Domaći kikiriki puter ultimativna je comfort food poslastica gotova za čas

Domaći kikiriki puter ultimativna je comfort
food poslastica gotova za čas

Kikiriki puter je jedna od onih zaraznih stvari koje bi najradije smazali na kašiku, ali ujedno je i namirnica u kojoj, zbog visokih energetskih i kalorijskih vrednosti, ne bi trebali preterivati. Međutim, napravljen u domaćoj varijanti, bez šećera, soli, prženja kikirikija na ulju i u ograničenim količinama postaje kvalitetan izvor nezasićenih masti, proteina i dodatak izbalansiranom obroku. Pod ograničene količine podrazumeva se maksimalno dve kašičice, ali se podrazumeva i da se bavite sportom kako bi dobivenu energiju i potrošili.

Domaći kikiriki puter je neverovatno lako napraviti kod kuće – sve što trebate je oljušteni kikiriki i blender. Pazite da birate kikiriki koji nije prethodno pržen u ulju i zasoljen, najbolje možda da ga sami ljuštite, iako je to mukotrpan posao koji se može zaobići. U odnosu na količinu sirovog kikirikija koji sameljete, dobićete upola manje maslaca koji možete čuvati u frižideru.

Šta vam je potrebno:

400 g kikirikija
blender
tegla

Stavite oljušteni kikiriki u blender i uključite ga na nisku brzinu. Trebaće mu neko vreme da počne pretvarati komadiće kikirikija u kompaktnu smesu, s vremena na vreme zaustavite i očistite strane blendera. Sami procenite kad želite da ga zaustavite – želite li malo crunchy varijantu ili potpuno glatku. Za varijantu sa nekim ukusom možete se poigrati s ekstraktom vanile ili cimetom, ali kod eksperimentisanja pazite na nutritivne vrednosti kako ne bi poništili sve što ste domaćim puterom hteli da dobijete. Čuvajte ga u frižideru i pre korišćenja mešajte jer će se ulje prirodno odvojiti od ostatka.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori