DO’S & DON’TS: Saveti za negu kose tokom vrelih letnjih dana
DO’S & DON’TS: Saveti za negu kose tokom vrelih letnjih dana

DO’S & DON’TS: Saveti za negu
kose tokom vrelih letnjih dana

Leto je vreme kada smo dosta izloženi eksternim uticajima jer dosta vremena provodimo napolju. Koliko god da smo aktivni i da je to dobro za naše opšte psihofizičko stanje, koža i kosa su direktno izloženi Suncu, i to tokom celog dana, tako da treba preuzeti sve preventivne mere kako bi smo ih sačuvali koliko je god to moguće. Kosa reaguje na sunce kao i koža, i potrebne su joj dodatna zaštita i nega. Pored proizvoda koje nam beauty eksperti preporučuju, tu su i saveti za negu kose kojih treba da se pridržavamo. 

#1 Zaštitni faktor za kosu

Da, dobro ste čuli – zaštitni faktor se koristi i za kosu. Postoji veliki izbor letnjih proizvoda za negu kose koji poseduju sunscreen a koje morate uvrstiti u svakodnevnu negu. Maltene svi proizvodi mogu imati UV zaštitu, bilo da li ćete izabrati šampon, kondicioner, masku ili prskalice u spreju koje možete nositi i na plažu. Domaći zadatak broj 1: ne napuštajte kuću bez zaštitnog faktora za kosu!

Moroccan oil protect & prevent sprej
Leonor Greyl treatment ulje
Bumble & Bumble Heat/UV protective primer
Kérastase Soleil Sun Protection creme

#2 Izbegavajte dodatno zagrevanje kose

Verujte nam na reč: vašoj kosi je dovoljno vruće i bez fena i dodatnih tool-ova kojima je stilizujete. Dakle, Sunce je već dovoljno prži pa ne morate i vi. Saveti stručnjaka su da kosu što više sušite prirodnim putem ali ne da legnete sa mokrom glavom pa da ujutru ne budu dovoljna ni dva kafetina. Obavezno blago isfrotirajte kosu, bez obzira da li je prirodno sušite unutra ili napolju. Nanesite antifrizz preparate kako bi smanjili šanse da izgledate nakostrešeno. Fen izbegavajte, osim ako nemate Dyson koji maksimalo štiti kosu prilikom njenog sušenja. O figaru i pegli za kosu ne želimo ni da vodimo debatu, apsolutni NO GO!

Dyson fen za kosu
Amika Anti Humidity Sprej
Kerastase Discipline Antifrizz Duo

#3 Nemojte stezati kosu jakim gumicama

Oštećena kosa koja je izložena suncu ima tendenciju da se kida i da puca, a ako još rešite da je vežete tankom gumicom samo ćete napraviti pritisak na već slabu vlas. Birajte mekane oversize scrunchie gumice od pamuka, frotira ili svile i pravite messy buns. Takodje, pogodne su i šnale (takozvane štipaljke) koje će kosu skloniti sa lica ukoliko vam smeta ali je neće vući i kidati. Dakle, tanke i jake gumice bacite, i to ne samo tokom letnje sezone nego zauvek. You can thank us later!

Urban Outfitters Scrunchie
H&M Hair Clip
Zara Scrunchies
Urban Outfitters Scrunchies

#4 Nosite šešire

Pored toga što služe kao super sladak aksesoar, šeširi štite glavu od toplote i štetnih uticaja od Sunca. Na vama je da li ćete izabrati kačket, slamnati oversize šešir ili hippie pletenu kapicu, svakako će vam služiti kao zaštita. Kako god da birate, vidite da vam ovaj dodatak ne bude baš u crnoj boji kako ne bi previše privlačio toplotu.

Zara pletena kapa
phrase kačket
Zara šešir
Urban Outfitters Bucket Hat

Photo: Instagram ; urbanoutfitters.com ; Sephora.com ; zara.com

 

Učitati još
Zatvori