Journal intervju: Dizajner enterijera i nameštaja Vladimir Stajić o harmoničnom spoju funkcije i estetike
Journal intervju: Dizajner enterijera i nameštaja Vladimir Stajić o harmoničnom spoju funkcije i estetike

Journal intervju: Dizajner enterijera i nameštaja Vladimir Stajić o harmoničnom spoju funkcije i estetike

Da su moda, prefinjena estetika i unutrašnji dizajn u direktnoj korelaciji dokazuje rad našeg istaknutog lokalnog dizajnera enterijera i nameštaja koji se zove Vladimir Stajić. 

Uvodimo vas u njegov perfektan svet enterijera koji uz funkcionalnost spaja savršenu estetiku koju opisuje kao mešavinu skandinavskog stila sa primesama eklektike. Prepoznatljiv je po pristupu „personalizovanju enterijera“ koji naglašava činjenicu da su svi klijenti drugačiji, ali on uglavnom ima uspeha da ih „pročita“. Vladimir nam ovom prilikom priča o svojim počecima, na koje projekte je najviše ponosan, ali tu su i korisni saveti ovog šarmantnog perfekcioniste kako lako možete da sredite terasu.

Ostavljamo vas da uživate u delu, radu i priči jedinstvenog Vladimira!

Mešavina skandinavskog pristupa sa primesama eklektičnog stila

JOURNAL 01. Kako si odlučio da postaneš dizajner  enterijera i nameštaja?

Još od malena sam osećao to da će moj poziv imati veze sa kreativom. Neumorno sam se igrao premeštanja nameštaja i kreiranja novig ambijenata u stanu u kom smo živeli. Omiljena igračka mi je bio Lego. Ne smem da izostavim i uticaj porodične tradicije, koja ima veze sa završnim radovima u enterijeu, i  leta provedena  na gradilštu kako bih zaradio svoje prve pare. Sve to je uticalo na to što sam danas.

JOURNAL 02. Kako je izgledao tvoj razvojni put?

Vladimir Stajić: Uvek sam imao otpor prema konvencionalnim stvarima. Još na samom početku studija sam zavoleo dizajn nameštaja i odlučio sam da se posvetim konkursima i izlaganju. Zapravo moji počeci se vezuju za Mikser festival, Belgrade Design Week, Dan D, Sajam Nameštaja, kasnije i Milano Design Week na kojima sam imao prve susrete sa publikom i realnim feedback-om. Nedostatak prostora za profesionalnim bavljenjem dizajnom nameštaja kod nas je sam nametnuo to da se orjentišem na enterijer.

JOURNAL 03. Kako bi opisao svoj stilski pravac u dizajniranju prostora i nameštaja?

Vladimir Stajić: Moj stilski pravac je mešavina skandinavskog pristupa sa primesama eklektike u detaljima. Lično volim pročišćene prostore sa jasnom funkcijom, što se trudim i da prenesem i u enterijere koje projektujem. Pored funkcije, i estetika je ta koja mora da prati funkciju. Te dve stvari moraju da budu u harmoniji.

 

JOURNAL 04. Na koji projekat si najviše ponosan i objasni nam zašto?

Vladimir Stajić: Imam dva projekta na koja sam podjednako ponosan. Stan za prijatelja, na Instagram profilu se vodi kao NK Apt, i Momo bar&play, popularna igraonica na Vračaru. Oba projekta su bila puna izazova. Nikolin stan je odraz njegove ličnosti i karaktera, što ja zovem personalizacija projekta. Momo bar&play je postavio novi koncept kada su dečije igraonice u pitanju, a to je bar po meri odraslih.

JOURNAL 05. Tvoj rad je karakterističan po pristupu koji ti naglašavaš kao personalizovanje enterijera. Koliko je teško uskladiti zahteve klijenata sa tvojom prepoznatljivom prefinjenom estetikom?

Vladimir Stajić: Uhhh. Kako kada. Svaki klijent je priča za sebe. Koliko je izazovno, toliko je i teško. Uglavnom me angažuju ljudi kojima se dopada nešto što sam ranije radio ili po preporuci. Trudim se da prođem kroz analizu klijenta što mi pomaže u kreiranju prostora po njihovoj meri. Uglavnom imam uspeha u “čitanju” klijenata.

 

JOURNAL 06. Četri trika za uređenje male terase u gradu da bude funkcionalna, a stajliš?

Vladimir Stajić: Prvo i osnovno pravilo jeste da se odlučite za prirodnu paletu materijala. Dosta zelenila u saksijama od terakote će od vaše terase nspravoti pravu malu oazu. Odlučite se za manje, a funkcionalne komade. Sve to upotpunite sa tekstilnim dodacima u geometrijskim ili floralnim primtovima. I ne zaboravite neku ambijentalnu lampicu na solarnu energiju.

JOURNAL 07. Da li su po tebi moda i unutrašnji dizajn u direktnoj korelaciji?

Vladimir Stajić: Apsolutno da. Modu i enterijer povezije to da je harmonični spoj funkcije i estetike ključ dobrog komada, odnosno prostora.

Foto: Višnja Jovanović

Učitati još
Zatvori