Napravite sami terarijum i unesite delić prirode u svoj dom 
Napravite sami terarijum i unesite delić prirode u svoj dom 

Napravite sami terarijum i unesite
delić prirode u svoj dom 

Sve popularniji trend uređenja doma s kućnim biljkama u terarijumu moguće je napraviti kod kuće u nekoliko koraka, a njegova prednost pred kupovnim terarijuma jeste ta što možete sami odabrati koje biljke želite kao i dizajn staklenih teglica.

Odakle krenuti?

Predivan su kućni ukras i prostoriji daju dozu prozračnosti i elegancije. Možda već dugo želite kreirati sopstveni terarijum, no niste sigurni u to koju biljku odabrati i šta sve pripremiti. Uglavnom se radi o biljkama koje vole vlažne prostore. Nemojte da se brinute ako ste jedni od onih kojima ni jedna biljka ne uspeva jer ovo je više dizajnerski posao koji možete odraditi u kratkom periodu.

Pri izradi terarijuma korišćenjem određenih materijala imitiramo okoliš u kojem se biljka nalazi i tako je podstičemo na rast i razmnožavanje.

Za početak vam treba neka lepa staklena teglica, a birate je u zavisnosti koliko veliki terarijum želite i kojeg oblika. Zatim su vam kamenčići ili pesak te aktivni ugalj u prahu, kojeg možete pronaći u bilo kojoj apoteci. Na kraju pripremite mali vrtni alat i zemlju.

Koje biljke odabrati?

Što se tiče biljaka, najbolje će vam u terarijuum uspeti fitonija koja je prekrasna „lisnata“ biljka, a ima je u različitim bojama. Zatim razni sukulenti i kaktusi kao i pilea (Pilea involucrata), biljka sitnih, debljih listova s talasastim rubom. Tu je i „vazdušna biljka“ koja podseća na maleni čupavi grmić te vrsta kaktusa poznata po svom izgledu koji liči na morsku zvezdu. Igrajte se kombinacijama biljaka i prenesite dozu svoje ličnosti.

Sastavljanje terarijuma

  • Prekrite dno staklene tegle s cca 3 centimetra sitnih kamenčića ili peska, to će služiti za dobru protočnost vode.
  • Na njih dodajte tanak sloj aktivnog uglja. On će održavati svežinu vode i boriti se protiv nastanka bakterija u terarijumu.
  • Zatim ide zemlja za cveće. Ako pak planirate posaditi neke sukulente ili kaktuse, onda će vam trebati zemlja za njih, tj specijalizovani miksevi zemlje.

Vodite računa da sloj zemlje mora da bude dovoljno debeo da u njega stanu koreni svih biljaka koje nameravate da posadite.

  • Kad ste sve pripremili, možete početi sa sađenjem biljaka. Krenite s onima koje su najveće. Izvadite ih iz teglica i malo obrežite korenje, i pripazite da ne povredite biljku. Zatim napravite rupu u sloju zemlje dovoljno veliku da u nju stane svo korenje i položite biljku.

Postupak ponovite sa svim biljkama koje planirate posaditi. Slobodno se igrajte koliko želite, pazite samo da ostane dovoljno mesta za sve.

  • Nakon što ste posadili sve biljke, dodajete još jedan sloj kamenčića ili peska preko zemlje, po želji.

Zlatna pravila za kraj

 

  • držite terarijum na svetlom mestu, ali ne izlažite suncu – kako biljke ne bi uvenule
  • zalivajte ga destilovanom vodom ili kišnicom jednom u nekoliko meseci, ali pripazite da se listovi ne pokvase i ne preterujte, kako korenje ne bi istrunulo
  • biljke treba sve vreme orezivati kako ne bi postale prevelike

Najvažnije od svega, uživajte u svom radu i prekrasnim biljkama koje će vam uneti pravi mali delić prirode u zatvoreni prostor.

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori