Istražili smo: Skincare sastojci koje smeju da koriste trudnice i dojilje
Istražili smo: Skincare sastojci koje smeju da koriste trudnice i dojilje

Istražili smo: Skincare sastojci koje smeju
da koriste trudnice i dojilje

Koliko puta ste čuli kako trudnice imaju onaj neopisiv trudnički sjaj? Njime se nekako daje do znanja kako je žena zdrava i srećna – što može i ne mora biti istina. Naime, hormonalno ludilo popraćeno s fizičkim i mentalnim promenama u isto vreme može biti fantastično, ali i loše za vašu kožu – i to ne samo na licu!

Iako se češće setimo da trudničke hormonalne probleme povežemo sa strijama i osipima, tokom trudnoće pati i lice. Akne, crvenilo i melazma najčešći su problemi trudnica, a istovremeno najteži za rešavanje dok traje period trudnoće i dojenja, što mladim (budućim) mamama može biti nepotreban dodatan stres.

Ponekad se sa porodjajem svi problemi čarobno reše sami od sebe, ali nekada i potraju – i za njih treba imati pregršt strpljenja.

Kako izaći na kraj sa trudničkom kožom?

Osim spomenutih kožnih problema, trudnice se neretko susreću i sa dehidriranom kožom i suvim delovima koji se perutaju, kao i sa mitiserima. Izabrati rutinu nege, pritom imajući na umu da su neki sastojci opasni za dete, može biti vrlo nezgodno, komplikovano, pa čak i zastrašujuće iskustvo.

Naravno, najbolje je posavetovati se sa lekarom, po mogućnosti ginekologom i dermatologom od poverenja, ali šta kada želite proširiti svoju rutinu nege i više niste sigurni šta smete, a šta ne?

Naravno, nije praktično imati dermatologa na speed-dialu – i većina nas nema tu privilegiju – ali ono što možemo jeste da se informišemo o tipovima sastojaka koji su dobri ili loši za vreme trudnoće i dojenja. Zahvaljujući skinfluencerima, kao i brojnim dermatolozima, kozmetičarima, formulatorima i hemijskim tehničarima na društvenim mrežama – to nikada nije bilo jednostavnije!

Biranje skincare rutine koja će zadovoljiti ne samo vaš tip kože, već i njene novonastale potrebe, uz uzimanje u obzir da sve što ste dosad koristili možda više nije zdravo za vas i dete, biće naporan, ali istovremeno zadovoljavajuć proces. Miks zaglađivanja tena, eksfolijacije, čišćenja pora i hidratacije je teško pronaći, a posebno kada se kod svakog proizvoda morate pitati „jesu li ti sastojci sigurni i za moje dete“. Međutim, zahvaljujući sve naprednijim formulama i sve većoj informisanosti oko skincare-a, nije i nemoguće.

Promene na koži za vreme dojenja

Nije samo trudnoća period kada se vaše telo menja – već i dojenje. Tokom ovog perioda akne se mogu pojačati ili po prvi put pojaviti, kao i nove strije ili suvoća kože. Ponekad su sve ove promene samo privremene i nestanu u trenu kada se izbalansira nivo hormona u telu i kada prestanete dojiti – a ponekad postanu novi kožni problem.

No, iz kojeg god razloga, kako i kada nastali, svaki kožni problem je lakše rešiti ako se sa njim pozabavite čim se pojavi. Jedna od čestih pojava tokom dojenja jeste i dehidratacija, budući da nizak nivo estrogena doprinosi gubitku vlage kože.

Šta je sigurno, a šta ne za vaše dete?

Neki sastojci koje pronalazimo u svakodnevnim kremama i serumima mogu se vrlo lako sa vaše kože krvotokom preneti na vaše dete, pa morate biti izuzetno oprezni kod iščitavanja skincare sastojaka. Nažalost, najbolji sastojci za uklanjanje akni za vreme trudnoće su vam strogo zabranjeni, kao i sastojci za izbjeljivanje hiperpigmentacije – igrom slučaja, baš ono što u proseku pogađa najveći broj trudnica.

U nastavku smo pripremili liste sastojaka koje trudnice i dojilje smeju i ne smeju koristiti:

Trudnice i dojilje smeju koristiti:

 • Vitamin C
 • Vitamin E
 • Skvalan
 • Glicerin
 • Azelaična kiselina
 • Niacinamid
 • Mineralni SPF
 • Bakuchiol

Vitamin C

Jedan od najboljih svetskih antioksidansa, odličan obnavljač kože i otklonitelj fleka siguran je za korišćenje tokom trudnoće. Čak i kad se uzima kao suplement, tokom dojenja pomaže majkama u povećavanju zaliha mleka – a oralno će pomoći i bolje štititi kožu od slobodnih radikala, kao i dati joj željeni sjaj.

Vitamin E

Navodno je vitamin E neophodan za trudnice tokom trudnoće, a fantastičan je i za kožu. Naime, najbolje će pomoći kod sprečavanja nastanka strija.

Skvalan

Zašto odabrati skvalan pored drugih ulja? Imate li problema sa začepljenim porama – mogao bi vam pomoći. Naime, ovo  ulje je najsličnije našoj prirodnoj masnoći zbog čega pomaže u kontroli lučenja sebuma (najčešće do hiperprodukcije dolazi za vreme trudnoće), i ublažava izgled tamnih fleka. Takođe, može pomoći s crvenilom, a umanjiće i opštu dehidrataciju.

Glicerin

Za glicerin je opšte poznato kako je fantastičan sastojak za hidrataciju kože, međutim osim toga pomaže u očvršćavanju i zagladjivanju.

Hijaluronska kiselina

Najpoznatiji proizvot skincare industrije za hidrataciju je hijaluronska kiselina. Nalazi se u većini seruma i hidratantnih krema jer radi fantastične stvari za vašu kožu.

Azelaična kiselina

Jedna od retkih kiselina koje su sigurne za majke i decu je azelaična kiselina. Idealna je za tretiranje crvenila i hiperpigmentacije jer pomaže i pri njenom uklanjanju, kao i samom nastanku.

Niacinamid

Jedan od najpoznatijih sastojaka za targetiranje pregršt problema istovremeno – a koji je prikladan za sve tipove koža – je niacinamid, oblik vitamina B3. Posvjetljuje flekice i smanjuje crvenilo, hidrira, jača kožnu barijeru i pomaže kod rozaceje.

Mineralni SPF

Najbolji SPF za trudnice i dojilje je svakako mineralni jer većinom ostaje na površini kože, umesto da ulazi u krvotok. Titanov dioksid može se bez problema koristiti na licu i telu, a deluje tako da poput ogledala odbija UV zrake od površine kože.

Bakuchiol

Jako popularan sastojak poslednje dve godine je i bakuchiol, prirodni sastojak koji nazivaju biljnom zamenom za retinol. Najbolji anti-aging sastojci koji su fantastični i za kožu sklonu aknama, retinoidi, zabranjeni su za vreme trudnoće i dojenja – čak i kada počinjete raditi na detetu. Bakuchiol deli neke sličnosti sa retinolom, međutim nije toliko delotvoran. Ipak, uz njega ćete umanjiti fleke, dobiti anti-aging benefite i popraviti opšte stanje kože. Ali, kako je reč o relativno novom sastojku, pre upotrebe se ipak konsultujte sa svojim lekarom.

Šta trudnice i dojilje ne smeju koristiti:

 • Retinoidi
 • Salicilna kiselina
 • Hemijski SPF
 • AHA kiseline

Retinoidi

Retinoidi su derivati vitamina A, trenutno verovatno najpoznatiji kao retinol i retinal. Većinom se koriste kao pomoć u anti-agingu jer mogu vrlo efektivno kožu pomladiti, ali istovremeno čiste pore, debljaju kožu zbog čega pomažu sa crvenilom kod rozaceje. Ovaj sastojak  targetira pregršt toga, ali za vreme trudnoće, pa i dojenja su strogo zabranjeni. Velike količine vitamina A mogu uzrokovati naticanje mozga, probleme s rastom i probleme s vidom kod novorođenčadi.

Salicilna kiselina

Ova beta hidroksi kiselina je vrlo kvalitetan sastojak za targetiranje akni i mitesera, a bila bi i savršen sastojak za trudničke akne – da je sigurna za korišćenje. Naime, salicilna kiselina je opasnija u direktnom kontaktu s detetom, ali se svejedno ne preporučuje za trudnice i dojilje jer može izazvati oticanje mozga i jetre. Navodno male količine salicilne kiseline mogu biti u redu za korišćenje na koži lica, ali ipak preporučujemo da ovaj sastojak u potpunosti izbegnete.

Hemijski SPF

Kako hemijski SPF-ovi mogu uticati na hormone, preporučuje se izbegavati ih tokom trudnoće kako ne bi napravili nepopravljivu štetu za majku i dete. Posebno problematičan je oksibenzon.

AHA kiseline

Po pitanju AHA kiselina dobijamo oprečna mišljenja i utoliko savetujemo da ih radije izbegavate. Kao fantastičan peeling, ove kiseline mogu pomoći s aknama, ublažiti upalu i crvenilo, ali i temeljno očistiti pore i poravnati teksturu kože. Najpoznatije AHA kiseline, glikolna i mlečna kiselina, dozvoljene su za korišćenje tek u izrazito malim dozama – ali u realnosti, sličan učinak može imati kombinacija enzimatskog pilinga i vitamina C i/ili bakuchiola, utoliko bolje ih je preskočiti.

Šta trudnice smiju koristiti za određeni kožni problem?

Nakon što ste upoznati sa sigurnim i opasnim sastojcima za vreme trudnoće i dojenja, lakše ćete složiti novu rutinu nege kože. Ipak, uz kratka objašnjenja učestalih trudničkih kožnih problema, donosimo i kratku preporuku.

Melazma

Ovaj oblik hiperpigmentacije se često naziva i trudničkom maskom jer uzrokuje veće pigmentne fleke koje se neretko znaju i spajati. Najčešće se javljaju na obrazima i čelu, a najčešće nestanu nakon samog porodjaja. Međutim, dobro je početi sa tretiranjem što ranije. Azelaična kiselina, vitamin C i mineralni SPF će najviše pomoći u rešenju ovog problema.

Strije

Baš kao i melazma, strije su za većinu trudnica nezaobilazan deo trudnoće. Većina ih razvije tokom trudnoće, neke i nakon porodjaja, ali mnogim ženama posle porodjaja one spontano nestaju. Ipak, tamo gde je koža posebno jako rastegnuta strije se znaju i zadržati. Najsigurniji način za izbegavanje strija, ali i ublažavanje postojećih je održavanje hidratacije kože. Da bi koža ostala elastična, predlažemo vitamin E i shea puter!

Akne

Zbog hormonalnih promena akne se mogu javiti za vreme trudnoće, ali i tek posle porodjaja. Najbolji sastojak u borbi protiv akni je niacinamid koji ublažava fleke koje nastaju posle akni. Sličan učinak, sa jačim delovanjem na umirivanje kože, popravljanje teksture i uklanjanje flekica imaće azelaična kiselina – pa je dobro da se kombinuju zajedno.

 

Članak je preuzet sa Journal.hr

Foto: Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori