Journal enterijer meseca: Minimalistička oaza u srcu Zagreba

Journal enterijer meseca:
Minimalistička oaza u srcu Zagreba

Kuca-u-Vinogradskoj-1

Lep i skladan enterijer praznik je za oči i hrana za dušu. Kažu da dve stvari prostor čine bezvremenim, osećaj prošlosti i delić budućnosti kojima je prostor prožet, dok se savršenstvo dizajna postiže autorovim kršenjem pravila, stvarajući kvalitet i lepotu koja ne dopušta pogledu da ostane na jednom mestu. Ljubiteljima arhitekture i dizajna, kao i onima koji vole u svemu da pronalaze lepotu, sklad i ravnotežu, projekat ‘Kuća u Vinogradskoj’ zasigurno će privući pažnju.

Kuca-u-Vinogradskoj-4

Spoj elegancije i funkcionalnosti za jedinstven enterijer

Stjepan Čagalj, mlado lice hrvatske dizajnerske scene, nakon studiranja na Londonskom univerzitetu arhitekture i dizajna, odlučio je da primeni svoje znanje i na hrvatskom tržištu i da se samostalno oproba u ovom zahtevnom projektu. Njegov projekat ‘Kuća u Vinogradskoj’ zahtevao je kompletno renoviranje i adaptaciju prostora, dok je dotrajali enterijer trebalo privesti novoj nameni. Stjepan je kombinovanjem različitih stilova prostoru dao nov i neprepoznatljiv izgled, koji mami poglede.

Kuca-u-Vinogradskoj-6
Kuca-u-Vinogradskoj-9

Detalji su bitni

Ono što prostor čini jedinstvenim već na prvi pogled jesu jednostavnost i izuzetna pažnja koja se poklanja detaljima. Svaki komad nameštaja je kao svojevrsna skulptura u prostoru, a mikrolokacije kuće prepune su kamenih postolja ispunjenih umetninama kojima se dobio savršen balans elegancije, prefinjenosti i udobnosti. Ideja autora bila je da se stanari osećaju opušteno, što se postiže stvaranjem kontrasta između tmurnih zagrebačkih dana i vedrog raspoloženja, a u isto vreme monohromatskog doma. Upravo zbog toga, imajući na umu razuđenost prostora, Stjepan je odlučio da uskladi svetle tonove s crnim akcentima.

Kuca-u-Vinogradskoj-10
Kuca-u-Vinogradskoj-11
Kuca-u-Vinogradskoj-12

Open space

Kuhinja, dnevni boravak i blagovaonica slijede slobodni prostorni koncept ili takozvani open space, što omogućava višenamjensko korištenje prostorije. Ovoj prostoriji je dana toplina korištenjem bijelog drva na podu, a dominiraju svijetle neutralne boje i prirodni materijali. Bilo je potrebno izbjeći jednoličnost, a to se postiglo detaljima u crnoj boji, s kojima prostor postaje moderno stiliziran. Jedan od zanimljivih detalja u crnoj boji su i ručno izrađene stolice brenda Faye Toogood, britanske dizajnerice poznate po dizajnima neobičnih oblika. Kuhinju krasi minimalistički dizajn. Imajući na umu da je kuhinja prostorija koja mora zadovoljiti niz ne samo estetskih, već i funkcionalnih kriterija, osigurani su visoko kvalitetni spremnici hrane te radne površine. Staklena stijena koja se pruža po cijeloj dužini ovog openspace prostora vodi do prostranog balkona koji naprosto oduzima dah.

Kuca-u-Vinogradskoj-7
Kuca-u-Vinogradskoj-5
Kuca-u-Vinogradskoj-8

Najbitnija prostorija – spavaća soba

Posebnu pažnju pri uređenju imala je po mnogima najbitnija prostorija kuće – glavna spavaća soba. Ono što je posebno zanimljivo u ovom prostoru jeste pozicioniranje glavnog kupatila. Naime, u spavaću sobu ulazi se kroz kupatilo, a fluidnost prostora nastavlja se na walk-in ormar. Kupatilo, kao i ostale prostorije kuće, ispunjeno je detaljima i predmetima crne boje. Jedan od diskretnih, ali u isto vreme upečatljivih, detalja zasigurno su fan buster i punch prekidači od brušenog bakra. Ovi naizgled mali, ali efektni detalji, postali su jedan od zaštitnih znakova ove dvospratnice.

Kuca-u-Vinogradskoj-3
Kuca-u-Vinogradskoj-2
Kuca-u-Vinogradskoj-15

Privatnost na prvom mestu

Predivna staklena bočna fasada ima pogled na privatno dvorište, a vodi do prizemlja ove dvospratnice. „Staklenom bočnom fasadom hteo sam da približim okolinu unutrašnjem prostoru i kreiram povezanost modernog i prirodnog sveta” – kaže ČagaljPrizemlje počinje predsobljem, koje zahvaljujući visokim plafonima od 4,5 metra dobija na osećaju prostranosti. Ovaj mali, ali u isto vreme i komforan deo kuće, čini celinu prizemlja ove očaravajuće dvospratnice. Tok se nastavlja prema hodniku, koji podseća na ulazak u umjetničku galeriju. Upravo to je i bio cilj mladog arhitekte, koji je belim zidovima i portretima po dužini celog hodnika želeo da stvori svojevrsni osećaj ulaska u umetničku galeriju.

Kuca-u-Vinogradskoj-13

Kupatilo kao wellness

Umetnički hodnik završava se kupatilom, koje izgledom podseća na wellness. Ulaskom u kupatilo, pogled krade walk-in tuš, dok se doživljaj wellness-a dodatno dobija lukovima i zaobljenim plafonima, a elegantnu belu boju dopunile su sive pločice. Zavirite u ovu malu oazu mira i uronite u spoj savršenstva i elegancije detalja koji ovaj enterijer čine jedinstvenim.

Kuca-u-Vinogradskoj-14

Foto: Duško Vlaović

Učitati još
Zatvori