Isprobajte depilaciju šećernom pastom kod kuće – imamo recept i sve savete

Isprobajte depilaciju šećernom pastom kod
kuće – imamo recept i sve savete

Depilacija šećernom pastom je jedna od najstarijih metoda uklanjanja neželjenih dlačica, ujedno se smatra najuspešnijom i najbezbolnijom metodom depilacije. 100 posto  je prirodna, antibakterijska, bez mirisa, boje i dodanih konzervansa. Prirodni sastojci, šećer, med i limun i hladan način upotrebe idealni su za osobe osetljive kože kao što trudnice, osobe sa proširenim venama, ispucanim kapilarama, kao i kod kože sa ekcemima i psorijazom. Koristimo je na svim područijima zahvaćenim neželjenim dlačicama, za sve tipove kože i kod svih tipova dlaka.

Sugaring je tehnika depilacije koja dugoročno sprječava crvenilo, urastanje dlaka i upale folikula. Nanošenjem paste u suprotnom smeru od rasta dlačica, pastu  ‘guramo’ u poru odižući dlaku od kože, da obuhvati folikul dlake kako bi ju iščupali bez loma i na taj način sprečili urastanje i začepljivanje pore.

sugaring

Čupanjem folikula dlake osigurali smo dugoročno zdraviju kožu, manje začepljenih pora, manje iritacija u obliku crvenila, manje upala folikula i samim time manje uraslih dlaka. Redovitom depilacijom šećernom pastom korien dlake slabi i  dlačice se proređuju, a tretirati se mogu sva područija – lice, bikini, pazuh, ruke i noge. Šećerna pasta ne sadrži sastojke kao što su voskovi i smole, čijim uklanjanjem skidamo sloj zdravih ćelija, ona se lepi samo za dlačice, ne i za kožu, što tretman čini manje bolnim, dok istovremeno odstranjuje suve i odumrle ćelije kože radeći blagi piling.

Zašto dlačice slabe?

Redovnim korišćenjem šećerne paste dlačice slabe jer ih se može ukloniti kada su duge samo 1.5 milimetar. Uklanjajući dlačice u ovoj ranoj fazi kada su slabo snabedevene krvlju koja ih hrani, koren i dlaka ne dobijaju sve potrebno za rast i razvoj te na taj način nakon nekog vremena jednostavno prestaju rasti, odnosno dlačice se na tretiranom područiju proređuju.

Zašto depilacija šećernom pastom manje boli od voska?

Vosak je lepljiv, vruć i zahvata kožu. Njegovim uklanjanjem uklanjamo i neke zdrave čelije kože koje su spojene na nervne završetke. Oni reaguju i odmah signaliziraju nelagodu i bol. Nestručnim rukovanjem voskom možemo trajno oštetiti kožu, najčešće dolazi do malih ožiljaka i depigmentacije tretiranog područija. Vosak se uklanja u suprotnom smeru rasta dlake, što izaziva osećaj žarenja pa se zbog svega navedenog sme koristiti samo dva puta na istom mestu u jednom tretmanu.

OK, želim da isprobam depilaciju pastom, kako krenuti?

Pre prvog tretmana bilo bi idealno pustiti da dlačice narastu oko 5 milimetara. Takođe, ako su dlačice preduge, trebalo bi ih skratiti na dužinu od oko 5 milimetara, kako bi uklonili mogućnost nepotrebnog čupanja prilikom nanošenja paste na tretirano područije. Pasta s dugotrajnim delovanjem uklanja dlačice dužine 1.5 milimetara tek nakon što se uspostavi ujednačeni ciklus rasta dlake. Dlačice ruku, nogu, trepavica i obrva imaju veoma kratku fazu rasta, 30 do 45 dana i zato nikada ne mogu dostići dužinu dlaka kose. Rastu u ciklusima u tri faze: anagena (aktivna faza rasta), katagena (međufaza za vreme koje se folikule pripremaju za fazu odmora) i telogena (faza odmora kada stare dlačice otpadaju).

Zbog pucanja dlačica prilikom depilacije voskom ili nakon brijanja koren je izrazito čvrst, a dlačice su u različitim fazama rasta.  Uklanjanje dlaka koje su u različitim faza rasta neće dati dovoljno dobre rezultate kao depilacija nakon ujednačenog ciklusa rasta dlake, zato se depilacija šećernom pastom preporučuje jednom u 3-6 nedelje kako bi ih uklonili u anagenoj fazi, kada se dlaka još nije dovoljno razvila. Na taj način bol prilikom depilacije je svedena na minimum, a rezultati su trajniji.

Kako se kod kuće pripremiti za depilaciju šećernom pastom?

Idealno bi bilo napraviti piling 2-3 dana pre same depilacije, pogotovo ako na depilaciju dolazite prvi put ili imate problema sa uraslim dlakama. Druga važna stvar je hidratacija kože.  Nikako ne preporučujemo mazanje losionima ili uljem neposredno pre depilacije, ali ključna je svakodnevna nega. Manje mrtvih ćelija i dobro hidrirana koža rezultiraju čistim porama i boljim prodiranjem šećerne paste u kožu koja lakše i bezbolnije uklanja dlačice. Sloj nepotrebnih mrtvih ćelija na koži i nedostatak hidratacije začepljuju pore i onemogućavaju lako i nežno uklanjanje dlaka..

RECEPT ZA ŠEĆERNU PASTU:

Sastojci:

  • 1,5 kg šećera
  • 75 ml limunovog soka
  • 75 ml vode
  • termometar za kuvanje, ako ga imate
  • staklena posuda za čuvanje

Postupak pravljenja šećerne paste:

Na dno posude stavite šećer. Sipajte tečne sastojke i pritom pazite da pokrijete sav šećer. Stavite posudu na srednje jaku vatru. Ako bude previsoka temperatura ovi sastojci će vrlo brzo izgoreti. Kako biste izbegle kristalizaciju, nemojte previše mešati. Samo lagano umešate sastojke kako bi se stopili i nećete imati problema. Pazite na svoj lonac jer bi inače sve moglo prekuvati i izgoreti dok vi ležerno proveravate svoj Instagram news feed. Pričekajte da smesa promeni boju u toplu boju meda, ne previše tamnu. Tada je sklonite sa vatre, a ako imate kuhinjski termometar, zagrejte smesu na 115 °C i tada je sklonite sa vatre.

Ako želite odmah krenuti s depilacijom, obavezno pričekajte da se vaša pasta dovoljno ohladi pre korišćenja. Tada umočite prst u vodu i razmažite je po prstima i dlanovima kako bi vam ruke bile vlažne, ali ne mokre. Izvadite malo paste iz posude i gnječite je tako da je istežete među prstima poput karamele – smesa bi trebala da može da se rastegne, savije, pa ponovno rastegne i savije. Ako vam smesa bude poput sirupa u rukama, to znači da ste stavile previše vode. Tada smesu možete vratiti malo na vatru dok ne zakipi, na otprilike minutu. Znaćete da je pasta spremna za upotrebu kad postane neprozirna i meka. Uvaljajte je u lopticu i spremna je za depilaciju.

Kako izgleda tretman depilacije šećernom pastom u idealnim okolnostima u kozmetičkom salonu?

Prvo i najvažnije – higijena! Obratite pažnju na krevet – trebao bi imati čiste peškire i jednokratnu posteljinu. Vaša kozmetičarka bi trebala temeljno oprati ruke i po mogućnosti nositi rukavice. Sve što se koristi pri ovom tretmanu trebalo bi biti jednokratno – posteljina, gaćice, špatula i maramice. Dezinfekcija tretiranog područija je obavezna. Kozmetičarka uzima šećernu pastu veličine jedne supene kašike koju oblikuje u kuglicu.

Šećerna pasta mora biti prozirna i čista. Tek nakon što se izvadi iz posude i razradi postaje mutna i zlatna. Pasta se nanosi u suprotnom smeru rasta dlake podižući dlake od kože u dužini od 10 do 15 centimetara širine oko 3 centimetra. Slobodnom rukom kozmetičarka zateže kožu i skida pastu u smeru rasta dlake brzim potezima paralelno sa kožom kako ne bi napravila podlive. Nakon tretmana, pasta se obavezno baca. Eventualni ostaci paste sa kože se uklanjaju jednokratnim vlažnim maramicama i nanosi se gel sa efektom hlađenja za smirivanje kože.

Nakon depilacije šećernom pastom, kod kuće nije potrebna nikakva dodatna nega. Na tretirano područije možete naneti Aloa vera gel koji je  univerzalno sredstvo za njegu osetljive, nadražene kože. Aloa umiruje kožu te je odlično vlaži. Kasnije nastavite sa uobičajenim ritualima nege.

Tekst: Dijana Kokot

Nokti.hr & Beauty Boutique

Učitati još
Zatvori