Opojni parfemi sa mirisom sandalovine savršeni za hladne i kišne jesenje dane
Opojni parfemi sa mirisom sandalovine savršeni za hladne i kišne jesenje dane

Opojni parfemi sa mirisom sandalovine savršeni
za hladne i kišne jesenje dane

Sandalovina je naziv za sandalovo mirisno drvo, koje se dobija od stabala iz roda Santalum. Ono je teško i žuto te njegov miris traje decenijama, a stabla sandala rastu vrlo sporo. Deo njih uzgaja se isključivo za komercijalnu upotrebu, a njegovo ulje toliko je jako da se ne sme stavljati direktno na kožu. Pre korišćenja se, stoga, mora razrediti drugim uljima.

Zašto su posebni parfemi sa sandalovinom?

Najpoznatije vrste su indijski i australijski sandal. Sandalovina je jedan od najstarijih parfemskih sastojaka i koristi se već 4000 godina. Ipak, u Europi i Americi u parfemima se koristi tek poslednja dva veka. Indijska sandalovina ključan je sastojak legendarnog Guerlainovog parfema Jicky koji je svetlo dana ugledao davne 1889. godine. Nakon toga je Guerlain napravio i Shalimar, a Chanel Bois des Iles.

Privlačnost sandalovine je njen kompleksni miris koji je istovremeno umirujuć i senzualan, delikatan i mlečan, a opet robustan i drvenast. Sandalovina je sastojak kojem se parfimeristi okreću kada parfemom žele pobuditi ceo niz emocija.

Sandalovina nije jak drvenasti miris koji vas u trenu oduva. On je dugotrajan i kao da dolazi u talasima, polako i tokom celog dana. To je stabilna drvenasta nota u parfemima. Ona se polako otkriva tek nakon što se zagreje u kontaktu s kožom. Tu nastupa taj kremasti, svetli drvenasti miris koji ovaj sastojak čini savršenim za jesen. On nije težak poput ostalih drvenastih parfema, ali je taman jak da ne spada u letnje mesece.

Miris sandalovine umiruje

Osim što miriše božanstveno, sandalovinu se često povezuje s praksom meditacije i smirenosti. Istraživanja su i pokazala da molekule u ulju sandala mogu umanjiti stres i anksioznost. Upravo ta mirnoća i osećaj utehe je nešto što tražimo u tmurnim jesenjim danima, a šta nam parfemi sa sandalovinom pružaju.

Ta slatkasta kremastost sandalovine može se osetiti u gotovo 50% svih ženskih parfema koji postoje. Sandalovina se odlično slaže s različitim notama poput lavande, jasmina, crnog bibera, pačulija i mnogih drugih. Zapravo, sandalovina je postala toliko popularna da je stablo od kojeg potiče postalo ugrožena vrsta u Indiji. Srećom, u Australiji su napravljene cele plantaže prepune sandala iz kojeg se dobija jako kvalitetno ulje, a postoje i sintetičke verzije koje mnogi koriste u parfemima.

Sandalovina spada među najskuplje sirove materijale. Ulje se često naziva tečnim zlatom i veoma je skupo. Naime, za 45 litara ulja potrebna je tona drveta pa cena ovog sastojka i ne čudi. Ako volite tople, začinjene, orijentalne mirise, parfemi sa sandalovinom mogli bi biti pun pogodak za vas. Ako ste više za neke druge note možete baciti oko i na naše puderaste favorite, one citrusne, cvetne, jesenje, mošusne ili s mirisom vanile.

 

FOTO: Instagram (@emitaz, @pernilleteisbaek),
Douglas, Hermes, Diptyque,Chanel,
Estee Lauder, Le Labo

Tekst preuzet sa Journal.hr

Učitati još
Zatvori