Nameštaj koji miriše na različak, ruže ili kafu? Kuća dizajna Laura kaže može!
Nameštaj koji miriše na različak, ruže ili kafu? Kuća dizajna Laura kaže može!

Nameštaj koji miriše na različak, ruže ili kafu? Kuća dizajna Laura kaže može!

U srcu Beograda, Vila Laura [ iliti Laura dizajn ] u kojoj se održao prvi Journal Lifestyle Session, stoji kao svedočanstvo bogate istorije, umetnosti i dizajna. Od svog osnivanja 1929. do danas, ova vila nije samo arhitektonsko čudo, već i centar kreativnosti i inovacije. Ali i mesto gde se prošlost susreće sa savremenim trendovima. Upotrebni predmeti savremenog dizajna izloženi su u ovoj predratnoj vili na Senjaku koju su lokalni mladi dizajneri renovirali sa idejom da Beogradu približe svet. Sada, su prvi u Srbiji dizajnirali komade nameštaja koji mirišu tako što su koristili specifični materijal od presovanih biljaka čiji dizajn potpisuje austrijska kompanija Organoid.

Laura dizajn
Laura dizajn
Laura dizajn

Istorijski zalog: Vila iz 1929. godine

Vila Laura je sagrađena 1929. po projektu njenog prvobitnog vlasnika, pilota Riste Ristića, uz pomoć čuvenog beogradskog arhitekte Aleksandra Deroka. Inspirisana stilom ruskog romantizma sa primesama secesije, ova vila predstavlja jedinstveno arhitektonsko delo u Beogradu. Ime je dobila po Ristinoj supruzi, bečlijki Lauri, što dodaje ličnu i emotivnu notu njenoj bogatoj istoriji.

Laura dizajn: Obnova u duhu savremenog doba

Nakon decenija tokom kojih je bila porodični dom, Vila Laura je 2019. prošla kroz renovaciju zahvaljujući grupi odabranih dizajnera. A konačno je počela sa radom u formi kakvu danas ima 5. oktobra 2020. Projekat adaptacije i koncept su delo troje dizajnera enterijera i nameštaja: Damir Krdžović, Mila Tešić i Mina Mališić Dulejan. Njihova vizija spojila je autentičan vizuelni identitet vile sa savremenim dizajnerskim rešenjima, što je rezultiralo prostorom koji odražava duh prošlosti, a koji ujedno i prati najnovije trendove u dizajnu enterijera.

Osim domaćih dizajnera koji su radili na restauraciji vile, komadni nameštaj koji je izložen u Laura dizajn vili je takođe njihovo delo. U Lauri su, pored nameštaja, izložena i različita dela domaćih umetnika koji uključuju slike i skulpture. Zamišljena je da bude robna kuća dizajna u kojoj možete pronaći sve što vam je potrebno za opremanje doma – od idejnog rešenja do realizacije.

Vila kao kulturni centar

Vila Laura nije samo dom ili kuća dizajna, već i idealno mesto za različite vrste događaja. Od promocija i photoshootinga, do idealne lokacije za snimanje serija, filmova, muzičkih spotova i reklama, ovaj prostor može da odgovori na različite namene. Savršeno očuvana istorijska struktura i savremeni enterijer predstavljaju mesto koje je idealno za različite, pa čak i tematske, događaje.

Laura dizajn
Laura dizajn
Laura dizajn
Laura dizajn

Nismo znali da nam baš ovo treba!

U maju ove godine, Vila Laura je predstavila svoju novu kolekciju nameštaja u saradnji sa Organoid – austrijskom kompanijom koja proizvodi materijale od presovanih biljaka sa Alpa. Organoid, poznat po svom ekološkom pristupu, donosi miris i atmosferu prirode u enterijer, spajajući prirodne elemente sa vrhunskim dizajnom. Kolekcija u Lauri je prva koja koristi ovaj materijal na jedinstven način, inkorporirajući ga u komadni upotrebni nameštaj.

 

Organoid – nameštaj koji miriše!

Organoid materijali sačinjeni su od različitih biljaka kao što su umirujuće tirolsko seno ili latice plavog različka ili romantičnih ruža. Unoseći alpske pejzaže i svežinu prirode u dom ovi materijali su lepi, ali i praktični. Zbog nekoliko vrsta cveća i sam pattern se razlikuje, a svaki metar ovog materijala je unikat. Osim što su materijali estetski lepi, oni i mirišu doneseći dašak prirode u vaš dom. Veoma su praktični, naročito za plakare sa providnim frontovima, jer osim što će se pattern nazirati, prijatnim mirisnim notama će oplemeniti i garderobu.

Vila Laura nastavlja da bude mesto gde se tradicija susreće sa inovacijom. Bilo da ste ljubitelj istorije, umetnosti, dizajna ili jednostavno tražite inspirativno mesto za događaj, Vila Laura je savršena destinacija.

Učitati još
Zatvori