Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog stila u Zagrebu: Beshland Studio
Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog stila u Zagrebu: Beshland Studio

Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog
stila u Zagrebu: Beshland Studio

Keramika je u nekoliko posljednjih godina doslovno procvetala u Hrvatskoj. Od niza brendova i radionica, ne samo da danas svako ima barem po jedan komad keramike u svojoj kuhinji ili dnevnom boravku, već su se mnogi i samo isprobali u ovom ručnom radu. Keramika smiruje, veoma je kreativna, inspirativna i podseća nas na usporavanje te da cenimo lepe stvari, kao i rituale.

Zagreb je u poslednjih godinu dana postao bogatiji za novi keramički studio, Beshland, iza kojeg stoji Mateja Šijan, koja se nakon života u Engleskoj i Danskoj vratila u rodni Zagreb i odlučila da pokrene sopstveni kreativni biznis. Tako je na Ravnicama otvorila minimalistički raj sa svojim upečatljivim potpisom gde možete ne samo razgledati i kupiti keramiku s njenim potpisom, već i sudelovati u druženju i radionicama. Saznali smo od Mateje sve o Beshland Studiju koji jedva čekamo da posetimo što pre!

Povratak iz Engleske u Hrvatsku

Kako bi opisala Beshland Studio?

Kao svoj  dom, muzej. U njemu se osećam sigurno i on mi daje trenutke isključenosti i tišine što mi pomaže da napravim korak unatrag i opustim se. Uredila sam ga u minimalističkom stilu, s prirodnim materijalima, kako bi ta povezanost s prirodom bila iskazana i na taj način te potaknula svakog pojedinca koji zakorači u studio da se vrati sebi te osluhne i čuje ono što mu njegovo sopstveno ja šapuće. Beshland Studio je kroz radionice, koje redovito održavamo, rekla bih i jedno mesto okupljanja ljudi, kao i stvaranja tog izgubljenog osećaja zajednice, upoznavanja novih karaktera i naposletku učenja novih stvari.

Što te je podstaklo da otvoriš studio keramike u Zagrebu?

Nakon dugog niza godina života izvan Hrvatske, i odluke da ovaj put u Zagrebu ostanemo neko duže vreme, potencijalno za stalno, jednostavno sam odlučila svoju viziju i rad podeliti s ostalima. Moja glavna motivacija je bila da izgradim okruženje u kojem ću moći da budem kreativna, slobodna i povezana s onime što me opušta. Glina ima tu moć da me svaki dan nauči nešto novo, ponekad pomoću nje spoznam nešto novo u sebi, nekad nešto novo o prirodi, a vrlo često me podseti da se vratim i budem tu i sad.

Što tebi predstavlja keramika?

To je proces koji će me uvek fascinirati, bez obzira na to koliko sam uključena u svaki korak. Radi se o materijalu uzetom iz zemlje, oblikovanom elementima vode, vazduha i vatre nakon čega dobijete predmet koji traje godinama.

Od keramičkih šoljica do impozantnih skulptura

Upravo si predstavila nove skulpture s Beshland potpisom, što te inspirsalo da ih napraviš?

Uvek me inspirišen priroda, ljudi oko mene, vreme, raspoloženja, emocije. Skulpture su apstraktne, bliske su zemlji i prirodi. Nešto su što će probuditi emocije i interes svakog posmatrača. Teško mi je odrediti šta bi to tačno bilo jer kada ih izrađujem nemam gotovo nikada plan kakva će skulptura biti ili šta želim da napravim – jednostavno se prepustim i uđem u jedno, rekla bih, meditativno stanje. Skulptura na kraju dana  može značiti bilo šta, bilo kome.

Možeš li da nam kažeš nešto više o samim radionicama u svom studiju i planovima za jesen?

Apsolutno! Radionice održavamo od samog početka, a odaziv i feedback polaznika je senzacionalan. Tako da nas nakon letnje pauze čeka jedna jako kreativna jesen. Svi detalji o terminima i mogućnostima za prijave biće objavljeni na na našem Instagram profilu, tako da nas svi zainteresovani mogu popratiti tamo. Za jesen planiramo mnogo toga, upravo smo lansirali web stranicu putem koje se mogu kupiti svi naši proizvodi, tako da u novoj sezoni planiramo da proširimo asortiman. No, za sada nećemo otkrivati detalje – stay tuned!

Foto: Mateja Vrčković

Učitati još
Zatvori