacija s klijentima, preko izrade nacrta, do nadzora radova na terenu.

Inspiracija za uređenje ovoga stana potekla je iz koncepta soft minimalizma, ali to je samo jedan aspekt. Soft minimalizam se odnosi na osećaj udobnosti i funkcionalnosti, dok se istovremeno zadržava čist, nenametljiv dizajn što je u ovom stanu apsolutno vidljivo.

stan u Zagrebu
stan u Zagrebu

Važnost osvetljenja i toplih nijansi

Pri uređenju ovog stana ključno je bilo stvoriti bilo prostor koji nije samo estetski prijatan, već i funkcionalan i prilagodljiv potrebama klijenata. Od osvetljenja do rasporeda nameštaja, sve je razmatrano s namerom da se osigura optimalna iskoristivost prostora. Takođe, naglasak je stavljen na važnost prirodnog svetla i prozračnosti.

Odabir materijala bio je ključan u postizanju željene atmosfere. Što se tiče boja, u stanu prevladavaju palete toplih nijansi, koje dodatno naglašavaju udobnost i domaći osećaj, dok istovremeno doprinose prozračnosti i svežini prostora. U kuhinji je postavljen epoxy pod, a kupaonica je čitava u keramici, uključujući i stolarske elemente.

stan u Zagrebu
stan u Zagrebu

Estetsičan i funkcionalan stan

Svaki detalj u stanu pomno je osmišljen i integrisan s namerom da služi određenoj svrsi, ali i da doprinese estetici prostora. Posebnost ovoga stana svakako su skrivena rešenja za skladištenje koja maksimiziraju funkcionalnost bez narušavanja elegancije prostora. Takođe, akcentovane svetlosne tačke, kao što su dizajnerske svetiljke, dodaju dubinu i karakter prostoru.

stan u Zagrebu

Prirodni materijali i moderan dizajn

Jedna od glavnih prednosti ovog stana je njegova fleksibilnost i adaptabilnost. Iako je prostor dizajniran s naglaskom na trenutne potrebe klijenta, takođe pruža mogućnosti za buduće prilagođavanje i promene. Uz to, pažljivo osmišljena pozicija rasvete, optimalna iskoristivost prostora, i integrisana rešenja za skladištenje čine ga izuzetno funkcionalnim. Korištenje prirodnih materijala i boja pruža osećaj udobnosti i povezanosti s okruženjem, dok moderni dizajn osigurava da prostor ostane svež i savremen.

stan u Zagrebu

Foto: Marko Gusić

Preuzeto sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori