Antioksidansi u ishrani su obavezni za zdravlje, a ove namirnice imaju najveći sadržaj istih
Antioksidansi u ishrani su obavezni za zdravlje, a ove namirnice imaju najveći sadržaj istih

Antioksidansi u ishrani su obavezni za zdravlje, a ove namirnice imaju najveći sadržaj istih

Sa prvim jesenjim danima fokus na zdravlje (tela, ali i uma) postaje sve značajniji, a podizanje imuniteta prioritet – kao priprema za hladnije dane, ali i za generalni boljitak i dobar osećaj. Antioksidansi su tako jedna od glavnih stvari na koju se fokusiramo kada su namirnice koje konzumiramo u pitanju – isti su veoma bitni u ishrani jer štite ćelije od oštećenja koje izazivaju slobodni radikali. Antioksidansi smanjuju rizik od hroničnih bolesti, usporavaju starenje ćelija i podržavaju imunitet. Ako vodite aktivan život, oni su bitni i kod oporavka nakon sportskih aktivnosti. Zbog svih ovih razloga, motivacija za unošenje namirnica punih antioksidansima je sve veća – a evo koje se moraju naći na vašem (dnevnom) meniju.

Cvekla i pasulj

Cvekla je veoma moćno povrće bogato vlaknima, cinkom, vitaminima B i C i antioksidansima. Cvekla je odlična za probavu, ali i za zdravlje srca. Što se pasulja tiče – ovo povrće je zaista odlično za zdravlje. Bogato je vlaknima, antioksidansima – i to posebnom vrstom antioksidansa zvanom kaempferol – antioksidansom odličnim za sprečavanje inflamacije u telu. Cvekla i pasulj su odlični dodaci brojnim jelima, toplim ili hladnim.

Bobičasto voće

Bobičasto voće kao što su kupine, maline i borovnice nije samo preukusno – već i zdravo. Bogato je vitaminom C, antocijaninima i flavonoidima. Ovo voće lako možete uvrstiti u svoju ishranu – jedite ga uz chia puding, ovsenu kašu, pa čak i uz poneka slana jela. Borovnice se ističu kao bobičasto voće sa najviše antioksidansa. Smanjuju inflamaciju u telu kao i nivo lošeg holesterola, te stabilizuju krvni pritisak.

Spanać i kelj

Kada su salate u pitanju, preporučujemo da se fokusirate na spanać i kelj kao bazu istih – ako vam je cilj pojačan unos namirnica sa antioksidansima. Spanać i kelj, zanimljivo, pripadaju istoj grupi povrća kojoj pripada cvekla (kao i rukola, kupus…) Kelj ima više vitamina C, ali je spanać bogatiji gvožđem i magnezijumom – ali oba su prepuna antioksidansima. Jedite ih za jačanje imuniteta, dobru funkciju mišića – i energiju.

Pekan orah

Nije svaki orah isti – ali je svaki orah odličan za zdravlje. Kada su antioksidansi u pitanju, pekan orah je bolji izbor od običnog. Ova vrsta oraha, karakteristična za područje Severne Amerike, je vrhunski izbor namirnice koja je puna zdravih masti i minerala, kao i – jelte – antioksidansa. Pekan orah smanjuje loš holesterol – ali pripazite na količinu, budući da su dosta kalorični. Odlično se uklapaju uz ovsene kaše, salate – i brojne deserte.

Crna čokolada

Najslađe za kraj – crna čokolada. Ovaj tip čokolade je bogat antioksidansima, ima više kakaoa od obične, mlečne čokolade. Crna čokolada je bogata mineralima koji su odlični za zdravlje srca i smanjenje inflamacije u telu. Sadrži i magnezijum, cink i gvožđe. Ova čokolada takođe poboljšava cirkulaciju i snižava krvni prtisak. Par kockica dnevno će veoma povoljno uticati na zdravlje – a bogami i na raspoloženje.

Učitati još
Zatvori