Elementi enterijera koji će vas povezati sa prirodom
Elementi enterijera koji će vas povezati sa prirodom

Elementi enterijera koji će vas
povezati sa prirodom

Svake godine u svetu enterijera javljaju se novi trendovi. Od eklektičnog stila punog boja, pa sve do dizajna koji je obeležio 70. godine prošlog veka, a sada se u tom društvu našao i stil koji nas na neki način spaja s prirodom. Reč je o uređenju kojim dominiraju prirodni materijali i boje koje smiruju i stvaraju oazu koja će nas opustiti nakon dugog dana.

Ovde se ne radi samo o unošenju nekoliko biljaka u prostor, već o korišćenju prirodnih materijala koji se međusobno kombinuju u svim delovima enterijera. Takav prostor deluje umirujuće i osvežavajuće, pogotovo
kada se sve više oslanjamo na neke prirodne resurse. Ovaj prirodni efekat u prostoru moguće je postići u nekoliko jednostavnih koraka.

Prirodni materijali

I dok je, na primer, drvo uvek bilo rezervisano za parkete koji su i dalje jedan od najkvalitetnijih materijala, sada se koristi u mnogo više elemenata u prostoru. Od fotelja čiji je okvir od prirodnog drveta, pa sve do masivnog nameštaja od kvalitetnog drveta. Drvo se tada kombinuje s prirodnim, pomalo sirovim tekstilima poput lana.

Neutralne boje

Prostoriju definišu boje, a pri uređivanju inspirisanom prirodom, koriste se neutralne boje, bez velikih akcenata. Upravo one imaju umirujući efekat koji će nas približiti tom osećaju da se nalazimo u prirodi. Zelena, bež ili smeđa sad su u svom najneutralnijem izdanju da nam ne bi skretale pažnju.

Cigla – trend koji se vratio

Neko vreme veliki trend bio je stavljanje naglaska na jedan zid, i to tako što je imao pomalo nedovršeni štimung. Najčešće je to bila imitacija cigle, koja se dosta koristila i u industrijskom stilu uređenja. Sada ponovo možete jedan zid da naglasite ovom tehnikom koja će prostoriji dati taj prirodni izgled. Možete se poigrati i tako što ćete tek jedan deo zida obraditi ovom tehnikom.

Biljke i dnevno svetlo

Biljke su najlogičniji način da se dočara priroda u zatvorenim prostorima. Važno je i da one imaju izvor prirodnog svetla, a upravo je ta kombinacija i jedna od osnova prirodnog stila koji želimo da prenesemo u svoj životni prostor.

Održivost u svakoj prostoriji

Green living je nešto čemu sve više težimo, a on se može postići i naizgled malim elementima u prostoru. Predmeti od recikliranih materijala, tkanine od čistog pamuka ili pak manji komadi nameštaja od punog drveta u rustikalnom stilu, sve to su mali koraci u povezivanju s prirodom koje jednostavno možete uklopiti u svoj dom.

 

Foto: Instagram

Zatvori