Aplikacije koje su nam pomogle da poboljšamo kvalitet sna + tri osnovne navike
Aplikacije koje su nam pomogle da poboljšamo kvalitet sna + tri osnovne navike

Aplikacije koje su nam pomogle da poboljšamo
kvalitet sna + tri osnovne navike

U današnjem „brzom“ svetu, postizanje kvalitetnog sna može biti izazov za mnoge ljude. Stalna obaveštenja, stres vezan za posao i privlačnost gledanja TV serija do kasno u noć mogu doprineti nemirnim noćima. Srećom, mi smo pronašli adekvatno rešenje – mobilne aplikacije koje vam mogu pomoći da poboljšate kvalitet sna. Aplikacije koje smo izdvojili nude različite funkcije, od tehnika opuštanja do praćenja sna, čime vam olakšavaju da uhvatite te neophodne Zzz momente. Evo nekoliko najboljih mobilnih aplikacija za bolji kvalitet sna koje možete pronaći za svaki uređaj.

Calm

Calm je sve u jednom aplikacija koja nudi vođenu meditaciju, opuštajuće priče za laku noć i umirujuću muziku. Njegove Priče za spavanje koje izvode poznate ličnosti poput Matthew McConaughey i Stephen Fry mogu vas odvesti u zemlju snova za samo par minuta. Calm takođe uključuje vođene vežbe disanja i seanse svesti kako bi smanjili anksioznost i stres pre spavanja.

Headspace

Slično Calmu, Headspace nudi vežbe meditacije dizajnirane tako da smire vaš um i pripreme vas za spavanje. Njihove opcije kombinuju vođenu meditaciju i ambijentalne zvuke. Oni su posebno su efikasni za poboljšanje kvaliteta sna. Veliki izbor meditacija i umirujućih playlist-a definitivno će poslužiti i onima koji imaju istančan ukus i kojima je neophodno mnogo različitih opcija.

Sleep Cycle

Sleep Cycle je pametni alarm i aplikacija koji prati vaše obrasce spavanja i budi vas tokom faze lakog sna kako biste se vratili u normalan životni ritam. Ovo vam pomaže da se probudite osećajući se sveže i odmorno. Samim tim, ranije vas primorava da odete u krevet i zaspite na najzdraviji način, onda kada ste umorni. Aplikacija takođe pruža uvide u kvalitet sna kako biste identifikovali potencijalne probleme i kada oni nastaju. Za analitične i one koji vole da barataju informacijama, ova aplikacija je idealno rešenje. Definitivno je preporučujemo u kombinaciji sa ostalim meditativnim.

Pzizz

Pzizz koristi kombinaciju zvučnih pejzaža, govornih tonova i binauralnih ritmova da vas uspava. Sa prilagodljivim opcijama i bibliotekom različitih audio iskustava, prilagođava se vašim preferencama, olakšavajući vam pronalaženje savršene kombinacije za spavanje. Ono po čemu je specifična jeste da je možete koristiti i bez interneta, tako da je pogodna za duža putovanja avionom, ili u momentima kada ne možete da se povežete na internet.

Relax Melodies

Relax Melodies aplikacija vam omogućava da kreirate personalizovane melodije sa raznim umirujućim zvucima poput kiše, okeanskih talasa i šuškanja lišća. Možete kombinovati različite zvuke kako biste stvorili savršeno okruženje za spavanje koje je baš po vašim potrebama. Takođe sadrži vođene meditacije i vežbe disanja. Ukoliko posedujete prefinjen ukus kada je reč o melodijama i tačno znate šta želite da vas uspava, ovo je definitivno aplikacija za vas.

Twilight

Plava svetlost koju emituju pametni telefoni može uticati na kvalitet sna. Twilight, aplikacija za filtriranje plave svetlosti, prilagođava boju ekrana kako bi smanjila uticaj plave svetlosti u večernjim satima, što vam može pomoći da lakše zaspite. Takođe, definitivno savetujemo da je koristite ukoliko je telefon vaš način da utonete u san. Kako nema dodatne opcije osim regulisanja osvetljenja, možete je upariti sa ostalim aplikacijama za meditaciju ili specifične umirujuće zvuke.

twilight.urbandroid
twilight.urbandroid

Tri osnovne navike koje bi trebalo uvesti „pred spavanje“

Održavajte redovno vreme spavanja: Pokušajte da idete na spavanje i budete budni u isto vreme svaki dan, čak i vikendom. To pomaže u regulisanju unutrašnjeg sata vašeg tela, olakšavajući vam da zaspite i prirodno se probudite. Ujedno, ukoliko ostanete dosledni ovom pravilu, dobijate i na kvalitetu života, sna, ali i slobodnom vremenu. Ovo pravilo definitivno ima veliki udeo kada je reč o celokupnom kvalitetu života.

Povedite računa o ishrani: Izbegavajte obilne obroke, kofein i alkohol neposredno pred spavanje jer mogu poremetiti san ili otežati zaspati. Ako ste gladni, birajte lagane i zdrave grickalice. Isto je i sa konzumiranjem vode. Koliko god bili željni da se hidrirate, nemojte to činiti neposredno pred odlazak u krevet. Generalno zdrava i uravnotežena ishrana utiču na, kako san, tako i opšti osećaj organizma.

Izbegavajte konstantno gledanje na sat: Konstantno proveravanje vremena kada ne možete zaspati može stvarati stres i otežati vam da zaspite. Okrenite sat od sebe i oduprite se porivu da proveravate vreme. Pored toga što vam može izazvati nemir, ono vas može i razbuditi. Zato bi bilo idealno da telefon ostavite što dalje od sebe, čak i ako su vam meditacije uključene. U momentu kad osetite da padate u san, najlaše ćete pritisnuti pauzu i nastaviti tamo gde ste stali.

Učitati još
Zatvori