Želite da pređete na biljnu / posnu / ishranu ali ne znate šta da kuvate? Imamo rešenje
Želite da pređete na biljnu / posnu / ishranu ali ne znate šta da kuvate? Imamo rešenje

Želite da pređete na biljnu / posnu / ishranu ali ne znate šta da kuvate? Imamo rešenje

U kaleidoskopu ukusa i boja, ishrana na biljnoj bazi se pojavila kao zlatna karta za holističko zdravlje. Više od trenda, to je transformaciono putovanje koje ne samo da neguje telo već i neguje planetu. Ali, da li je veganstvo pogodno za sve nas? Da li svačiji organizam može optimalno da funkcioniše ako se isključivo hrani sa namirnicama koje su biljnog porekla – saznajemo od Nutrition & Health Coach-a Snežane Paučinac koja smatra da veganstvo možda nije dugoročno najoptimalnije rešenje za svako ljudsko biće, ali svima može da prija s vremena na vreme. Kako da se hranite zdravije i šta da kuvate ukoliko želite da pređete na biljnu / posnu / ishranu, donosimo u nastavku.

Let food be thy medicine and medicine be thy food

Ove Hipokratove vanvremenske reči odjekuju glasnije nego ikada u domenu ishrane na bazi biljaka. Voće, povrće, integralne žitarice, orasi i mahunarke nisu samo ukusne namirnice već i pune esencijalnih hranljivih materija. Od antioksidanata koji se bore protiv slobodnih radikala do vlakana koja održavaju probavni sistem u dobrom stanju, biljke pružaju bezbroj zdravstvenih prednosti. Ali pun potencijal biljne ishrane i benefiti se samo mogu postići ako je ishrana raznolika i ako pravilno kombinujemo namirnice. 

How to: Pravilna biljna ishrana

Kada planirate biljnu ishranu, neophodno je kombinovati različite izvore proteina kako biste bili sigurni da dobijate različite aminokiseline, koje su gradivni blokovi proteina. Ovo se može postići uravnoteženom i raznolikom ishranom koja uključuje mešavinu žitarica, mahunarki, orašastih plodova, semena i povrća.

Isto tako, posebnu pažnju morate da obraćate na određene vitamine i minerale koji se prvenstveno nalaze u proizvodima životinjskog porekla kao što su vitamin B12, gvožđe, kalcijum, omega 3. Testiranje osnovnih vitamina i minerala je poželjno na godišnjem nivou kako biste bili sigurni da ispunjavate minimalne količine koje su potrebne za optimalno zdravlje.

Ishrana vs. detoks

Ishrana na biljnoj bazi može da posluži kao prirodan detoks, i to je nešto što bi svi trebalo sebi da pružimo i to nekoliko puta godišnje. Smanjivanje mesa i mlečnih proizvoda zaista može da olakša posao našoj jetri koja radi prekovremeno da prepradi isto. A uz to se i pospešuje i čišćenje organizma. Ako postite i radite to na pravi način, kroz celovitu ishranu, vaš organizam se resetuje i vraća u balans koji posle može samo da se održava uz postepeno i umereno dodavanje mesa i mlečnih proizvoda. Uvođenje samo jednog dana u nedelji kada jedete obroke na biljnoj bazi može da doprinese vašem sveopštem zdravlju.

Gastro radionica

Ako želite da uronite u svet biljne ishrane na pravi način, imamo predlog – online Posne radionice by Snežana Paučinac. Kreirana u susret predstojećem postu i novogodišnjim praznicima, ima za cilj da vas nauči da spremate biljnu hranu. Sledeća dva termina su 28. novembar i 6. decembar.

Kroz sednodnevni jelovnik, video edukacije i razne materijale u sferi zdrave ishrane, imaćete priliku da naučite osnove biljne ishrane. A ujedno uživate u fantastičnim ukusima koji vas neće ostaviti ravnodušnim. Cena radionice je 2.200 dinara i neophodna je prijava, a to možete učiniti putem linka na zvaničnoj stranici

Foto: Instagram @sp_nutrition_and_health

Učitati još
Zatvori