Japandi stil: Uređenje doma na eco i stajliš način koji ne zahteva veliku investiciju, već samo dobru ideju
Japandi stil: Uređenje doma na eco i stajliš način koji ne zahteva veliku investiciju, već samo dobru ideju

Japandi stil: Uređenje doma na eco i stajliš način koji ne zahteva veliku investiciju, već samo dobru ideju

Da li ste ikada čuli za Japandi stil kada je uređivanje stanova u pitanju? Ako nas pitate ovo je najbolja fuzija stilova koja je mogla da se desi! Samo ime pravca već nagalašava o čemu je reč. Sam stil je formiran kao fuzija dva pravca u dizajnu – japanskog i skandinavskog. Ime je nastalo na isti način – od engleskih reči Japan i Skandi. Na prvi pogled,  činiti skoro da nema ničeg zajedničkog između ovih enterijera, prvog stvorenog pod uticajem hladne klime severne Evrope i drugog čiju atmosferu diktira  tradicija Zemlje izlazećeg Sunca. Ali upravo je u tome čar Japandi stila, jer presek ova dva skupa leži u činjenici da su oba zasnovana na minimalizmu. On stvara osećaj umetnosti, prirode i jednostavnosti, a sama suština ove fuzije je savršen spoj funkcije i forme, fokusirajući se na čiste linije, svetle prostore i svetle boje.

Japandi stil

Ključna sličnost između Skadi i japanskog pravca što imaju tendenciju da budu lakonska, suzdržana i praktična. Očigledna sličnost se može pratiti takođe u izboru palete, kao i materijala za dekoraciju, nameštaja i pribora. Opet istovremeno, obe imaju svoje nijanse. Zahvaljujući ovoj fuziji, japandi stil vam omogućava da pronađete savršen balans između njih i stvorite potpuno nov doživljaj enterijerijera.

Pored toga, japanski stil često naglašava održivost. Rasprostranjenost prirodnih materijala i jednostavnih dezena čini ga odličnim green decor stilom. S obzirom da sve više potrošača okreće ekološkoj estetici, nije ni čudo što raste popularnost Japandi stil-a.

 

Stilska simbioza dva stila

Ako ste upoznati sa Skandi dizajnom, sigurno ste naišli na pojam „hygge“. Ovo je skandinavski koncept koegzistije u dizajnu podrazumeva da, u suštini, vaš dom treba da bude vaše utočište i da pruži osećaj utehe svaki put kada uđete na prednja vrata. Dok ste sigurno čuli za japanski pojam „wabi-sabi“, ili ideja da postoji lepota u nesavršenosti. Tako da upravo sinergetski efekat ova dva stila daje prostor koji je sofisticirane estetike, a deluje kao da je tako sve nonšalantno i „slučajno“ uređeno i dizanirano.

 

Koje su osnovne karakteristike Japandi stila?

Ako planirate da ukrasite stan u ovom novom, neobičnom stilu, pre svega treba da obratite pažnju na sledeće suštinske karakteristike Japandi stila. Prioritet su funkcionalnost i racionalna rešenja, samo jednostavni oblici i linije, svetli prostori i izuzetan balans proporcije za nameštaj. Palete neutralnih zemljanih boja i crne uz primese oker i terracotta nijanse, uz obavezno puno biljaka u enetreijeru, apstraktna crno-bela slika i jednostavne grnčarije. Takođe kao dobri detalji su handmade ćilimi od jute i prostirke u neutralnim nijansama.

Na ovim karakterističnim osobinama izgrađena ova očaravajuća stilska simbioza, u kojoj je ležerna nordijska estetika u besprekornoj ravnoteži sa istočnjačkim idejama kućne udobnosti, reda i harmonije.

A jedna od najboljih vesti je što Japandi stil skoro nikada ne zahteva velike troškove, kao ni super-ekskluzivne komade nameštaja da bi izgledala prostorija besprekorno stajliš! Ukoliko vam se dopada ova vizija enterijera, donosimo vam nove inspirativne ideje koje smo pronašli na Instagram profilu Japandi.Interior.

Foto: Pexels, Instagram

Učitati još
Zatvori