Back to Business: Biljke koje će ulepšati kancelarijski sto, a jednostavne su za održavanje
Back to Business: Biljke koje će ulepšati kancelarijski sto, a jednostavne su za održavanje

Back to Business: Biljke koje će ulepšati kancelarijski sto, a jednostavne su za održavanje

Povratak u jednolične kancelarije nakon leta punog topline, svetlosti i boja može biti težak i izazvati pravi osećaj melanholije i nezadovoljstva onima koji vole većinu vremena provoditi u prirodi. Korišćenje difuzora s mirisima i unošenje boje u prostor može pomoći u prilagođavanju, ali dodavanje neke sobne biljke može biti poveznica s prirodom koja je potrebna za poboljšanje produktivnosti i zadovoljstva na radnom mestu. Ne zaboravimo, na poslu provodimo veći deo dana.

Kancelarijske biljke jednostavne za održavanje

Osim estetske funkcije, kancelarijske biljke mogu povećati vlažnost vazduha i pročistiti ga te pozitivno deluju na čovekovo zdravlje i raspoloženje. Stoga imaju višestruku funkciju, pa su kancelarijske biljke veoma bitne za podizanje kvaliteta prostora u kojem najviše boravimo.

Biljke koje su idealne za uredski stol

Biljke i njihova zelena boja imaju umirujući uticaj na ljudsko raspoloženje što umnogome doprinosi pozitivnoj radnoj atmosferi. Stoga ne dvoumite se oko toga da treba na poslu imati biljku. Počistite radni sto i napravite mesta za svog novog radnog kolegu. Izdvojili smo 8 sobnih biljaka jednostavnih za održavanje, a uvelike će ulepšati vaš radni prostor.

Dracaena trifasciata

Dracaena trifasciata, poznata i kao biljka svekrvin jezik ili Sansevierija. Budući da je biljka dugovečna i raste relativno sporo, vrlo je verojatno da će dočekati vašu penziju i da ćete je morati poneti sa sobom, što nije nikakav problem jer se vrlo brzo prilagođava novim uslovima. Ipak, pažljivo pročitajte oznaku biljke kako biste izbegli odabir sorte koja raste nekoliko metara visoko. Umesto toga, potražite izbor onih patuljastog rasta poput Futura Superba ili Whitney.  Ova biljka savršena je za sve početnike u uzgoju sobnih biljaka. Naime, ova biljka zahteva malo pažnje – ne treba je često zalivati. Ta će biljka pronaći način za prilagođavanje u uslovima koje takvi prostori mogu ponuditi – suvi vazduh, retko zalivanje, nedostatak svetlosti te opća minimalna briga za razvoj i rast.

Engleski bršljan

Ukrasite sto s predivnom biljkom poput engleskog bršljana. Bršljan zahteva srednje svetlo i malo vode za napredak u zatvorenom prostoru. Engleski bršljan je jednostavan za uzgoj i odlično uspeva u sobnim uslovima. Dobro pročišćava vazduh, kao i druge vrste bršljana te uklanja plesan iz prostorija u kojima se nalazi. Takođe je i prirodni upijač soli, teških metala, toksina, formaldehida i drugih zagađivača, uključujući izazivače alergija, stoga je idealan za sve alergičare.

Spatifilum

(Spathiphyllum) Spatifulum, neki ga nazivaju još i jedarce ima vrlo široke, zelene listove i prekrasne bele cvjetove. Popularni su jer im ne treba puno svetla, plus, opraštaju i povremeno prekomerno zalivanje. Za održavanje spatifiluma bitno je znati da on voli senku i nije mu potrebna direktna sunčeva svetlost. Naime, ako ga izložite previše svetlosti, lišće postaje žuto, a na listovima se pojavljuju smeđe tačke. Za njega je idealna sobna temperatura 20-25 stepeni, a zimi ga odmaknite od prozora i vrata koji se često otvaraju.

I ova biljka poznata je po čišćenju vazduha. Osim što uklanjan toksine, stvoriće lepše okruženje u kojem ćete raditi.

ZZ biljka

Zamioculus zamifolia, Zamija, poznatija kao ZZ biljka sukulentna je biljka poreklom iz Afrike. Zbog specifičnog izgleda i lakog održavanja često se koristi u uređenju enterijera. Naime, u Maleziji je poznata pod nazivom i kao biljka novca. Veruje se da će doneti blagostanje vlasniku, stoga se može videti u mnogim domovima i kaneclarijama. Zahvalna je to biljka koja ima visoku toleranciju na slabo svetlo i sposobnost rasta s malo vode. ZZ biljka savršen je dodatak kancelarijskom okruženju.

biljke za radni stol

Filodendron

Filodendron je jako sličan zlatnom puzavcu te ih mnogi ljudi ne razlikuju. No za razliku od zlatnog puzavca, filodendron ima tamnije listove koji nisu toliko sjajni. Njegovi zeleni listovi izvrsno će se uklopiti u svaki enterijer. Filodendron jako dobro toleriše malu količinu svetlosti, ali će puno bolje rasti na jakom indirektnom svetlu. Ovu biljku možete uzgajati i u vodi, a nakon toga bez problema presaditi u zemlju.

Fikus

Ficus benjamina označava mir i harmoniju u zajednici u kojoj se nalazi. Veruje se da zrači pozitivnom energijom. U prostoru u kojem će rasti, osećaćete se sigurnije za postizanje zadanog cilja. Osim toga ima pozitivno delovanje na postizanje ugodne atmosfere, stoga će se oni koji osećaju napetost postati mirniji i razumniji.

biljke za stol

Kaktus

Ovaj sukulent je verojatno najbolji odabir za kancelarijski sto. Jednostavan je za održavanje jer ne zahteva nikakve posebne uslove. Veći kaktusi apsorbiraju štetno elektromagnetsko zračenje pa su zato izvrstan odabir za ukras na radnom mestu.

idealne biljke za stol

Aloe vera

Kao i kaktus, aloe vera apsorbira štetno elektromagnetsko zračenje uređaja, a ujedno je i prekrasan ukras. Zaliva se jednom nedeljno i takođe ne treba je izlagati suncu.

Na kraju, važno je da se u kancu osećate prijatno jer pozitiva atmosfera utiče na produktivnost, ali i zadovoljstvo samim sobom.

Foto: Instagram, Unsplash, Pexels

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori