48h u Grasu: Posetili smo cvetne plantaže odakle dolaze neodoljive CHANEL mirisne note
48h u Grasu: Posetili smo cvetne plantaže odakle dolaze neodoljive CHANEL mirisne note

48h u Grasu: Posetili smo cvetne plantaže odakle dolaze neodoljive CHANEL mirisne note

Jeste li se ikada zapitali kako nastaju omiljeni CHANEL parfemi? Zahvaljujući poljima na kojima raste pet dragocenih sastojaka koji se koriste u CHANEL parfimeriji. Radi se o jasminu, majskoj ruži, iris pallidi, tuberozi i geranium rosatu. Plodno tlo regije, zadnjih 300 godina pruža idealne uslove za uzgajanje visokokvalitetnog cveća i mirisnih biljaka.

Posetili smo gradić Gras gde smo proveli dva predivna dana istražujući CHANEL mirisni svet. Uživali smo u predivnom ručku, na poljima jasmina i tuberoze, a zatim i u društvu Oliviera Polgea, CHANEL in-house parfimera. Posetili smo fabriku, te prisustvovali i procesu vaganja, a imali smo priliku da saznamo više i o drugim koracima koji su deo procesa nastanka parfema. Od ubranog cveta, košenja stabljika i lišća, čupanja rizoma, do njihove ekstrakcije ili destilacije.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Mirisni gradić u Francuskoj – Gras

Cveće koje se gaji u regiji Gras brzo je postalo sirovina izbora za najbolje parfimere. Sasvim je prirodno da je istorija mirisa N°5 takođe započela u Grasu kada je 1921. Ernest Beaux odabrao jasmin iz Grasa za svoju kompoziciju. Gotovo ceo jedan vek, CHANEL svoje cveće nabavlja iz Grassea, a od 1987. godine aktivno pridonosi održivom uzgajanju jasmina i ruže. CHANEL sada ima pet izuzetno retkih useva isključivo rezerviranih za svoj miris, koji takođe uključuju iris, geranium i tuberozu.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Retka baština

Godine 1987., na inicijativu Jacquesa Polgea, CHANEL je potpisao jedinstveno partnerstvo s najvećim proizvođačima cveća u regiji, porodice Mul. Tako je nastala lepa priča o poverenju i vezama, stvorena su prijateljstva, osiguravajući trajnu budućnost za ovu retku baštinu. Jacques Polge 37 godina radio je kao Chanelov parfimer, a zatim ga je nasledio njegov sin Olivier Polge koji je kreirao brojne prepoznatljive CHANEL mirise poput CHANEL N°5 i CHANEL CHANCE.

Joseph Mul nasledio je ovu legendarnu baštinu od svog pradede i nastavlja nasleđe od pet generacija tokom kojih je porodica Mul nastojala da očuva stogodišnje useve izuzetno retkog cveća. Ovo partnerstvo, pružilo je savršenu kontrolu nad procesom od cveta do mirisa i zagarantovalo kvalitet i količinu cvetova potrebnu za CHANEL mirise.

Chanel Grasse Iva Radić

Gras – kolevka CHANEL parfimerije

Na 30 hektara polja posvećenih cveću koje se koristi za parfeme, neguje se neuporedivom preciznošću i brigom. U bliskoj saradnji s modnom kućom CHANEL, porodica Mul neprestano poboljšava svoje tehnike u praksi održivog uzgajanja kako bi svaki cvet bio najbolji, bez rizika od iscrpljivanja tla. Između useva, oni sprovode dubinsku analizu na poljima kako bi razumeli njihov jezik i saznali njihove tajne.

Jasmin

Korak 1 – Berba

Od avgusta do oktobra, u rano jutro pre nego što sunce dosegne najvišu tačku na nebu, berači, cvetove jasmina, stavljaju u svoje pletene korpe. Budući da je jasmin tako nežan cvet, branje jasmina zahteva spretne prste.

Korak 2 – Vaganje

Prekrivene mokrom krpom, korpe jasmina nose se u pogon gde se moraju izvagati tokom tri sata od branja.

Korak 3 – Ekstrakcija

Cvetovi se u metalnim sanducima šalju na platformu za obradu gde se zatim natapaju na visokim temperaturama u rastvaraču koje će upiti sav njihov miris tokom ekstrakcije.

Korak 4 – Vosak

Nakon što rastvarač ispari, cveće oslobađa svu svoju mirisnu snagu u vrlo aromatičnom vosku.

Korak 5 – Apsolut

Sledeće, uputstva dobijena od CHANEL parfimera, alkohol se odvaja od mirisne supstance kako bi se dobio apsolut, izuzetno koncentrisana tečnost koja se koristi u formulama CHANEL N°5 parfema.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Fun facts

  • 1 kg jasmina predstavlja 8000 cvetova, a svaki berač u jednom satu ubere 350g cvetova
  • 90% jasmina u regiji Gras uzgaja se na imanju porodice Mal
  • 350 kg jasmina se plevi za proizvodnju 1 kg voska od čega se dobije 550g apsoluta jasmina

„Grase jasmin je jedinstven, odiše nežnim i senzualnim suncem“. Olivier Polge

Tuberoza

Korak 1 – Uklanjanje čestica

U novembru i decembru, lukovice se vade i spremaju za zimu kako bi se zaštitile od hladnoće. Očiste se od zemlje i iseku na manje komade. Oko lukovica se drže samo četiri lukovice: najmlađe se stavljaju u klijalište da se „prihrane“ do sađenja, a veće lukovice odlažu se u podrum da ne niknu. Lukovice će se tada osušiti i stvoriti nekoliko zaštitnih slojeva.

Korak 2 – Sađenje

Na proleće, u aprilu, ciklus ponovno počinje i lukovice se vraćaju u zemlju. Sade se u redove po šest, a cvetaju od avgusta do novembra.

Korak 3 – Berba

Od avgusta do novembra, rano ujutro pre nego što se sunce pojavi, berači se mogu naći kako beru nežno, tek procvetalo cveće. Cvetovi se zatim pažljivo skupljaju u vreće.

Korak 4 – Vaganje

Žetva se potom odvozi pravo u pogon za preradu, gde se cveće odmah vaga.

Korak 5 – Ekstrakcija

Latice se ulivaju u ekstraktore kako bi se transformisale pomoću inovativnog procesa koji je prilagođen krhkoj prirodi cvetova tuberoze iz Grassea i oslobađaće njihov zanosni miris u svoj svojoj čistoći.

Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić
Chanel Grasse Iva Radić

Fun facts

  • 1,5 hektara polja posvećeno je uzgajanju tuberoze
  • na jednom hektaru ima 110 hiljada lukovica
  • 20 cvetova dobije se od jednog klasa tuberoze

What does the flower evoke in you?
What do you feel when you touch the flower?
When you smell it?
What does its scent inspire in you?
What feelings does it evoke?

Chanel Grasse Iva Radić

Foto: CHANEL / Journal

Učitati još
Zatvori