Kada stan postane dom: Otvaramo vrata elegantnog beogradskog salonca Snežane Paučinac
Kada stan postane dom: Otvaramo vrata elegantnog beogradskog salonca Snežane Paučinac

Kada stan postane dom: Otvaramo vrata elegantnog beogradskog salonca Snežane Paučinac

Tamo gde se susreću savremeno i tradicionalno, elegantno i moderno, nesvakidašnje i vanvremensko, tamo je svoj dom pronašla naša aprilska gošća, nutricionista, health coach i izabrani Journal gastro guru – Snežana Paučinac. Sa pažnjom i ljubavlju kojom nas edukuje o hrani, Snežana takođe pristupa umetnosti dizajna enterijera, zato vas danas vodimo u đir round two gde iz Snežanine kuhinje otvaramo vrata ostalih prostorija njenog otmenog beogradskog salonca.

/ / Savremeni estetski pristup i dizajnerska nota beogradskog salonca

Površina stana je 150 m2 i koncipiran je tako da objedinjuje Snežanin estetski pristup, funkcionalnost koju zahteva četvoročlana porodica i modernu interpretaciju prestoničkog salonca dizajniranog prema projektu Pujo Architects and Designers. Porodica Paučinac odlučila se za Pujo Architects and Designers jer im se portfolio i dizajnerski identitet ovog biroa najviše svideo. Pored toga što je Snežana došla sa slikama i idejom različitog koncepta, eskpertiza Pujo biroa ih je navela na drugačiji dizajn – onaj koji je uspeo da integriše suprotne želje supružnika, a vizuelni identitet prenese na viši nivo dajući elegantnu notu i autentični vajb u koji se Snežana zaljubila na prvi pogled / it makes two three of us /.

Naša želja bila je da stan bude svetao, kuhinja prostrana i da zauzima centralnu ulogu. Cilj nam je bio da zadržimo taj divan izgled pariskih salonaca, ali da ga modernizujemo savremenim detaljima i efektinim elementima.

Snežana

Stan koji odiše elegancijom

U interpretaciji ovog stana inkorporirani su dominantni elementi starih salonaca – visoki plafoni, prozori od poda do plafona, elegantne štukature i kružna komunikacija prostora koja povezuje dnevni boravak, trpezarijski deo i centralnu prostoriju stana – kuhinju, koja podignuta na pijedestal predstavlja glavnu okosnicu ovog enterijera, ali i same porodice. Pored primarnog osećaja elegancije, prisutna je i veza jake simetrije između dnevnog boravka i kuhinje, a doživljaj open&clean space prožima se celokupnim enterijerom. Premda kompletan stan odiše skladom koji je postignut kombinacijom elegantnih bež tonova i ženstvene bele boje, detalji u vidu kontrastnih crnih ramova, mermera i zlatnih elemenata daju ovom enterijeru moćan izraz.

Kuhinja je moje radno mesto, stoga mi je bilo veoma važno da ima dosta radnih površina i da bude funkcionalna, a opet estetski uklopljena u ostatak enterijera. Oduvek sam volela open-concept stana, a Pujo je našao idealan način da velikom staklenom pregradom istakne kuhinju kao glavnu prostorijiu stana, ali i da je stilski integriše i sa ostatkom enterijera.

Snežana

Dizajnerski ton upotpunjuju otmeni komadi nameštaja za čiju izradu je bio zadužen ABBA design. Efektna biblioteka u niši koja sinergijski i vizuelno povezuje dnevni boravak sa trpezarijskim delom i vinskom vitrinom, kao i fashionable home decor detalji u vidu cooffee table knjiga, koje su pored cookbook-a Snežanin nepregledni izvor inspiracije. Ono što svaki stan čini domom jesu detalji koji pored autentičnosti doprinose personalizaciji enterijera. Kod Snežaninog stana oni se ogledaju u slikama, kupljenih pre petanaest godina, u lokalnoj galeriji u New Jersey. Ali i po meri izrađenog kauča koji je zajedno sa porodicom preleteo Altantik i sada, pored kuhinje, čini centralno mesto okupljanja porodice u svom beogradskom domu.

Bilo da nam iz svoje laboratorije priprema najukusnije zdrave recepte, ili da nas, zaljubljenike u enterijer, sprovodi kroz dizjanerski lunapark za odrasle, Snežana je neko ko se zalaže za sklad i sinergiju. To se vidi kroz način posmatranja hrane kao izvora života u kom treba uživati, a ne kao broj, ali i kroz dizajn enterijera koji doživljava i vrednuje kao lepotu umetnosti življenja.

Zato danas uz prefiks /p-r-e/ukusno dodajemo i etiketu /p-r-e/lepo, elegantno, inspirativno i samo do prvog sledeće susreta sa nekim novim autentičnim enterijerom, zatvaramo ovo poglavlje.

Jusqu’à la prochaine fois!

Foto: Maja Mijatović

Učitati još
Zatvori