Dubrovački hoteli bogate tradicije u kojima su se odmarale ikone filma i stila

Dubrovački hoteli bogate tradicije u kojima su
se odmarale ikone filma i stila

Villa Šeherezade

Villa Šeherezade

Luksuzni dubrovački hoteli

Luksuz i otmenost oduvek su deo Dubrovnika. Iako današnjim turističkim vedutama grada podno Srđa uglavnom dominiraju gužve turista s kruzera i masovni turizam, elitni turizam na nekim dubrovačkim adresama nikada nije nestao. Već smo pisali o jednom od najlepših dubrovačkih kvartova Ploče u kome se nalaze neki od najotmenijih hotela u Dubrovniku.

Ovo je priča o luksuznim hotelima Villi Orsuli, Villi Agave, Villi Šeherezade, Grand Villi Argentina i Villi Dubrovnik. Njihove adrese su na Pločama, u ulicama Frana Supila i Vlaha Bukovca, a iako nisu jedini dubrovački luksuzni hoteli, zaslužili su zasebnu priču. Jer, ne samo da, uz hotel Excelsior, imaju najlepše poglede na obrise dubrovačkog istorijskog jezgra, staru gradsku luku i ostrvo Lokrum već u sebi imaju utkanu i bogatu tradiciju. Svaka od vila u kojima su ti dugogodišnji elitni hoteli smešteni, ima svoju zanimljivu priču iz prošlosti. Pa krenimo redom.

Ulaz-u-Villu-Orsulu

Villa Orsula

Kada kroz Vrata od Ploča izađete iz dubrovačkog istorijskog jezgra i krenete u pravcu plaže Banje, čim prođete pokraj hotela Excelsior, u tom elitnom nizu hotelskih kuća ugledaćete ulaz u Villu Orsula. Nazivaju je ultimativnim spojem bogate istorijske arhitekture i luksuznog, prefinjenog dizajna enterijera, a ova klasična mediteranska vila svrstava se u najtraženiji boutique hotel na našoj obali. Villa Orsula je sagrađena 1939. godine kao dom plemićke familije, što je vidljivo iz njene kamene arhitekture koja čini kulturno-istorijsko nasleđe Dubrovnika pa je kao takva i zaštićeni kulturni spomenik.

Orsula_restaurant-terrace_2

Vila je u potpunosti renovirana i otvorena 2012, pa je od tada pretvorena u boutique hotel sa samo 11 soba i dva apartmana. Ima sofisticiran dekor, sveprisutnu, a opet nenametljivu, visokopersonalizovanu uslugu, sobe s pogledom na more i dubrovačke gradske zidine, à la carte restoran Victoria… Savremeni dizajn oplemenjen je umetničkim delima Roberta Matte i Victora Vasarelyja, kao i brojnim dekorativnim detaljima od kojih su mnogi unikatne umetničke skulpture. Vreme ovde sporo prolazi, a tokom vrelih letnjih meseci, njeni gosti odmor mogu potražiti u vrtovima vile među biljem agruma i lavande. U luksuzu Ville Orsule uživala je i američka glumica Dakota Johnson kada se sa svojom polusestrom Stellom Banderas odmarala u Dubrovniku.

Villa--Orsula_restaurant-terrace

Villa Agave

Villa Agave je smještena odmah do hotela Excelsior, no iz ulice Frana Supila nije vidljiva, jer je od svih znatiželjnih pogleda zaštićena zelenilom i do nje se dolazi stazom od hotela Excelsior. Okružena je predivnim vrtovima koji vode do privatne plaže. Sagrađena je na ostacima kapele sv. Lazara iz 13. stoljeća, a dva izvorna zida danas tvore dio meditacijske sobe. Ovu trosobnu vilu krasi autentičan antikni šarm i suvremeni luksuz. Najprije je bila ekskluzivni ljetnikovac poznatog engleskog arheologa sir Arthura Evansa iz 19. stoljeća, koji je bio najpoznatiji po iskopinama palače Knosos na grčkom otoku Kreti.

villa-agave

Villa Agave naziv je dobila po meksičkoj biljci koju su u Dubrovnik doneli pomorci u 16. veku, a nekoliko agava još uvek krasi sam ulaz u vilu. Ova vila uvek je bila rezervisana za odmor slavnih osoba. Ovde su odsedali i slavni američki oskarovac Kevin Spacey, ali i legendarni režiser Francis Ford Coppola. Uz batlera koji je dostupan 24 sata dnevno, samo neki od luksuznih sadržaja vile su i privatna stenovita plaža i bazen na ulaznoj terasi vile.

Villa-Agave-unutrašnjost

Villa Šeherezade

Impozantnu palatu od belog kamena, okruženu s 4000 kvadratnih metara vrtova, s vlastitim pristaništem, plažom i intrigantnom istorijom, nemoguće je ne primetiti i s mora i s kopna. Reč je, naravno, o Villi Šeherezade, jednoj od definitivno najekskluzivnijih adresa na hrvatskoj obali, ali i mnogo šire. Smeštena je na hridi i okružena je mediteranskim vrtovima koji se terasasto spuštaju prema moru, gde se u potpunoj privatnosti prostrane kamene plaže gosti ove luksuzne vile mogu opustiti u moru ili u bazenu s hidromasažnim sistemom. Iz svakog kutka vile pruža se predivan pogled na otvoreno more, ostrvo Lokrum ili dubrovačke zidine. Ovo zdanje je izgrađeno 20-ih godina prošlog veka, a legenda o velikoj romansi iz koje je proizašla ideja o gradnji ovog spomenika ljubavi, podseća na ljubavnu priču o Tadž Mahalu. Zbog toga je, ali i zbog elemenata orijentalne arhitekture, često nazivaju Tadž Mahalom Mediterana.

Villa-Šeherezade

Navodno je ovu predivnu vilu napravio litvanski preduzetnik jevrejskog porekla, za svoju ljubavnicu koju je nazivao Šeherezadom. Kako bi vila dočarala lepotu ljubljene žene, nije se štedelo na materijalima pa je tako fasada napravljena od najcenjenijeg, blistavobelog bračkog kamena, a enterijer je opremljen vrhunskim primercima stilskog nameštaja, kupatila su obložena mermerom, draperije bogatih tekstura korišćene su za prekrivače i zavese, a unikatni i vredni predmeti iz celog sveta postavljeni su na raznolikim lokacijama vile. Bez obzira na to koliko istine ima u ovoj zanimljivoj legendi, istorija ove palate neraskidivo je vezana uz romantiku.

Villa-Šeherezade-terase

Ova vila je čak mesec dana 1971. godine bila dom slavnoj Elizabeth Taylor u vreme dok je njen suprug Richard Burton snimao film „Sutjeska”. Još se prepričava kako je i tokom boravka u Dubrovniku ostala verna svom omiljenom piću Jack Danielsu, ali pomešanom sa sveže isceđenim pomorandžama. U Villi Šeherezade s njom je boravio i njen crni mačak Clay, za koga je hotelsko osoblje posebno pripremalo biftek sitno naseckan kao za tartar, ali bez začina. Kada je odlazila, u maniru prave dame i svetske dive, Elizabeth je nagradila svoj mali tim posluge u vidu napojnice koja je bila u protivvrednosti tadašnje dve do tri njihove plate.

U Šeherezadi se svojevremeno odmarala i Sophia Loren. Inače, cena jednog noćenja u ovoj vili košta impresivnih 7.000 evra. To valjda sasvim dovoljno govori o ekskluzivnoj ponudi i statusu ovog luksuznog zdanja.

Villa-Šeherezade-detalj-2

Grand Villa Argentina

Još jedan dubrovački elitni i istorijski hotel je Grand Villa Argentina. Arhitektura joj je tipična za rane dvadesete godine prošlog veka, a smeštena je na steni koja seče more, u okruženju stoletnih borova i mediteranskog bilja u hotelskim bogatim vrtovima. Originalnoj dalmatinskoj vili pripojen je i noviji kompleks, nešto modernija građevina, koji zajedno čine Grand Villu Argentinu s ukupno 131 sobom i apartmanom.

I ovaj luksuzni hotel ugošćuje mnoge poznate i slavne osobe iz zemlje i sveta, ali i poslovne skupove. Plaža sa spoljašnjim bazenom i vrtovi hotela najomiljenije su boravište hotelskih gostiju, ali i vrsni restorani i hotelske terase.

Grand-Villa-Argentina-terasa

Villa Dubrovnik

Ovaj tekst zaključićemo još jednim elitnim hotelom, Villom Dubrovnik. Dok su svi ostali navedeni hoteli deo hotelske grupacije Jadranski luksuzni hoteli (Adriatic Luxury Hotels), Villa Dubrovnik je u sastavu turske grupacije Dogus grupa. Dogus grupa je nedavno predstavila svoj brend luksuznih hotela Mytha Anthology s gastro brendom Il Riccio, kojim je obuhvaćen i hotel Villa Dubrovnik. Trenutno je u brend Mytha uvršteno samo sedam evropskih luksuznih hotela, što jasno govori o važnosti i statusu Ville Dubrovnik.

villadubrovnik5

U svojoj 60-godišnjoj tradiciji luksuznog hotelskog poslovanja, Villa Dubrovnik je oduvek bila omiljena destinacija za sve one koji traže privatnost, luksuz i znatnu dozu elegancije. Izgrađena je 1961. godine i bila je jedan od najprepoznatljivijih hotela tada. Poznati hrvatski arhitekta Mladen Frka osmislio je zgradu koja se savršeno uklapala u okolinu s borovom šumom, vrtovima, skrivenim stazama za šetnju i morem ispod litice na kojoj je vila.

Villa Dubrovnik

Villa Dubrovnik

Obnovljena zgrada Ville Dubrovnik sačuvala je arhitektonsku originalnost i ambijent originalnog hotela, pa su tako kameni zid s morske strane s terasom Bistroa Giardino, potom borovi u vrtovima i kamena plaža ostali netaknuti tokom rekonstrukcije.

villadubrovnik6

Najpre je kao skrovito privatno odmaralište, zatvoreno za javnost, bila namijenjena VIP gostima bivše jugoslovenske političke elite. Potom je već osamdesetih godina postala mesto odmora za svetsku elitu. Godine 2006. u hotelu je započela potpuna obnova i postao je boutique hotel s pet zvezdica i 56 luksuznih smeštajnih jedinica, a u takvom rekonstruisanom izdanju otvoren je 2011. Samo neke od slavnih osoba koje su se odmarale u obnovljenom hotelu su i poznati holivudski glumački par Goldie Hawn i Kurt Russell. Uživali su potpuno u otmenosti ovog hotela, a do starog gradskog porta vozili su se malim venecijanskim brodićem ‘vaporetto’, još jednom luksuznom ponudom Ville Dubrovnik.

dubrovački hoteli

Tekst: Renata Debeljak
Foto: Adriatic Luxury Hotels, Villa Dubrovnik i Renata Debeljak

Učitati još
Zatvori