Menstrualno siromaštvo možemo da pobedimo zajedno
Menstrualno siromaštvo možemo da pobedimo zajedno

Menstrualno siromaštvo možemo
da pobedimo zajedno

Menstrualno siromaštvo je doskora bio nepoznat pojam iako problem na koji se odnosi, postoji oduvek. Menstrualno siromaštvo ima dugoročne posledice na kvalitet života i zdravlje devojčica i žena. Usled nedostatka proizvoda za menstrualnu higijenu, veliki broj mladih žena izostaje sa nastave, propušta aktivnosti čime značajno zaostaju u budućem profesionalnom razvoju. Menstrualno siromaštvo praćeno je osećajem nelagode i sramote i negativno se odražava i na mentalno zdravlje žena.

Journal je tu da se bavi temama koje su aktuelne na svetskom nivou. Danas donosimo činjenice o menstrualnom siromaštvu i odgovaramo na pitanje kako možemo doprineti zdravlju žena širom Srbije.

menstrualno siromaštvo always ulošci (1)

Devojke mogu sve

Pitajte svoje bake – ranije se verovalo da devojke i žene mnogo toga ne mogu ili ne smeju da rade u onim danima. Čak i reč menstruacija se izbegavala u jeziku. Postojale su razne druge fraze dobila sam, došla mi je tetka, tetka iz Crvenke, meca, menga i mnoge druge šifrovane poruke. Nažalost, odnos društva prema sazrevanju žena nije uvek bio podržavajući.

Mlade žene su savetovane da se ne kupaju, ne sede blizu peći, ne idu u crkvu ili školu, preskaču treninge i časove fizičkog. Danas znamo da je sve to vezano za društvene a ne prirodne ili zdravstvene razloge. Dok nisu dizajnirani ulošci, žene su koristile vatu, mrežice, pamučne tkanine, specijalno dizajniran donji veš i druga uradi sam pomagala. I danas – ulošci nisu dostupni svima.

Danas znamo da žene svih uzrasta mogu da plivaju i trče, da mogu da idu u školu, biblioteku i u goste, na takmičenja i slavlja i gde god požele. Devojke mogu sve, ako imaju podršku i izbave se iz kandži siromaštva, koje se u svakoj krizi intenzivira. Zato je danas neophodno da pričamo o menstruaciji.

Kako je u svetu?

U gotovo svim zemljama sveta vlada menstrualno siromaštvo – termin koji se odnosi na nepriuštivost osnovnih sredstava za regulisanje nečega tako prirodnog i redovnog, kao što je menstruacija. Neke devojke i žene nemaju dovoljno novca za mesečne zalihe uložaka? Da li ste to znali?

Dok neke zemlje kao što je to Škotska uvode besplatne higijenske proizvode u školama i na fakultetima, u drugim zemljama kao što su Novi Zeland ili Kenija menstrualni proizvodi se dele u javnim školama. U Kanadi su menstrualni proizvodi od prošle godine besplatni za sve zaposlene u državnim službama. U australijskoj državi Viktorija – automati sa besplatnim higijenskim proizvodima su postavljeni na više od 700 mesta u gradovima.

Dok je u nekim zemljama kao što su Kenija, Velika Britanija, Ruanda ili Belize ukinut PDV na ove proizvode, u većini EU članica je PDV smanjen, a svakodnevno se javljaju nove inicijative da se ukine. Menstrualno siromaštvo je svetski problem, sve zemlje se suočavaju sa njim i rešavaju ga kako znaju i umeju.

menstrualno siromaštvo always ulošci (1)
menstrualno siromaštvo always ulošci (1)

Kako je kod nas?

Borbu protiv menstrualnog siromaštva počela je organizacija Ženska inicijativa, zaslužna za uvođenje besplatnih uložaka na Filozofski i Medicinski fakultet u Novom Sadu. Usledili su i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja ali i drugi fakulteti širom Srbije. Prepoznavši značaj ove ideje, obrazovne ustanove širom Republike Srbije i regiona prihvatile su je i primenile u okviru svojih institucija. Fakultet političkih nauka u Beogradu postao je drugi fakultet Univerziteta u Beogradu, a sedmi fakultet koji je uveo besplatne higijenske uloške za svoje studentkinje i zaposlene. Sledili su fakulteti u Nišu, Prištini i mnogim drugim gradovima.

menstrualno siromaštvo always ulošci (5)

Kampanja #KrajMenstrualnomSiromaštvu

Brend Always u okviru kampanje #KrajMenstrualnomSiromaštvu donira zalihe uložaka za pet fakulteta Univerziteta u Beogradu i pet fakulteta Univerziteta u Novom Sadu. Obezbediće da nijedna studentkinja ovih institucija ne propusti predavanja zbog nedostatka menstrualnih proizvoda. I to nije sve! Organizacija Prijatelji dece Srbije zajedno sa brendom Always, u okviru kompanije Procter&Gamble, uz podršku Delhaize Srbija nastoji da obezbedi 100.000 higijenskih uložaka za studentkinje fakulteta u Beogradu i Novom Sadu. Ali i za devojčice i devojke iz SOS Dečijih sela Srbije!

menstrualno siromaštvo always ulošci (1)

Šta svako od nas može da učini

Bez obzira na to da li smo korisnice uložaka i drugih menstrualnih proizvoda ili nismo – možemo da doprinesemo promeni u društvu! U periodu do 30. juna – za svako kupljeno pakovanje Always uložaka u Maxi, Mega Maxi, Shop&Go prodajnim objektima, Always i Delhaize Srbija izdvajaju jedan uložak za neprofitnu organizaciju Prijatelji dece Srbije.

Ne dozvolimo da usled nedostatka proizvoda za menstrualnu higijenu, mlade žene izostaju sa školske i fakultetske nastave. Zašto da propuštaju sportske, naučne i druge važne aktivnosti koje doprinose izgradnji njihovog samopouzdanja i profesionalnog razvoja? Zašto ne bismo učestvovali? Zajedničkim snagama možemo da izgradimo svet u kom nijedna devojka ne propušta priliku za obrazovanje i razvoj zbog menstrualnog siromaštva.

menstrualno siromaštvo always ulošci (5)
menstrualno siromaštvo always ulošci (5)
Učitati još
Zatvori