Parfemi s vanilom – Zapisali smo 15 najfinijih za jesen pred nama
Parfemi s vanilom – Zapisali smo 15 najfinijih za jesen pred nama

Parfemi s vanilom – Zapisali smo 15
najfinijih za jesen pred nama

Parfemi s vanilom mnogima su omiljeni. Oni su slatkasti, ali dovoljno ozbiljni i teški da su idealni za jesen. Ukusna vanila podseća nas na omiljene deserte, a samim time nekako i na dom kojim se širi neodoljiva aroma poslastičarskih krema. Upravo taj cozy i homey osećaj želimo od jesenjskih parfema. Oni nas podsećaju na naše sigurno mesto, naš dom.

A sada da ponovimo gradivo o vanili. Molekul vanile u parfeme je prvi puta dodat 1921. godine. Ponovno je tu pionir bio Guerlain, koji je napravio i prvi puderasti parfem. Njihov parfem Jicky bio je prvi parfem s vanilom. Vanila je topla nota, istovremeno slatka i začinjena, a posebna je jer u nama pobuđuje stara sećanja.

Davne 1519. godine istraživač Fernando Cortez pristao je na meksičku obalu u Veracruzu. Njega i njegovu posadu tamošnje stanovništvo dočekalo je pićem napravljenom od čokolade i vanile – Tchocolatlom. Corteza je toliko očaralo da je odmah mahune vanile odneo na dvor kralja Charlesa V. Ipak, Azteci su bili oprezni i nisu mu otkrili tajne uzgoja ove slasne biljke pa je tako Meksiko gotovo dva veka bio glavni proizvođač vanile. Tek u 17. veku vanila je stigla na Madagaskar, a doneli su je francuski kolonizatori.

Inače, vanila se smatra začinom, a zapravo je plod jedne vrste orhideje iz Amazona. Ona raste u tropskim šumama i jedina je orhideja koja ima plod. Kako bi orhideja rodila ona mora biti oprašena, u Amazoniji to rade pčele, a oko Indijskog okeana za to su zaslužni ljudi. Ručno oprašivanje otkrio je 12-godišnji rob, Edmond Albius. To je postala ustaljena tehnika za koju su danas zaslužne žene. Nakon oprašivanja potrebno je 10 do 18 meseci da se pojavi plod, nakon toga se bere, suši 15 dana na suncu te se prekriva ćebetom na isti period kako bi poprimio prepoznatljivu smeđu boju.

Najfiniji parfemi s vanilom

Prirodni vanilin jako je skupo ekstrahirati, stoga su hemičari razvili onaj sintetički koji miriše gotovo identično. Tokom tog istraživanja pronađen je i molekul etil vanilin, koja je 2 do 4 puta jači od vanilina, upravo taj molekul Guerlain je koristio u parfemu s početka teksta.

Vanila ima posebno mesto u svetu parfema jer ide odlično s mnogim drugim mirisima. Redovno je kombinuju s drugim začinima kako bi dobili topao i senzualan parfem. Zbog toga je često osetimo u mnogim orijentalnim parfemima. U kombinaciji s karamelom i kolačićima daje mekan i sladak miris.

Takođe, vanila se odlično slaže s drvenastim notama, što rezultira dubokim i baršunastim parfemima. Odlično ide i s cvetnim i citrusnim notama u parfemima koje možete nositi cele godine. Parfemi s vanilom su, stoga, apsolutni hit pa smo izdvojili najfinije.

parfemi s vanilijom
jo malone
parfemi s vanilijom
byredo
parfemi s vanilijom
maison margiela
parfemi s vanilijom
lancome
parfemi s vanilijom
guerlain
parfemi s vanilijom
prada
parfemi s vanilijom
diptyque
parfemi s vanilijom
kilian paris
parfemi
armani
parfemi
heretic parfum
parfemi
tom ford
parfemi
valentino
parfemi
kayali
parfemi
byredo
parfemi
mugler

FOTO: Instagram (@maisonmargielafragrances, @mie_juel),
Nordstrom, Byredo, Armani,
Heretic Parfum,Gierlain, Douglas

 

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori