Almond vs Butter mom: Da li ova TikTok filozofija želi da nas podseti na to šta znači zdrav način ishrane?
Almond vs Butter mom: Da li ova TikTok filozofija želi da nas podseti na to šta znači zdrav način ishrane?

Almond vs Butter mom: Da li ova TikTok filozofija želi da nas podseti na to šta znači zdrav način ishrane?

Ukoliko ste gledali reality show The Real Housewives of Beverly Hills, verovatno ste upoznati sa scenom u kojoj Yolanda Hadid savetuje svoju ćerku Gigi da pojede samo nekoliko badema, nakon što joj je Gigi saopštila da se ne oseća dobro upravo zato što je gladna. Sve i da niste, sigurno znate o čemu govorimo jer je ova scena postala viralna na svim društvenim mrežama. Reality show datira još iz 2014. godina, a video klip je i dalje tema društvenih mreža. Ova scena je izazvala toliko burnih reakcija na Internet platformama, te je postala viralni trend pod nazivom almond mom. Kao protivteža, nekoliko meseci kasnije nastaje butter mom trend. U nastavku ćemo vam objasniti šta svaki podrazumeva. Ono što je najvažnije je da oba trenda imaju za cilj da podstaknu na razmišljanje koliko je zapravo važno da odmalena razvijemo zdrav način ishrane.

Almond mom <<<

Almond mom je termin koji opisuje roditelje, obično majke, koje su opsednute zdravom ishranom, fitnesom i slikom svog tela, kao i tela svoje dece. One obraćaju pažnju na svaki zalogaj svog deteta, te ih ograničavaju i prisiljavaju na razne vrste dijeta. Ovaj fenomen postao je viralan na TikToku, gde su korisnici počeli da prave video snimke parodirajući ponašanje i stavove almond mama, pokazujući na taj način kako ova kultura ishrane može negativno uticati na žene i devojčice. Zašto je ovaj termin postao toliko popularan? Zato što je Yolanda Hadid samo jedna od mnogih majki koje vrše ovakav pritisak na svoje ćerke. I to ne kažemo mi, već brojni videi i komentari korisnika TikToka koji pričaju o svom negativnom iskustvu.

@alexlight_ldn

Almond mom 🥲 Does this resonate with how you grew up? I’m so sorry if it does 😞 and cheers to everyone trying to break the cycle 🙌🙌 #almondmom #almondmoms

♬ original sound - Alex Light

Osim što su učestale dijete vrlo nezdrave, ovakvi stavovi almond mama podstiču osećaj srama i niskog samopouzdanja kod dece. I to ne samo u trenutku kad se food shaming dešava, već se osećaju dugoročne posledice. Fenomen almond mom je samo simptom šireg problema – kulture ishrane koja podstiče restrikciju i sram, i postavlja nerealne standarde lepote. Na svu sreću, današnje generacije se trude da opovrgnu ove nerealne ideale lepote. Zato se sve više govori o body positivity-ju i važnosti održavanja mentalne higijene. Sa tim u vezi, kao odgovor na fenomen almond mom, nastao je oprečan trend – butter mom.

Butter mom >>>

Butter moms are here to change the game! Termin butter mom predstavlja antitezu badem majkama. One odbacuje rigidna pravila zdrave ishrane i propagiraju uživanje u hrani bez krivice. To su majke koje su pre svega sigurne u sebe i svoje telo, te veruju da je uravnotežena ishrana ključna, a ne nezdrava dijeta. Fokus im nije na kvantitetu i kalorijama, već na zdravim namirnicama. Njihova deca rastu bez stresa oko toga šta će pojesti i da li će izgledati savršeno. One uče svoju decu da je uživanje u hrani deo zdravog odnosa sa sobom i svojim telom. Butter mom – mama koja se ne libi da doda malo maslaca u hranu. To je samo metafora koja označava da su to majke koje svojoj deci vole da priušte razne vste poslastica, i ukusne hrane, ne bojeći se da će se njihovo dete ugojiti.

Svako telo je jedinstveno i zahteva različite potrebe. U borbi protiv kulture ishrane koja promoviše restrikciju i sram, važno je podizati svest o štetnosti ovih ideala i promovisati zdrav odnos sa hranom i telom. Kroz ovakve viralne trendove, možemo otvoriti dijalog o važnosti prihvatanja sebe i svog tela. Zato Journal tim daje gromoglasni shoutout ovoj TikTok filozofiji.

Foto: Instagram @yolanda.hadid/ @ TikTok @_butter_dawg_ / @alexlight_ldn

Učitati još
Zatvori