Najbolji puderasti parfemi za leto
Najbolji puderasti parfemi za leto

Najbolji puderasti parfemi za leto

Leto je vreme za nešto lakše parfeme. One jake i teže ostavljamo za neko hladnije doba, ali sada želimo nešto zaigrano i lagano, ali da svejedno traje. Sve to pružaju puderasti parfemi. Njihov miris je dovoljno jak, a istovremeno istinski letnji te zove na uživanje u moru i odmoru.

Istina, ne vole svi puderaste parfeme, ali oni koji vole reći će vam da je njihov miris mekan, baršunast i da je definicija ženstvenosti. Prvi puderasti parfem izbacio je Guerlain još 1912. godine. Bio je to parfem L’Heure Bleue i u njemu se prvi put u istorji pojavljuju note ljubičice, mošusa i vanile.

Kako su nastali puderasti parfemi?

Inače, sam puderasti miris dolazi od pirinčanog praha, koji su koristile gejše i koji je jedan od najstarijih beauty trikova na svetu. U Evropi se za to vreme lice posvetljivalo brašnom, jer svetla koža bila je znak bogatstva i prefinjenosti. Ali kada je nastupila glad, pirinčani prah postao je alternativa tome.

Specifičan miris, ipak, dobija se dodavanjem irisa. Legenda kaže da je to otkrila Katarina de’ Medici kada je prah irisa dodavala svojim proizvodima za negu kože. Tako su se, navodno, rodile puderaste note.

Parfimerije, ipak, za puderaste note zainteresovale su se tek 1900-tih. Dotad su najpopularniji bili cvetni mirisi. Puderaste note njima su davale dubinu i dozu senzualnosti.

Ključan sastojak kod puderastih parfema je iris, odnosno koren irisa iz kojeg se dobijaju te puderaste note s nagoveštajem drvenastih. Ovaj miris je prozračan i lagan, ali se dugo zadržava na koži. Takav miris može se dobiti i iz ljubičice, ali potrebno je više od tone cvetova za 30-ak grama ekstrakta. Srećom, postoje i sintetičke komponente koje takođe daju puderasti miris parfemima, a jeftinije ih je proizvesti.

Puderaste note odlično se stapaju s gotovo svim drugim mirisnim notama. Recimo, u orijentalne parfeme se dodaju kako bi omekšali miris pačulija ili sandalovine. Cvetne mirise, ipak, zaokružuju, a najčešće su puderaste note sredina ili baza samog parfema.

Puderasti parfemi uvek imaju svoje obožavatelje, a i mi smo među njima pa smo izvukli omiljene.

Učitati još
Zatvori