Art & light – Filippo Mambretti dizajnira lampe koje izgledaju kao umetnička dela
Art & light – Filippo Mambretti dizajnira lampe koje izgledaju kao umetnička dela

Art & light – Filippo Mambretti dizajnira lampe koje izgledaju kao umetnička dela

Ukoliko ste odlučili da unapredite atmosferu u svom domu, lampe su oduvek bile odlično rešenje za poboljšanje enterijera. Lampe su važan estetski element u prostoru, dok mogu biti korisne i kao statement komad koji privlači pažnju i dodaje karakter okruženju u kom se nalazi. Ovog puta se upoznajemo sa Filippom Mambrettijem, italijanskim dizajnerom, koji je od lampi napravio umetnička dela.

Istorija umetnika

Filippo Mambretti je rođen na severu Italije, u gradu Komo i od malih nogu neguje strast prema stvaranju estetski privlačnih i funkcionalnih komada nameštaja. Njegova dela su prepoznatljiva po elegantnim linijama, inovativnim konceptima i sofisticiranom dizajnu. Tokom svog srednjoškolskog obrazovanja upoznaje Bruna Munarija, čuvenog italijanskog umetnika. To iskustvo ga navodi na studije na prestižnom Univerzitetu za dizajn u Milanu, gde stiče znanje i veštine koje su mu kasnije pomogle da postane istaknuti dizajner. Jedna od karakteristika Mambrettijevog stila je sposobnost da spoji funkcionalnost sa estetikom. Svaki komad nameštaja koji dizajnira nije samo lep za oko, već je i praktičan za svakodnevnu upotrebu.

Lampa kao umetničko delo

Svaka od Mambrettijevih svetiljki priča priču o preciznom majstorstvu i umetničkom izražaju. Crpeći inspiraciju iz prirode, arhitekture i moderne umetnosti, njegovi dizajni inkorporiraju harmoničnu ravnotežu između forme i funkcije. Bilo da je u pitanju minimalistička podna lampa ili skulpturalna viseća svetiljka, Mambrettijeva dela isijavaju nepobitnu aurelu elegancije i luksuza. Jedna od odlikujućih karakteristika Mambrettijevog rada je njegov izbor materijala i tehnika pri izradi svakog komada.

Let there be light

Od glatkih metala do raskošnog stakla, svaki element pažljivo je odabran kako bi unapredio estetski doživljaj i performanse svetiljke. Mambrettijev uticaj proteže se daleko izvan sveta dizajna, jer su njegove kreacije postale ikonični simboli savremene elegancije. Njegove lampe krase enterijere luksuznih hotela, ekskluzivnih rezidencija i prestižnih institucija širom sveta, ostavljajući trajan utisak na sve koji ih dožive. Sa svakom novom kolekcijom, Mambretti nastavlja da pomera granice inovacije, redefinišući mogućnosti dizajna osvetljenja.

Održiva svetlost

Pored izvanrednog talenta kao dizajnera, Mambretti je takođe zagovornik održivosti i etičkih praksi u industriji. Njegova posvećenost ekološkoj odgovornosti ogleda se u izboru materijala i metoda proizvodnje, osiguravajući da njegove lampe ne samo da osvetljavaju prostore, već i doprinose svetlijoj, održivijoj budućnosti.

Foto: Instagram: @filippo_mambretti

Učitati još
Zatvori