Pet pravila koja će vam pomoći da stilizujete dnevnu sobu
Pet pravila koja će vam pomoći da stilizujete dnevnu sobu

Pet pravila koja će vam pomoći da
stilizujete dnevnu sobu

Dnevna soba je centralna prostorija u svakom domu i neretko jedina koju gosti vide i na osnovu nje donose sud o celom stanu. Ona treba da oslikava vašu ličnost, stil i da bude jedinstvena. Ipak, postoje neka univerzalna pravila za stilizovanje prostora sa kojima sigurno nećete pogrešiti. Predstavljamo vam top pet pravila stučnjaka za dizajn enterijera.

Krenite od poda

Boja parketa, pločica i tepiha može drastično da utiče na izgled cele prostorije. Preporučujemo da uzmete u obzir nekoliko faktora: tamni podovi deluju otmenije, ali su i komplikovaniji za održavanje budući da se na njima vidi svaka trunka prašine. Slična stvar je i sa svetlim tepisima. Klasičan parket može izgledati neverovatno elegantno ako se odlučite za visoki sjaj. Isto tako i mat podovi imaju svoj šarm. Sve su to detalji na koje treba obratiti pažnju da bi se postavila dobra osnova za ostatak dnevne sobe.

Izaberite nameštaj koji odgovara vašem načinu života

Kada je u pitanju sedenje u dnevnoj sobi, razmislite o svim načinima na koje ćete je koristiti: Da li volite da se zabavljate i često primate goste? Da li uživate da se zavalite na kauč i gledate tv ili to pak pre radite iz fotelje? Kako god, napravite opcije za sedenje koje odgovaraju načinu na koji najčešće  provodite vreme, a zatim se bacite u potragu za udobnom garniturom ili stilskom sofom.

Pronađite televizor prave veličine

Veličina vašeg televizora treba da zavisi od toga koliko daleko sedite od ekrana i koliko želite da vaše iskustvo gledanja bude sveobuhvatno. Zahvaljujući velikom napretku u tehnologiji, rezoluciji i pozadinskom osvetljenju kod brendova poput Hisense, možemo da sedimo bliže našim televizorima nego ikada ranije a da slika ne gubi na kvalitetu. Ipak, imajte na umu da je i dalje važno da kupite televizor odgovarajuće veličine za prostoriju u kojoj ćete ga gledati jer veliki ekran u maloj prostoriji i dalje može biti jednostavno previše, posebno za vaše oči.

Uvedite slojnu rasvetu za svako raspoloženje

Postavite različite slojeve svetla u dnevnoj sobi i igrajte se sa njim! Nemojte se oslanjati samo na jedan centralni izvor svetlosti – uzmite u obzir gornja svetla, zidne lampe i podne lampe da bi vaša dnevna soba zaista zablistala. Svakako ne želite istu rasvetu kada gledate film, kada vam dođu prijatelji na piće ili kada spremate stan. Više slojeva svetlosti zadovoljiće različite prilike i raspoloženja. 

 

Učinite prostor prijatnijim uz pomoć biljaka

Zelenilo u dnevnoj sobi nikada nije loš izbor, a svi oblici su dobrodošli! Unesite spoljašnjost unutra tako što ćete postaviti biljke i drveće širom stana za neočekivanu, ali svežu i živahnu energiju. Najzahvalnije kućne biljke su fikus elastika, bendžamin, sanseverija, zamija, kao i razni filodendroni. Poslednjih godina veoma popularne su postale i rajske ptice, odnosno strelicije, koje će vašem domu dati dašak kolonijalnog stila.

I ne zaboravite – ova pravila su samo temelj za vašu kreativnost koja je ključna za stilizovanje svakog prostora. Posmatrajte mesta na kojima se osećate dobro, upijajte energiju i ideje i uskoro će i vaša dnevna soba izgledati kao mali raj sa Pinterest-a.

Foto: Hisense, Instagram, Pexles

Učitati još
Zatvori