Pronašli smo parfeme koji dokazano podižu raspoloženje
Pronašli smo parfeme koji dokazano podižu raspoloženje

Pronašli smo parfeme koji dokazano
podižu raspoloženje

Zamislite jedno mesto ili situaciju koja vaš istinski čini srećnim. Šta ako biste miris tog mesta mogli utkati u parfem koji bi onda, svaki put kada biste ga naneli, evocirao sećanja na to mesto? Iako zvuči kao naučna fantastika, to je stvarnost. Mnogi brendovi počeli su u proizvodnju parfema uključivati i neuronauke, a sve kako više ne bi samo radili parfeme koji dobro mirišu nego i one od kojih se dobro osećamo. Takvi parfemi zovu se funkcionalnima i pomalo pronalaze svoje mesto među gomilom drugih mirisa.

Cela ta ideja o funkcionalnim parfemima temelji se na pretpostavki da parfemi mogu imati i psihološki učinak na nas. Tačnije, da mogu uticati na to kako se osećamo. Jedan od prvih brendova koji je počeo s proizvodnjom funkcionalnih parfema je Edenist. U razvijanju njihovih mirisa učestvuju neuronaučnici koji provode istraživanja kako bi utvrdili koji olfaktorni molekuli su stimulisali delove mozga zadužene za sreću, energiju, blagostanje, opuštanje i zavođenje.

Koji funkcionalni parfemi postoje?

Rezultat tog istraživanja je kolekcija parfema „Tomorrow’s World“. Ona se sastoji od 7 parfema od kojih svaki ima akord za stabilizaciju raspoloženja. Tu su i tečnosti koje su nazvali „Lifeboost Active Essences“ njih je šest i svaka od tih materija sadrži molekule za koje je naučno dokazano da stimulišu delove mozga zadužene za opuštanje, energiju i još mnogo toga. Parfemi i te tečnosti se kombinuju sa ciljem podizanja raspoloženja.

Još jedan brend koji u ponudi ima funkcionalne parfeme je The Nue Co. Jedan od njihovih parfema upravo se se zove „Functional Fragrance“ i kažu da instant menja emotivno stanje osobe koja ga nosi te da ima umirujuće dejstvo. Njegove glavne note su zeleni kardamom, bergamot i korijander.

Parfemi za bolje raspoloženje

Čak i ako iz priče u potpunosti isključimo neuronauku, verujemo da vam se mnogo puta dogodilo da ste osetili miris koji vas je vratio u prošlost. Neki miris koji vas je podsetio na dragu osobu ili trenutak. Jasno je, stoga, koliku moć parfemi imaju. Osim toga, vekovima unazad mirisi se koriste za umirivanje, za zavođenje i u još mnoge svrhe pa ne čudi što se pojavila ova posebna grana – funkcionalni parfemi. Neki mirisi u nama odmah bude sreću i osećaj topline – recimo miris božićnih kolača ili omiljenog slatkiša iz detinjstva. Isto tako, neki parfemi u nama mogu probuditi negativne emocije pa je lako zaključiti da mirisi itekako utiču na to kako se osećamo. U nastavku, stoga, donosimo ove koji su dizajnirani da se osećamo bolje, srećnije i mirnije.

Kombinacija za ublažavanje stresa

Edenist je za ublažavanje stresa preporučio kombinaciju parfema Vetiver Imaginaire i Lifeboosta Dream. Parfem je mešavina drvenastih, citrusnih i začinskih nota. Sadrži ulja grejpa i mandarine te narandžu, zatim u sredini jasmin, frezije i ružu, dok su bazne note ulje vetivera, cedara, mošusa i jantara. Lifeboost Dream je, pak, smirujuć, aromatičan, biljni mošus.

Parfemi za bolje raspoloženje
kombinacija za ublažavanje stresa
Parfemi za bolje raspoloženje

Kombinacija za zavođenje

Kao što smo već spomenuli, bogata je istroija upotrebe parfema za zavođenje i dan-danas se koristi u te svrhe. Edenist za to preporučuje kombinaciju parfema Cuir Sauvage koji je mešavina drvenastih i kožnih nota. Tu su i puderaste arome, te note šafrana. Uz njega iz Lifeboost Seduction koji je senzualni, cvetni mošus. Radi se o mešavini aldehida i vintage nota s tek naznakom životinjske privlačnosti.

Parfemi za bolje raspoloženje
Kombinacija za zavođenje
Parfemi za bolje raspoloženje

Kombinacija za sreću

Edenist kao kombinaciju za sreću preporučuje da kombinujete parfem Jasmine Cruel i Lifeboost Happiness. Jasmine Cruel je naravno cvetni miris. Ipak, on je mekan, tu je i mlečna sandalovina, sve zajedno jedan bogat i lukzusan miris. Happiness, pak, je veseo, drvenast, cvetni i voćni miris. Tu uz note manga, maline i lubenice.

Parfemi za bolje raspoloženje
kombinacija za sreću

Parfem za opuštanje

Slede Nue Co. parfemi, a prvi na spisku je ovaj najnoviji koji služi za opuštanje. Zove se Water Therapy, a ideja iza njega leži u činjenici da su naša tela sačinjena od 70% vode. Ovaj parfem u ljudima budi onaj osećaj kada su okruženi vodom, bilo da je samo gledaju ili nežno plutanju. Note su morska trava, so, kardamom i ruža.

Parfemi za bolje raspoloženje
Parfem za opuštanje

Parfem za ublažavanje stresa

Functional Fragrance je parfem koji smanjuje razine stresa. Tu su note zelenog kardamoma, bergamota i korijandera. Za sve njih znanstveno je dokazano da blagotvorno djeluju na nas i da smanjuju stres.

Parfemi za bolje raspoloženje
parfem za ublažavanje stresa

Parfem za one kojim treba trenutak mira

Forest Lungs parfem je za sve oni koji samo na trenutak trebaju mir i vreme za sebe. Zapravo, ovaj parfem je snaga prirode u bočici. Tu su note vetivera, cedrovine, bora i organskih materija koje proizvodi drveće, a za koje se veruje da smanjuju stres i anksioznost.

Parfemi za bolje raspoloženje
ZA SVE KOJIMA TREBA TRENUTAK MIRA

Parfem za one kojima je potreban fokus

Na kraju tu je Mind Energy, parfem za sve one kojima je teško da se fokusiraju. Ovaj parfem poboljšava koncentraciju, a u njemu su note borovice, žalfije, roze bibera i karanfila. Ovaj parfem je topao, papren i svež, a napravljen je kako bi stimulisamo mozak za bolje performanse.

Parfemi za bolje raspoloženje
ZA SVE KOJIMA NEDOSTAJE FOKUS

FOTO: Instagram (@aliyah.wallace, @stevieyaaaay), Edenist, The Nue Co

Učitati još
Zatvori