Sara Brajović ekskluzivno otkriva kako je pokrenula online shop vintage nameštaja
Sara Brajović ekskluzivno otkriva kako je pokrenula online shop vintage nameštaja

Sara Brajović ekskluzivno otkriva kako je pokrenula online shop vintage nameštaja

Cenjena beogradska devojka od stila Sara Brajović ponovo nam donosi dah francuske estetike koja je njoj prirodna, budući da je rođena u Parizu. Onog trenutka kada je otkrila domove Else Schiaparelli, kao i ljubavnog para YSL & Pierre Bergé koji su esencija eklektičnog stila, počela je prirodna opčinjenost Mid Century periodom koji je danas okosnica njenog online shopa vintage nameštaja Taramis Interiors (www.taramis.net), gde možemo da pronađemo komade koje je Sara celog života sakupljala u svoju kolekciju, bez ideje da će jednog dana ovaj skup specijalnih predmeta dobiti jednu, posebnu dimenziju u njenom životu koji odslikavaju njen unutrašnji svet istraživanja prelepog svetskog dizajna. Specijalno za Journal, Sara nam priča svoju inspirativnu umetničku priču.

Fashion intro…

Kako bi opisal svoj stil u jednoj rečenici?

Not flashy, comfortable i timeless.

Reci nam nešto o svojim blogerskim počecima?

Blog sam počela da pišem 2010. godine. Radila sam za PR gurua Karla Otta kao events direktor za London. Posle duge karijere modela prešla sam da radim na drugu strane mode – iza kamere, iza kulisa. Organizovala sam revije, evente za naše klijente iz luxury marketa, kao što su Valentino, Marni, DVF… Pisala sam i za par časopisa i sve to je doprinelo mom blogu koji je dobio veliku pažnju, prvo na američkom pa posle i na engleskom tržištu. Akcenat je bio na pisanju o modi, stilu i lifestyleu – sama sam ga napravila u WordPressu, sama pisala, sama slikala. Imala sam stvarno super saradnju s raznim brendovima. Nisam verovala u Instagram, kasno sam otvorila nalog na toj platformi. Kasnije, mislim da je to bilo 2018. godine, neko mi je hakovao blog i ukrao domen – izbrisao je sve što sam godinama pisala i radila. To je bio znak da krenem dalje u neki novi životni ciklus.

Danas si propoznatljiva po nošenju vintage odeće. Gde pronalaziš autentične komade u kojima te viđamo?

Ne znam baš da li sam prepoznatljiva po tome, ali nosim i imam dosta vintage YSL komada. Mnogo sam uzela od moje mame koja je radila za YSL. Inače volim da ih pronalazim i napravila sam svoju malu kolekciju.

 

Što sam starija, volim da imitiram stil Catherine Deneuve i Lou Lou de la Falaise, koje su inače bile Saint Laurenove muze. To je najverovatnije neki roleplay koji je i te kako potreban kada ste toliko dugo u modnom svetu. Kreiranje nekog svog sveta da možemo da pobegnemo od banalnosti.

Da li je danas pravi  luksuz non-shopping mantra?

Danas je veliki luksuz biti oflajn. Mislim da je sve izgubilo neku svoju misteriju, sve je dostupno, sve znamo o svima – previše je otišlo sve u reality TV. Šoping je nešto što moda nameće, trendovi se non-stop menjaju da bi se zarađivao novac i mi kao klijenti stalno moramo da trošimo da bismo bili “in”. Ja sam suprotno od toga. Uvek sam znala šta mi dobro stoji i nisam pratila trendove. Jedino sam slaba na cipele i volim da ih kupujem. Za mene je uspeh u šopingu ako sam kupila komad pre 10 godina, a još uvek je aktuelan.

Prebacila si fokus s mode na unutrašnji dizajn. Reci nam nešto više o tome?

Ceo život sam pravila neku svoju kolekciju nameštaja. Zaradu od modelinga najviše sam trošila na vintage nameštaj, vaze, lampe, lustere. Visila sam po galerijama, sajmovima i pijacama nameštaja. Imala sam priliku da vidim i dosta veoma lepo nameštenih domova – sve je to duboko uticalo na mene. Treba istraživati i razumeti koju kolekciju hoćete da napravite. Dobar deo svoje kolekcije sam zadržala, a dosta sam i prodala. Radila sam nekoliko stanova. Diplomirala sam istoriju, tako da ta ljubav i znanje prema umetnosti i stilu enterijera ide isto odatle.

Interior deco start

Kako bi opisala svoj pravac u uređenju enterijera?

Mašta, kabinet čuda i vezanost za prošlost. Inspirisali su me nostalgični momenti Marcela Prousta i francuske dizajnerke enterijera i antikvara Madeleine Castaing. Vuče me isto cela ta vizuelna francuska postavka 1970-ih godina, metal, mesing, staklo, Murano. Mislim da enterijer mora da ima neki svoj personalni pečat, svejedno da li se to ostvaruje preko umetničkih dela ili dobrih vintage komada nameštaja. Veliki uticaj na mene imao je stil stanova Yvesa Saint Laurena i njegovog partnera Pierra Bergéa – stvarno su bili neverovatne estete. Definitivno nije minimalizam.

Da li su po tebi moda i unutrašnji dizajn dve prirodno povezane estetske oblasti?

Osetljivost za estetsko je nešto što je deo vas ili nije. Meni to može da poremeti raspoloženje ili da ga poboljša. Ne govorim o estetici kao o nečemu što je povezano sa statusom, nego o lepoti i harmoniji koja jednostavno prija našoj psihi. Da citiram Anais Nin: “Luxury is not a necessity to me, but beautiful and good things are”.

Pokrećeš svoj online shop za vintage nameštaj. Reci nam nešto više o tome?

Moja kolekcija nameštaja je skup stvari koje su pažljivo birane, potiče iz Francuske, Italije i Belgije i obuhvata period između 1960. i 1980. godine. Naravno, mogu se kupiti onlajn na www.taramis.net ili u showroom KDA u Beogradu koju je divno smislila i sredila arhitektica Ksenija Đorđević.

Koji su tvoji omiljeni klasični brendovi za enterijer?

Era 1970-ih mnogo je uticala na mene jer sam odrasla u jednom takvom stanu u Parizu. Willy Rizzo stolovi su uvek klasik za mene. On je inače bio poznati modni fotograf, između ostalih, napravio je kultne slike Brigit Bardot u Sen Tropeu. Njegov nameštaj je nešto što uvek skupljam. Lampe francuskog brenda Maison Jansen iz 70-ih uvek tražim. Murano vaze ili lusteri iz 70-ih i 80-ih godina su spektakularni komadi i vrlo dekorativni. Volim takođe Ico Parisi, Warren Platner, Tobia&Afra Scarpa, Guy de Rougemont, Marcel Breuer, Tommaso Barbi, Paul Evans… Ima toliko dobrih kolekcionarskih komada. Možemo da kažemo da su pravci Holywood Regency i Mid Century Modern

Koji su tvoji budući projekti?

Objavila sam album klasične muzike koju sam ja napisala. Za svoju dušu. Možda nešto budem radila oko muzike i zvučnih instalacija. Nameštam jedan stan u Londonu za klijentkinju. Radim na sebi svaki dan.

 

Sensibilnost na estetiku je nešto što je deo vas ili nije, a ne govorim ovde o estetici kao nešto što je povezano sa statusom nego sa lepotom i harmonijom koja jednostavno prija našoj psihi…

 

A mi kažemo, hvala Saro na ovoj savršenoj životnoj mantri: „Kreiranje svog sveta može da bude beg od banalnosti”.

 

Large curved Comma sofa Brass And Murano Glass Table Lamp By Salviati 1960 French Vintage Brass Side Tables 1970’s

 

Komade koje je Sara pažljivo sakupljala možete pronaći na www.taramis.net ili u KDA Showroom na adresi Andrićev venac 2 u Beogradu.

Maison Jansen Palm Tree Floor Lamp 1970’s
A pair of 1970’s table lamp brass frame and opal glass shade
French Vintage Brass Side Tables 1970’s
Učitati još
Zatvori