HPV vakcina za odrasle – ima li smisla?
HPV vakcina za odrasle – ima li smisla?

HPV vakcina za odrasle –
ima li smisla?

HPV vakcina je dostupna i besplatna u Srbiji za sve od 9 do 19 godina. Jedna sam od retkih aktivistkinja koja je tu da vidi rezultate svog dugogodišnjeg rada. Danas je posebno važan datum za mene. Pre tačno sedam godina suočila sam se sa dijagnozom raka grlića materice. Ironija sudbine je da sam dobila dijagnozu u svetskoj nedelji svesti o raku grlića materice. Zato danas pišem ovaj tekst. HPV uzrokovana oboljenja su i visoko preventabilna oboljenja koja i dalje uzimaju previše života.

Dok sam se borila protiv raka u Srbiji, naučnice u Australiji su dale prvi dokaz da je moguće u potpunosti iskoreniti ovu bolest uz državne sveobuhvatne programe imunizacije. U populaciji mladih žena koje su kao devojčice primile vakcinu – HPV uzrokovana oboljenja pojavila su se u 1.1% slučajeva. Pre četiri godine upoznala sam dr Suzan Garland i dr Džuliju Broderton o kojima sam samo čitala i zamolila ih da ispričaju svoja iskustva iskorenjivanja raka u Australiji. Ogroman broj žena (a sada i muškaraca) čeka bezbedna budućnost – bez bolesti.

HPV vakcina

HPV vakcina je jedan od najbezbednijih i najefikasnijih imunoloških lekova na svetu. Istraživanja pokazuju da kada se primi u detinjstvu, pre stupanja u intimne odnose štiti čak i preko 96% od HP virusa i prevenira više vrsta karcinoma. Dugo smo verovali da je detinjstvo jedino vreme kada je moguće zaštititi se ali u poslednjih pet godina postoji sve više naučnih dokaza da je vakcina efikasna i kod odraslih. U tekstu ću pokušati da sumiram odgovore na najčešće dileme odraslih kada je reč o vakcinaciji protiv HPV.

Koliko puta ste pomislili – sad je kasno za mene?

Kada se govori o prevenciji HPV uzrokovanih oboljenja neprekidno su s pravom u fokusu deca i mladi. Najefikasnija zaštita se postiže kada se vakcina primi u periodu do trinaeste godine. Najviše istraživanja i najviše dokaza o efikasnosti postoji za mlade do 26. godina, jednostavno jer su svi državni programi imunizacije posvećeni zaštiti dece i mladih. Ali šta je sa odraslima?

U priču o zaštiti od HPV uključila sam se iz krajnje sebičnih razloga. Nakon lečenja od raka grlića materice koji je izazvan HP virusom, zanimali su me odgovori na tri pitanja:

Da li sam ja sada zauvek zaražena HP virusom?

Da li sam imuna na HPV?

Da li postoji način da se zaštitim?

Novine za koje sam tada radila više ne postoje – ali ostao je film koji smo snimili istražujući o prevenciji HPV. Početkom 2020. sam pred skupštinom u Šapcu predstavila važnost dostupnosti HPV vakcine, jako mi je teško da gledam taj video jer sam imala ogromnu tremu. Odluka o finansiranju vakcine doneta je jednoglasno i možda je to bio najsrećniji dan mog života.

Odgovarajući na pitanja, možemo da krenemo redom jer sam sigurna da i druge žene zanima isto… Snimajući dokumentarac o prevenciji HPV, imala sam mogućnost da razgovaram sa genetičarima, imunolozima i mikrobiolozima – lekarima koji se bave HP virusima iz različitih uglova. Nisam lekarka i sve što napišem proverite sa lekarima koji se bave pitanjima virusa, imuniteta i seksualnog i reproduktivnog zdravlja, razgovarajte sa farmaceutikinjom iz apoteke, čitajte naučne radove.

Kao cancer survivor i policy maker učestvovala sam u istraživanju Georgetown škole za javno zdravlje iz Washingtona, najprestižnije škole javnog zdravlja na svetu i završila sam Global Health kurs na Yale univeritetu kako bih uopšte znala o čemu pričam. I nikad se ne bih usudila da kažem da znam dovoljno.

U fokusu aktivizma kojim se bavim nalaze se edukacije za lekare koje organizujemo u saradnji sa Medicinskim fakultetom u Beogradu kako bi svi lekari širom Srbije znali do detalja sve o HP virusima i prevenciji. Ovde delim jedno od predavanja koje je održano 2020. godine.

Samo test može odrediti da li smo inficirane virusom

Prisustvo virusa se pokazuje testom. Ne možete na osnovu prvog pogleda saznati da li je neko prenosilac ili nije. Pored toga, HPV nije virus čije se prisustvo može detektovati iz krvi (kao recimo HIV virus) već samo iz uzorka epitelnih ćelija – uzimanjem brisa. Radila sam HPV test kako bih saznala odgovor na prvo pitanje.

Test koji sam radila osim prisustva virusa može da pokaže i virusno opterećenje. To znači da je u rezultatu naznačen broj ćelija virusa u odnosu na 100000 zdravih ćelija. Smatra se da postoji aktivna infekcija kada je broj ćelija virusa jednak ili viši od 100000 zdravih ćelija. Kada postoji aktivna infekcija – osoba može preneti virus i drugima. Ukoliko je taj broj niži, smatra se da je infekcija postojala ali osoba nije u infektivnoj fazi i ne može preneti virus dalje.

Dugo se verovalo da je test na HPV skup i nedostižan, ali istina je da je dostupan čak i u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja. Za HPV je potreban uput ginekologa ili urologa i u Beogradu se obavlja u u Klinici za mikrobiologiju KCS i u Gradskom zavodu za zaštitu zdravlja. I u ostalim gradovima HPV test je najčešće nadležnost Zavoda za zaštitu zdravlja. Pored testiranja u državnim ustanovama i mnoge privatne laboratorije nude mogućnost HPV testiranja.

Kada sam uradila test – pokazalo se da nemam ni jednu vrstu HP virusa.

Šta su uopšte HP virusi?

HPV je skraćenica za humani papiloma virus, virus iz grupe DNK virusa. Ovaj virus je izazivač jedne od najčešćih seksualno prenosivih infekcija. Smatra se da 80% odraslih, seksualno aktivnih ljudi nekada u životu biva inficirano HP virusom. Do danas je otkriveno više od 150 vrsta ovog virusa.

Veza virusa i raka

Saznanje da postoji povezanost HP virusa i raka grlića materice nagrađeno je Nobelovom nagradom iz medicine 2008. godine. Naime, naučnici su utvrdili da je u 99,7% uzoraka tkiva raka grlića materice pronađen trag HP virusa. Od tada se zna da određeni tipovi ovog virusa imaju onkogeni potencijal – izazivaju rak. Na početku istraživanja fokus bio na raku grlića materice i zdravstvenoj zaštiti žena. Danas se zna da, pored raka grlića materice, HP virus izaziva karcinome orofaringijalne (grla, krajnika) i anogenitalne regije (vagine, penisa, anusa).

U svetu su trenutno veoma aktuelna istraživanja veze virusa i karcinoma. Preliminarno istraživanje u dermatologiji pokazalo je da HPV vakcina može smanjiti rizik od raka kože pa će se u narednom periodu dalje ispitivati ova povezanost. Slično je i sa rakom prostate – otkriveno je da je rizik od ove vrste raka 2.27 puta veći za one koji su imali HPV infekciju.

Telo i HPV

Zahvaljujući svom imunom sistemu – većina HPV infekcija prođe brzo i ne ostavlja nikakve posledice. Mi nažalost ne znamo ništa o borbi našeg tela sa virusom – ni jedan onkogeni tip virusa nema simptome. Promene koje se dešavaju na našim ćelijama nismo u stanju da primetimo. Za sada ne postoji naučno potvrđen lek protiv HP virusa iako malo-malo izleti neka reklama na instagramu o magičnim svojstvima prirodnog praha, čaja ili nečeg trećeg.

Jedino test može potvrditi postojanje virusa, jedino lekar može videti promene na ćelijama ili tkivima nastale usled HPV infekcije. Zbog toga je važno da redovno idemo na kontrole koje uključuju PAP test i kolposkopiju – dijagnostičke metode kojim se otkrivaju patološke, za nas nevidljive, promene.

HPV se iz organizma odstranjuje isključivo hirurškim putem – lekarka ili lekar odstrane deo tkiva na kome postoje patološki izmenjene ćelije. U slučaju raka, što je bio moj slučaj, odstrane se i čitavi organi, kao i limfni čvorovi.

Svako ko može da se zarazi može i da se zaštiti

Posle operacije, moje osnovno pitanje bilo je – sada kada sam se izlečila, kada je svako tkivo koje je bilo bolesno odstranjeno, šta sad? Da li ja mogu ponovo da se zarazim? Da li sam ja pod većim rizikom? Da li je moj imuni sistem slabiji od drugih?

Nažalost, savremena medicina ne može da potvrdi da sam imuna na HPV. Smatra se da imunitet na HPV traje godinu dve dana od infekcije. Rezaražavanje je moguće. Ne znam koji sam imala tip HP virusa jer se nisam testirala pre. Nema opuštanja za mene.

Nažalost to isto važi i za sve žene i muškarce koji su ikada imali infekciju. Većina infekcija prođe ispod radara. Mi najčešće ne znamo svoj HPV status (dobro ja sad znam) i ne znamo status svojih stalnih seksualnih partnera (i to sada znam jer želim da znam). Sve to omogućava neometano kretanje virusa kroz populaciju.

Vakcina radi

Ako se razmišljate da li da se zaštitite HPV vakcinom – odgovor je ukratko DA. Naravno, veoma značajan faktor je i cena vakcine. Za odrasle ljude HPV vakcina nije nigde na svetu besplatna. Državni programi vakcinacije namenjeni su deci i mladima. Cena HPV vakcine nije zanemarljiva – svaka doza košta nešto više od 100 evra i za sve starije od 13 godina potrebno je čak tri doze. Ipak, u poređenju sa troškovima lečenja premalignih i malignih promena – u poređenju sa stresom i strahom za život – svaka cena je niska.

Šta vredi vakcina kada ima toliko tipova virusa?

Veoma logično pitanje. Ipak odgovori u medicini nisu jednostavni. Tačno je da ima više od 150 tipova HPV virusa, čini se da naučnici svake godine otkriju neki novi. Ali postoji jedna važna istina koju previđamo.

Nisu svi tipovi virusa jednako kancerogeni.

Za više od 70% slučajeva raka odgovorni su tipovi virusa 16 i 18. Stoga je prva vakcina štitila od ove dve najčešće i najopasnije vrste. Kako se karcinom u organizmu stvara godinama – radi zaštite zdravlja i lakšeg praćenja efekata sledeća vakcina je štitila i od virusa 6 i 11. Ovi tipovi virusa imaju niži onkogeni potencijal ali izazivaju vidljive promene – kondilome ili genitalne bradavice koji se javljaju veoma brzo usled infekcije.

Danas postoji vakcina koja štiti od čak devet tipova virusa (tipovi 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58).

Vakcina o kojoj govorim se zove Gardasil 9 i svako koga zanima neka pročita više o tom leku na sajtu Agencije za lekove i medicinska sredstva – ALIMS gde i inače pronalazimo informacije o lekovima.

Da li sam se već vakcinisala?

Zdravlje uzimamo svi zdravo za gotovo, pa i ja. Idem redovno na kontrole i kao da sam zaboravila da me čeka HPV vakcina. Prošle godine, dok devetovalentna vakcina još nije bila široko dostupna u Srbiji pokušala sam da se vakcinišem u Španiji. Naravno, lenjost je pobedila i više sam vremena utrošila na posete muzejima, a poseta lekaru je odložena. Imala sam glupo opravdanje – ne znam da li ću moći da dođem još dvaput te godine u Španiju, da se revakcinišem. Uradila sam ipak nešto za svoje zdravlje – primila sam vakcinu protiv boginja, koje su svi preležali a ja ne i nisam imala prirodni imunitet.

Jedna od mojih novogodišnjih odluka jeste da primim HPV vakcinu ove godine. Više nema šta da se čeka, vakcina je dostupna a ulaganje u zdravlje je najvažnija i najpametnija odluka.

 

Za sve što nisam napisala – informišite se na blogu jednog od najuticajnijih komunikatora u zdravstvu, na sajtu Svetske zdravstvene organizacije i našeg Instituta za zaštitu javnog zdravlja.

Učitati još
Zatvori