Vitiligo – retka bolest kože koju su modni fotografi pretvorili u istinsku lepotu
Vitiligo – retka bolest kože koju su modni fotografi pretvorili u istinsku lepotu

Vitiligo – retka bolest kože koju su modni fotografi pretvorili u istinsku lepotu

Ukoliko smatrate da pojam lepote podrazumeva simetričan izgled i jednoličnost modela, tu smo da vas ubedimo u suprotno. Modna industrija na cenu stavlja unikatan i prepoznatljiv look. Pored plus size modela i body positivity trenda, jedan od primera su i modeli sa vitiligom, retkim promenama na koži koje su fashion fotografi pretvorili u istinsku lepotu.

Šta je zapravo vitiligo?

Vitiligo je kožna bolest koju karakteriše gubitak pigmenta i stvaranje belih mrlja na koži. Tačan uzrok pojave vitiliga je nepoznat. Veruje se da je to posledica genetske podložnosti koju izaziva faktor životne sredine na način da se javlja ova autoimuna bolest. Pogledajte sa nama kako vitiligo lepotu doživljavaju pojedini fotografi koji su imali sreće da se ispred njihovih objektiva nađu lepotice obolele od ove retke bolesti.

foto: profimedia
foto: profimedia

Priča o modelu Winnie Harlow

Winnie Harlow je jamajčansko-kanadski model kojem je sa samo četiri godine dijagnostifikovana kožna hronična bolest vitiligo. Ovu bolest karakteriše depigmentacija kože što je dovelo do svakodnevnog verbalnog nasilja i maltretiranja Winnie u periodu odstrastanja. Deca su je nazivala kravom ili zebrom, zbog stvaranja belih mrlja na koži. To je dovelo do čestog menjanja škola, da bi na kraju u potpunosti napustila srednju školu. Winnie se tada borila sa intenzivnim psihičkim problemima koji su nastali kao posledica vršnjačkog verbalnog nasilja i uznemiravanja zbog njenog drugačijeg izgleda. Međutim, modna industrija je ubrzo prepoznala njenu jedinstvenost i Winnie Harlow danas važi za jednog od najprestižnijih modela.

foto: profimedia
foto: profimedia

Model Winnie Harlow je još 2011. godine podelila sa nama video na YouTubeu pod nazivom Vitiligo: A Skin Condition, not a Life Changer. U njemu je govorila o ovoj retkoj kožnoj bolesti i kako je živeti sa njom. Nekoliko godina kasnije svoje iskustvo podelila je i na TEDx prezentaciji. Da bi joj već 2015. godine bila uručena Role Model nagrada na Men of The Year događaju portugalskog GQ magazina. Winnie danas ima svoju liniju proizvoda za sunčanje Cay Skin namenjenu svim skintonovima.

Naše mane i nedostaci daju nam upravo prednost i posebnost, kao i snagu koju nismo znali da posedujemo.

Cay Skin
Cay Skin
Učitati još
Zatvori