Brutalistički “shoebox” stan u Barseloni u koji želimo da se uselimo
Brutalistički “shoebox” stan u Barseloni u koji želimo da se uselimo

Brutalistički “shoebox” stan u
Barseloni u koji želimo da se uselimo

Kada je brutalizam u pitanju, govorimo o arhitektonskom stilu koji od svojih slavnih dana pa sve do današnjeg stvara raskol među dizajnerskim entuzijastima. You either love it or you hate it je parola koja se u slučaju ovog arhitektonskog stila može primeniti – retki su oni koji su ravnodušni prema njemu. Ovaj stan u Barseloni dopašće se svima koji zagovaraju brutalističku ideologiju, dok one koji joj se protive može biti podstrek za još jednom razmisle.

Brutalism done right

Kada je brutalizam u enterijeru u pitanju, posvećenost detaljima je ono što deli izgled prostora od beživotnog i hladnog do cozy mesta za život. S obzirom na to da su brutalistička zdanja “sva u betonu” te da nema prostora za eksperimentisanje ornamentima i dekorativnim elementima, važno je pronaći izvor topline.

Spoiler alert: to su prirodni materijali.

Shoebox apartman, kako se zove projekat u Barseloni, zaista ne podseća previše na kutiju za cipele, koliko na mesto u koje bismo se rado uselili. Svoju čar duguje upravo spoju brutalističkih ideja u izradi zidova i toplim, prirodnim tonalitetima koji su uneti u prostor kroz nameštaj i druge komade. U kontrastu sa sivilom zidova, nalazi se upečatljiva sofa presvučena finim somotom – ovakav odabir unosi mekoće u inače krute i pravolinijske oblike. Stolice od drveta iskorišćene su kao još jedan “protivnik” brutalnosti betonskog okruženja, pa tako kreiraju dinamičan odnos između različitih materijala i teksture.

Dizajnerka Barbara Appollini poznata je po načinu na koji uspeva da pretvori čak i najmanji prostor u idealno mesto za život. Pored shoebox stana, dizajnirala je i LEGO apartman, od svega 24 kvadratnih metara brutalističkih linija.

Foto: Instagram (@christopherstark)

Učitati još
Zatvori